torsdag, juni 28, 2007

Peace and love

Just nu befinner sig yngsta dottern i Borlänge på Peace and love-festivalen. Första rapporten som kom i morse beskrev campingen som ett område med en illaluktande odör och "jätteäckliga toaletter". Behöver jag säga att det är hennes första festival?
- Hälsa henne att toaletterna är helt ok nu mot vad dom kommer att vara på lördag, ropade äldsta dottern som nyligen var på Hultsfred och som gjorde sin festivaldebut på Augustibuller i Lindesberg.

Senare på eftermiddagen verkade dottern och hennes kompisar mer tillfreds med festivalen. Vilket förmodligen hänger ihop med att musiken hade börjat. Om jag hade varit där hade jag gärna sett Salem al Fakir, Anna Ternheim och Tomas Andersson Wij. Men nu är jag hemma och får hålla tillgodo med radion, cd-spelaren och tv:n.

Å andra sidan är toaletten fräsh, jag har en skön säng att sova i och det regnar inte in.

Andra som bloggar om musik, festival, peace and love, Borlänge.

onsdag, juni 27, 2007

Skattesänkarpartiet moderaterna fortsätter att driva på inflationen

Idag presenterade finansminister Anders Borg ett förslag från den borgerliga regeringen på ytterligare
skattesänkningar. Borg menar att det är "låginkomsttagarna" som kommer att tjäna på regeringens förslag som innebär en sänkt skatt på mellan 180-250kr/månaden. Att sedan de som tjänar över 30000kr/månaden får en större sänkning i kr än den som tjänar 20000kr eller mindre verkar vara en petitess i sammanhanget. Precis samma sak gäller alla som INTE omfattas av skattesänkningen: arbetslösa, sjuka, förtidspensionärer och ålderspensionärer.

Och trots att det finns många angelägna politikområden att satsa på, t ex psykiatrin och äldreomsorgen så föredrar alltså moderaterna att sänka skatten med ca 10 miljarder=
tio tusen miljoner= 10 000 000 000kr!

Vilket med största sannolikhet kommer att leda till ytterligare räntehöjningar från Riksbankens sida. Och då kommer det inte att handla om hundralappar i ökade kostnader för de "låginkomsttagare" som har lån på banken.

Så varför inte vifta med en amerikansk flagga på en gång Borg och samtidigt erkänna vilket samhälle ni vill åstadkomma? Privatisera och sälj ut det som går, sänk skatten så mycket som möjligt, tvinga arbetslösa att ta jobb till en lön som man inte kan livnära sig på och rätt som det är har vi fått ett litet mini-USA.

Andra bloggar om politik, skattesänkning, moderaternaregeringen, Anders Borg, ekonomi.

Regeringen väljer män

när man ska utse nya chefer i statlig verksamhet. Inte konstigt då att samma regering i går förklarade att man vill försäkra sig om att sökande till sådana jobb inte ska vara offentliga.

Ett av de första besluten som den borgerliga regeringen tog var att avskaffa jämställdhetsmålet om att hälften av alla toppchefer i staten ska vara kvinnor. Fredrik Reinfeldt motiverade det med att "kompetens ska sättas först".

Sen när Reinfeldt undrar jag, blev kvinnor och kompetens varandras motsats?
Nu förstår jag varför regeringen består av hälften moderater och inte hälften kvinnor/män.

Andra bloggar om politik, regeringen, jämställdhet, Fredrik Reinfeldt, moderaterna.

tisdag, juni 26, 2007

På tal om återvinning

Tidigare idag skrev jag om hur media bland annat intresserar sig för kändisars sopor. Till min förvåning är faktiskt vår familjs sopor också intressanta, dock inte för media men väl för kommunen. På eftermiddagen dök Örebro kommuns egen kompostgranskare upp i vår trädgård. Eftersom vi komposterar själv och inte utnyttjar kommunens kompostsoptunna gjordes det en inspektion av våra soppåsar för att se om vi sköter vår kompostering.
Man kan välja att se det som ytterligare ett led i storebror ser dig. Alternativt att kommunen medverkar till att minska sopberget.

I Karlskoga bränner man i princip alla sopor. I det fallet så blir soporna sekretesskyddade...

För övrigt så har även SOM-institutet nu konstaterat samma sak som soicaldemokraternas egen valanalys. Göran Persson var inte ett dragplåster för partiet i valet 2006. Som om det skulle vara en nyhet.

Andra som bloggar politik, socialdemokraterna.

Förvirrat läge

Det är inte bara jag som tycker att den borgerliga regeringens förslag är dåligt genomtänkta. Nu reagerar även ekonomer på olika banker när finansminister Anders Borg kommer med ett nytt förslag angående omvandlingen av fastighetsskatten till kommunal avgift. Den allmänna förvirringen över ständiga förändringar av dåligt utredda förslag förstärker bilden av en regering som gått vilse bland vallöften och ideologiska tankar och som förträngt den verkliga världen där deras inflationseldande finanspolitik leder till stigande räntor.

Ett annat förvirrat läge har uppstått i och med att Paris Hilton kommit ut från fängelset. Är det verkligen frihet att inte kunna röra sig utomhus utan att ständigt vara bevakad av fotografer och idel reportrar? När till med hennes sopor är av intresse för media så kan man inte låta bli att fundera över om inte Paris byter en fångenskap mot en annan, men där hennes möjlighet att bli befriad är starkt begränsad.

Andra bloggar om politik, regeringen, Anders Borg, Paris Hilton,
media.

måndag, juni 25, 2007

Öppenhet men ändå hemligt

Eller hur ska man annars tolka dagens debattartikel i DN av de fyra borgerliga partiledarna? Samma partiledare som i valrörelsen gjorde stort nummer av att det nu minsann skulle bli öppenhet och opartiskhet som präglade tillsättningen av chefer och liknande befattningar i statliga myndigheter, men som senare tillsatt moderaten Per Unckel (m) som landshövding, Carl Cederschiöld (m) som särskilt trafikutredare, Anna Grönlund Krantz (fp) som ordförande för Botniabanan för att nämna några.

Att man i samma debattartikel stoltserar med att man konsekvent lyft ut folkvalda från Universitetens styrelser, men det framgår inte med vilken motivering som man gjort detta. Det vore intressant att få reda på varför man anser att just människor som är politiskt aktiva skulle vara diskvalificerade för detta styrelsearbete.

För övrigt så har Paris Hilton knappt en vecka kvar av sitt straff. Det är väl ingen avancerad gissning att det sätts nytt världsrekord i antalet fotografer utanför fängelset vid frigivningen eller?

Andra bloggar om politik, regeringen, Paris Hilton

söndag, juni 24, 2007

Ännu en opinionsundersökning

Just nu duggar det tätt mellan opinionsundersökningarna som publiceras i media. Den senaste som publiceras idag i DN och SvD visar att socialdemokraterna tappar väljare men fortfarande har stöd av 41,9 procent bland dom tillfrågade, 2206 personer.

Men trots denna tillbakagång för sossarna så får de fyra borgerliga regeringspartierna tillsammans endast 42,4 procent.

Om detta beror på Carl Bildts något märkliga agerande, Sven-Otto Littorins CV som ifrågasatts av folkpartister, Fredrik Reinfeldts överdrivna respekt för Kina eller bara att folk inte är särskilt förtjusta i denna traditionella klasspolitik som moderaterna genomför.

Sen tror jag inte att man ska överdriva eller överskatta opinionsundersökningarnas resultat. Det funkar rätt bra att bara besöka ett vanligt fikabord på en arbetsplats eller varför inte en midsommarfest för att få en mer utförlig syn på den förda politiken och oppositionen av människor som inte är politiskt engagerade.


Andra bloggar om politik, socialdemokraterna, regeringen, Carl Bildt, Sven Otto Littorin, Fredrik Reinfeldt.

fredag, juni 22, 2007

Midsommarafton

Regn på midsommarafton är ingen överraskning och kommer inte stoppa firandet runt om kring i vårt land. När man bor i ett land där det finns talessätt typ " det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder" så är man i ständig beredskap för regn och rusk.

Dessutom innebär regn att man får ett alldeles utmärkt tillfälle att sitta inne och njuta av mat och vänners sällskap utan mygg och annat elände.

Regn är bra för svamp. Så därför blir det en titt ut i skogen för att se om det dykt upp några kantareller.

Sen hade jag inte klagat om solen trots allt bestämt sig för att värma upp min tillvaro. Men tills dess får det bli fleecetröja.

Andra bloggar om midsommarafton, regn, svamp

torsdag, juni 21, 2007

Ägnar sig Åsa Torstensson åt ministerstyre?

Den frågan ska KU få granska. Igår lämnade jag in en anmälan till KU med anledning av infrastrukturminister Åsa Torstenssons uttalande i Expressen den 9 juni om PTS allmänna råd. PTS är en myndighet och regering eller enskild minister ska inte lägga sig myndighetsutövning.

Andra bloggar om politik, regeringen, Åsa Torstensson, KU

onsdag, juni 20, 2007

Skyll inte på LO, Bäckström!

Beslutet från Riksbanken att höja räntan idag var knappast oväntat. En som reagerar fort och fel på detta är före detta Riksbankschefen Urban Bäckström. Bäckström som tidigare jobbat som statssekreterare 91-93 under Bildt-regeringen är numera VD på Svenskt Näringsliv och därmed företrädare för många stora företag och arbetsgivare. Därför var det ingen nyhet att han väljer att skylla räntehöjningen på LO och årets lönerörelse.

Den verkliga orsaken till räntehöjningen hittar Bäckström hos sina moderatkompisar i regeringen som gjort sitt bästa för att elda på inflationsbrasan. Genom att sänka skatterna med över 65 miljarder kr, bland annat fastighetsskatten, samtidigt som landet befinner sig i en högkonjuktur så medverkar regeringen till att inflationen ökar. Riksbankens mål är att hålla inflationen nere och därför höjer man nu räntan.

Så Bäckström, sluta skyll på LO. När till och med Svenskt Näringsliv egna medlemmar, bl a Svensk Handel, ansåg att årets lönekrav var rimliga så blir det ganska magstarkt att Bäckström vill påstå att det t ex är Kommunals och Handels medlemmar som är orsaken till räntehöjningen. Löneökningar på 3,5 procent per år för LOs medlemmar medan direktörerna haft lönelyft på allt mellan 15-30 procent. Man kan ju fundera om det är Bäckströms lön som skymmer sikten och därmed gör att han inte kan se klart?

I morgon har jag min sista interpellationsdebatt denna vårtermin.
Med arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin.
Om arbetsmarknadspolitik. Inte om utbildning.

Andra bloggar om politik, LO, Svenskt Näringsliv, regeringen, moderaterna, Sven-Otto Littorin.

Varför vill moderaterna och kristdemokraterna inte berätta varifrån man får bidragen?

Trots återkommande utspel från de borgerliga partierna om LOs stöd till socialdemokraterna så vägrar moderaterna och kristdemokraterna att redovisa vem/vilka som ger stora ekonomiska bidrag till dessa partier. Någon riktigt trovärdig förklaring kan man inte ge. Det skulle kanske visa sig att det är stora företag, större organisationer som företräder företag eller kanske bara välsituerade medborgare med hjärtat till höger som är ytterst givmilda mot dessa regeringspartier.

Vad är ni så rädda för Reinfeldt och Hägglund? Varför törs ni inte bli granskad när det gäller vem eller vilka ni är i beroendeställning av?

Andra bloggar om politik, moderaterna, kristdemokraterna, regeringen, Fredrik Reinfeldt, Göran Hägglund.

tisdag, juni 19, 2007

Snabbt svar från folket om behovet av en ny folkomröstning

Idag presenterade SCB ännu en opinionsundersökning. Den här gången handlar det om svenska folkets inställning till EMU. Ett snabbt svar från folket till Birgitta Ohlsson (fp) som vill har en ny folkomröstning i frågan. Mitt råd till Birgitta är att hon nog kan lägga ner sina planer på att väcka den här frågan än gång till. Svenska folket har sett att skrämselpropagandan från Ja-sidan inte stämde. Varför skulle dom då ångra sitt nej?

Andra bloggar om politik, folkpartiet, folkomröstning, EMU

måndag, juni 18, 2007

Den traditionella moderatpolitiken fortsätter

med Fredrik Reinfeldt i spetsen för den borgerliga regeringen som nu lovar fortsätta att sänka skatterna ännu mer. Helst vill Reinfeldt avskaffa värnskatten, en extra skatt på 5 procent som bara betalas av personer med en inkomst på 37 500kr/månaden eller mera. Detta skulle innebära ytterligare skattesänkningar med 4,5 miljarder kr och som bara skulle gynna gruppen högavlönade. Och därmed finns det mindre pengar att fördela efter behov genom den offentliga sektorn.

Är det därför som regeringen också vill införa fler karensdagar i sjukförsäkringen? För på något sätt ska ju dessa ohemula skattesänkningar betalas.

Andra bloggar om politik, skatter, moderaterna, Fredrik Reinfeldt, sjukförsäkring, karensdag.

söndag, juni 17, 2007

Trender, media och musikfestivaler

Idag presenterades en undersökning som visar att allt färre sossar förekommer i media jämfört med borgarna. Om det är orsaken till den senaste trenden i opinionsundersökningar har jag ingen aning om. Men det visar att uttrycket all publicitet är bra publicitet inte alltid stämmer. När sen den borgerliga regeringen kommer med ytterligare förslag på försämringar för sjuka, så har jag svårt att tro att det skulle göra folk mer positivt inställda till Reinfeldt & co.

Nu på eftermiddagen dök äldsta dottern upp efter sitt första besök på Hultsfredsfestivalen. Solbränd och med tydliga spår av både damm & lera. Trots vädret inte var det mest ultimata hade hon haft "asroligt". Dessvärre var det inte alla som fick en bra festivalsupplevelse. Och snart är det dags för andra dottern att göra sin festivaldebut på Peace and love i Borlänge. Ibland är det lite för spännande att vara tonårsförälder.

Andra bloggar om politik, socialdemokraterna, media, regeringen, sjukförsäkringen Hultsfred

fredag, juni 15, 2007

Moderaternas "nya" miljöpolitik

Idag presenterade moderaterna "en ny tids miljöpolitik" där man bland annat säger att "Vi eftersträvar en miljöpolitik som vilar på marknadsekonomisk grund, internationellt samarbete och personligt ansvarstagande".

Är det någon som hört talas om att marknaden hävdat ansvar för miljöns bästa framför ekonomisk lönsamhet? Detta utspel har ungefär lika hög trovärdighet som moderaternas lansering av "det nya arbetarpartiet".

Andra bloggar om miljö, moderaterna, politik

Tuffare tag att vänta?

Jan Björklund har nu nominerats av enig valberedning till ny partiordförande för folkpartiet. Detta dagen efter att de fyra borgerliga partierna fått 40 procent tillsammans i SCBs stora opinionsundersökning. Om det kommer att ge någon effekt bland väljarna beror nog på hur många av folkpartiets sympatisörer som föredrar denna yrkesofficers tuffa framtoning. För dom som tvekar så rekommenderas till Katrine Kielos fantastiska folkpartitest.

En person som nu kritiseras för en alltför mjuk hållning är statsminister Fredrik Reinfeldt som organisationen Amnesty anklagar för undfallenhet mot Kina vid statsbesöket.

Vid partiledardebatten visade dock statsministern en tuffare sida. Tycker det är intressant att knappt några politiska kommentatorer gjort samma analys av Reinfeldts agerande vid partiledardebatten som tv-krönikören Johan Croneman gjorde. Härskarteknik är ju något som det faktiskt har skrivits rätt mycket om. Och för oss som deltagit vid statsministerns frågestund var det ingen nyhet att även Reinfeldt har andra sidor en den mjuka framtoning som visats upp i media.

Andra bloggar om politik, Jan Björklund, folkpartiet, Fredrik Reinfeldt, härskarteknik.

torsdag, juni 14, 2007

Medvinden för socialdemokraterna fortsätter

medan förtroendet för den borgerliga regeringen minskar. Och nu får oppositionen hela 55,5 procent tillsammans i den stora opinionsundersökning som SCB gjort under maj där ca 7000 personer svarat på frågan Vilket parti skulle du rösta på om det vore riksdagsval någon av de närmaste dagarna?

Vilket ska jämföras med andra opinionsinstitut som ofta nöjer sig med ca 1000 personer så känns SCB mer tillförlitligt. Dessutom handlar SCBs fråga om just vilket parti man vill rösta på, inte vem man vill festa med.

Så nu kan partiordförande Mona Sahlin konstatera att socialdemokraterna under hennes ledning går till sommarlov med ett stöd på 45 procent av väljarna. Snacka om en flygande start!

För övrigt så tror jag att regeringen kommer att tappa ännu mer i opinionen efter dagens omröstning om FRA. Jag tror att det finns många medborgare som är bekymrade över att frågan och dess konsekvenser inte diskuteras mer. På dagens ledarsida i Expressen fanns uppmaningen till de borgerliga ledamöterna att inte trycka på ja-knappen. Fredrik Federley valde som enda borgerlig ledamot att inte rösta ja utan avstod istället från att rösta.
Andra bloggar om politik, socialdemokraterna, regeringen,
FRA.

onsdag, juni 13, 2007

Förlust för borgarna två dar i rad

Igår fick Fredrik Reinfeldt och övriga i Allianslaget bita i det sura äpplet när man förlorade den prestigefyllda fotbollsmatchen mot oppositionen som vann med 3-1. Trots att hans borgerliga lagkamrater gjorde sitt bästa för att spela fram bra bollar till Reinfeldt lyckades vi med vår punktmarkering av honom. Undrar om inte till och med Säpo var lite imponerade över den bevakning som jag, Monica och Rossana skötte av statsministern.

Idag var det dags för partiledardebatten i riksdagen. Och även här fick den borgerliga gruppen se sig besegrad. Reinfeldt prövade härskarteknik mot Mona Sahlin som avstyrde detta enkelt genom att påpeka rätten att bli tilltalad med för- och efternamn som alla andra partiledare. Något som gjorde moderatledaren riktigt sur och som fick honom att använda tilltalet "partiledare Sahlin".

Mona Sahlin fick däremot inget svar från Reinfeldt om vad han tänker göra åt den fördelningspolitiska katastrofen som regeringens politik innebär. Ett svar talande nog.

Från 4 på eftermiddagen fram till 8 på kvällen debatterades regeringens proposition om En anpassad försvarsunderrättelseverksamhet. Förslaget innebär bland annat att Försvarets radioanstalt, FRA, ska få signalspana oavsett om signalerna överförs via radiovågor eller i kabel. Och trots att han angivit 10 minuter så behövde försvarsminister Mikael Odenberg 20 minuter för att klargöra den borgerliga regeringens agerande kring FRA-frågan samt framföra kritik mot socialdemokraterna för att vi inte varit tillräckligt förhandlingsvilliga.

Nu blir frågan uppskjuten ett år så möjligheten att göra förändringar i förslaget kvarstår. Om det sedan är tillräckligt för att lugna oss kritiker är en helt annan fråga.

Andra som bloggar politik, Mona Sahlin, Fredrik Reinfeldt, Mikael Odenberg, FRA.

Om att stå upp för det man tror på

Idag skriver Fredrik Federley utlämnande om sin vånda inför omröstningen om FRAs möjlighet att avlyssna all data- och telekommunikation till och från Sverige. Från att ha haft en egen plattform som ungdomsförbundets ordförande till att nu bara vara en av många i riksdagsgruppen är en stor förändring. Helt plötsligt är möjligheten att avvika från gruppen i princip obefintlig. För om Federley skulle rösta emot, så skulle det innebära att det helt plötsligt öppnar sig en spricka i den borgerliga gruppen. Något som även öppnar för andra ledamöter att rösta emot t ex utförsäljning av Telia Sonera och andra statliga bolag.

Frågan är om man måste ställa upp på alla beslut som gruppen står bakom är inte helt enkel. Vid mitt första politiska uppdrag som ersättare i en kommundelsnämnd fick jag ett råd av en äldre kollega om vilka frågor som accepterades att man gick emot sin egen grupps förslag. Det var i alkoholfrågor och frågor som berör eventuell religiös tro. Vilket begränsar utrymmet för eventuella uppror.

Jag inser att även jag kommer att kunna hamna i samma situation som Fredrik Federley. Och då i frågor som kanske också berör den personliga integriteten. Det gäller med andra ord att fundera över vilka strider man är beredd att ta, och när man bara måste stå upp för en åsikt som man tror på oavsett vad majoriteten tycker. Men enkelt kommer det inte att vara.

Andra bloggar om politik, Fredrick Federley, FRA.

måndag, juni 11, 2007

Yttrandefrihet, till vilket pris som helst?

Gottfrid Svartholm, grundare av Pirate Bay, berättar i en tv-intervju att han tycker det är helt ok att upplåta serverutrymme för terrorister och pedofiler. Detta för att stärka yttrandefriheten trots att han "inte gillar det dom står för". Samtidigt så medger Gottfrid med ett leende att han tjänar pengar på denna verksamhet.

Så vad säger då lagen? Här är ett utdrag från riksdagens hemsida:
Grundlagsskydd för webbplatser
Yttrandefrihetsgrundlagen gäller inte bara för radio och tv utan också för medier som film och andra ljud- och bildupptagningar. Det betyder att även till exempel videoinspelningar och cd-romskivor omfattas av lagen. Bestämmelserna för radio och tv har dessutom utvidgats till att gälla vissa webbsändningar.

Det har också införts ett frivilligt grundlagsskydd för databaser genom till exempel Internet. Det innebär att inte bara massmedieföretag grundlagsskyddas. Även andra, som organisationer och enskilda personer, kan ansöka om och få grundlagsskydd för en webbplats.


Så även om det finns begränsningar för t ex hets mot folkgrupp, publicering av namnunppgifter etc så påverkar det sällan utländska servrar från att publicera det mesta. För övrigt så går det ju alltid att stödja sig på Voltaires uttryck om yttrandefrihet till vilket pris som helst. Men jag gissar att det finns gränser såväl hos mig som hos andra om vad som borde få publiceras.

andra bloggar om politik, yttrandefrihet, internet.

söndag, juni 10, 2007

Zoner, mönster och burar

När jag städade på förmiddagen kom jag att tänka på två av mina partikamrater i riksdagen, Maryam och Fredrik som städar i zoner. Min städning är ganska fri från den typen av behov av mönster. Men det gäller inte min gräsklippning för då har jag till min förvåning upptäckt att det är zonmetoden som styr totalt.

När det gäller tvätthängning så går mitt kontrollbehovet helt över styr. Oavsett om jag vet att tvätten torkar även när andra hänger den på annat sätt så tycker jag att mitt sätt är det enda rätta. Balans och lika mycket tvätt på alla sidor i tvättvindan gör att metoden inte är den snabbaste alla gånger men rutorna i skallen tycker att det blir ovanligt bra.
Undrar vad detta behov av mönster beror på?

En annan som verkar se mönster, ej i gräsklippning men väl i interpellationer, är finansmarknadsminister Mats Odell. För trots att det är olika frågeställare med olika interpellationer får vi fem av oss ett och samma svar. Interpellationer och svaret debatteras måndag den 11 juni med start kl 10.00 och sänds i 24 direkt.

Konstaterar att Paris Hilton nu placerats i en glasbur för att avtjäna sitt straff för trafikbrott. Ska man gissa att det är en utveckling av den förgyllda bur som hon normalt brukar vistas i och därmed en del av hennes mönster?

Andra bloggar om städning, politik,Mats Odell, Paris Hilton.

fredag, juni 08, 2007

Stackars Paris

Hon hade knappt hunnit komma hem efter den tre dagar långa prövningen i fängelse och trodde att det skulle räcka med husarrest och fotboja, men domaren höll fast vid att domen inte skulle mildras.

Varför blir man så beklämd när man ser bilder på en gråtande Paris Hilton? Kan det bero på att hon har alla möjligheter i världen men verkar vara beredd att festa bort både pengar, vänner och förstånd?

Jag borde sluta läsa om denna stackars rika flicka men fortsätter ändå att läsa den ena nonsens-artikeln efter den andra. Kan någon förklara varför?

Andra bloggar om Paris Hilton

Sverigedemokrat anhållen

politikerbloggen kan man läsa idag att en av ledamot av socialnämnden i Karlskrona har anhållits som misstänkt för grov kvinnofridskränkning. Mannen i fråga är aktiv i Sverigedemokraterna som på sin hemsida skriver att man vill kraftigt skärpa straffen för grova och upprepade brott.

År 1998 infördes brottet grov kvinnofridskränkning i brottsbalken. Syftet var att åstadkomma en generell uppgradering av straffvärdet för systematiska övergrepp och kränkningar såsom lindrig misshandel, ofredande, sexuellt tvång eller hemfridsbrott, riktade mot närstående kvinnor. Straffet skall vara fängelse, lägst sex månader och högst sex år.

En god vän till mig, Elvy Wicklund, har dessvärre lång erfarenhet av att företräda våldsutsatta kvinnor i sin yrkesutövning som advokat. Och Elvys berättelser om vad en del män är kapabla att utsätta sin fru/sambo/flickvän för, styrks av bilder som polisen visat vid en del uppmärksammade fall.

Jag hoppas att kvinnan i Karlskrona som nu anmält mannen får det stöd hon behöver av sin omgivning. För det kommer hon att behöva om det blir rättegång.

Andra bloggar om kvinnor, politik.

Fotboja för Paris

Den stackars Paris Hilton har nu efter hela tre dagar i fängelse fått psykiska men av vistelsen där och slipper ut med fotboja och 40 dagars husarrest.

Man kan ju fråga sig hur många andra som upplever att de fått psykiska men av sin fängelsevistelse. Annika Östberg har nu suttit i fängelse i samma land som Paris i över 25 år för medhjälp till mord men hon har fortfarande inte fått sitt straff tidsbestämt och någon fotboja är det inte tal om. Och i detta sammanhang så måste jag erkänna att tre dagar ter sig lite futtigt. Men vem vet om inte Paris också skulle känna av en ärta under 10 madrasser och 10 dunbolster. Hon verkar vara en riktigt känslig person.

Andra bloggar om Paris Hilton, fängelse, brott, straff, Annika Östberg.

torsdag, juni 07, 2007

Dubbla stolar för Frebran?

Förra veckan presenterade kulturminister Lena Adelsohn- Liljeroth att regeringen utsett kristdemokraten Rose-Marie Frebran som ensamutredare av public service. Frebran har sedan hösten 2006 ett uppdrag som ledamot i Granskningsnämnden på tre år. På nämndens hemsida kan man läsa följande:
Granskningsnämnden är en statlig myndighet som efterhandsgranskar innehållet i radio- och TV-program. Granskningen görs efter anmälningar från tittare och lyssnare eller på nämndens eget initiativ. Nämnden publicerar också rapporter om det svenska radio- och TV-utbudet.

Frågan är om inte Frebran sitter på dubbla stolar genom sina två olika uppdrag.

Andra som bloggar om public service, politik.

tisdag, juni 05, 2007

Sveriges nationaldag

infaller i morgon den 6 juni enligt almanackan. Så därför pågår det en massa debatter om hur vi egentligen firar vår nationaldag. Eftersom denna dag gått under benämningen svenska flaggans dag under större delen av 1900-talet så är det väl inte så konstigt att firandet inte har några direkta traditioner.

Men om vi istället skulle titta på den dag som jag i alla fall uppfattar som Sveriges mentala nationaldag, så är traditionerna både många och långa. Vilken dag som avses? Midsommarafton förstås! I ett dygn så firas det i hela Sverige, och det är ett firande som är helt i klass med Norges 17 maj.

Så deppa inte över bristande entusiasm över nationaldagen utan njut istället av det vackra vädret. För när det riktigt stora firandet sker om drygt två veckor så tas ingen hänsyn till vädret. Det ska firas utomhus oavsett om det regnar, blåser småspik och att vinterjackan känns som bästa alternativet i klädväg.

Andra som bloggar om nationaldagen, Sverige.

Varför valde regeringen att slopa jämställdhetsmålet?

Den frågan upprepade jag i mina tre inlägg till näringsminister Maud Olofsson i samband med en interpellationsdebatt om åtgärder för att få fler kvinnor i statliga bolagsstyrelser. Jag fick inget svar på den frågan vilket också är ett svar.

Vid en annan interpellationsdebatt där min partikamrat Sylvia Lindgren ställt frågor om regeringens nedskärningar på arbetsmiljöområdet så uppstod en rätt märklig situation när arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin väljer att besvara den på ett i mina ögon ganska nonchalant sätt. Littorin svarade bl a i sitt andra anförande "att han hade läst Eva-Lena Janssons blogg där hon gissar att det kommer kunna bli en lång kväll för Littorin eftersom interpellationsdebatter är öppna för alla ledamöter".

Eftersom vi är rätt många socialdemokrater som har ett djupt engagemang för arbetsmarknadsfrågor så är det väl inte orimligt att det skulle kunna vara fler som vill delta i dessa interpellationsdebatter. Därav min kommentar på bloggen.

Att ministern verkar ägna mer tid åt att läsa enskilda ledamöters bloggar än att förbereda ett ordentligt svar på Sylvias interpellation kan jag bara beklaga. Sylvias fråga förtjänar ett bättre bemötande, bland annat med bakgrund att arbetsmiljöarbetet behöver förbättras och att det i genomsnitt dör en person/veckan i en arbetsrelaterad olycka.

Att den borgerliga regeringen väljer att göra kraftiga besparingar på Arbetsmiljöverket utan att ens göra en riktig analys vad det kan få för konsekver för arbetsmiljöarbetet är både uppseendeväckande och beklagligt.

Den bild som förstärktes idag med Littorins agerande, och Odells förra veckan, är att Sverige har en regering som inte vill/orkar stå upp för att man fattar dåliga beslut utan ordentliga underlag. Inte konstigt att förtroendet för de borgerliga partierna sjunker.

Andra som bloggar om politik, regeringen, jämställdhet, Arbetsmiljöverket, Olofsson, Littorin, bloggar.

Skönt att köra grönt

På förekommen anledning så kommer mitt svar här:

Ja, jag kör miljöbil.Vi gjorde ett medvetet val och köpte en Ford Fokus Flexifuel, som utsågs till årets miljöbil 2006 av gröna bilister. Och det verkar finnas fler som anser att det är bra att ha en miljöbil.

Och ja, vi tankar etanol. Men när vi reste genom Europa förra året så saknades det alternativet på många mackar, så då fick det bli bensin.

Andra som bloggar om miljö, klimathotet, bilar.

måndag, juni 04, 2007

Fotbollsmatch i Hallsberg

Deltog i en fotbollsmatch i Hallsberg som en del i firandet av Arbetarekommunen som fyller 100 år. Lyckades genomföra matchen utan att skada någon muskel men det gick sämre för kollegan Thomas B som haltade ut redan i första halvleken med en ömmande lårmuskel.

Matchresultatet?
Lokomotiv från Hallsberg vann välförtjänt med 2-0. Det är laget i gult...

I morgon ska jag debattera jämställdhet i statliga styrelser med näringsminister Maud Olofsson kl 13.30. Läs min interpellation här. Dessutom kommer sju av mina partikamrater få svar på sina interpellationer av arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin. Och efter som alla interpellationsdebatter är öppna för andra ledamöter så kan det bli en lång kväll för Littorin. Delar av debatten går att följa på SVT 24.


Andra som bloggar om fotboll, politik, Maud Olofsson, Sven-Otto Littorin

lördag, juni 02, 2007

Fotbollsmarodörer på Idrottsparken

Tycker faktiskt synd om det danska laget som hämtat upp ett 0-3 under läge och kvitterat till 3-3. Först slår Christian Poulsen ner Markus Rosenberg. När domaren blåser för straff och visar ut Poulsen får en dansk åskådare tokslag och ger sig på domare. Som blåser av matchen eftersom arrangörerna inte kan garantera säkerheten. Och Sverige vinner EM-kvalmatchen med 3-0.

Jag hoppas att de sk fotbollsfansen lärde sig något av detta. För hur kul kan det vara ens lag förlorar på grund av att man själv agerar huvudlöst?

Andra som bloggar om fotboll, Danmark, Sverige

fredag, juni 01, 2007

Svenska folket ogillar den borgerliga regeringens politik

Och skulle hellre se att det var socialdemokraterna som regerade. För det är väl så man kan tolka den senaste opinionsundersökningen från Synovate Temo som presenteras i dagens DN.
Frågan är om regeringen överhuvud taget bryr sig om den kritik som framförs runt om i vårt land både via mejl, insändare, protester och i opinionsundersökningar.

Igår lämnade Hyresgästföreningen in 36 000 namnunderskrifter mot utförsäljning av hyresrätter i samband med en demonstration mot regeringens angrepp på allmännyttan. Bostadsminister Mats Odell orkade inte ta sig ut till Mynttorget för att ta del av kritiken och ville heller inte ta emot underskrifterna när att s-ledamöter från civilutskottets socialdemokratiska ledamöter på eget initiativ burit in dessa till kammaren.

Kan ni tänka er reaktionen från media om det hade varit en socialdemokratisk minister som vägrat möta kritiker? Trots både hån, burop och rena oförskämdheter har socialdemokratiska företrädare varit ute på Mynttorget i samband med VillaÄgarnas protester. Men borgerliga ministarna och riksdagsledamöterna undviker att stå upp för sin politik och låtsas i stället som det regnar.

Riksrevisionen, en myndigheten som leds av tre riksrevisorer som själva bestämmer vad som ska granskas och vilka slutsatser de ska dra av granskningen, har framfört stark kritik mot regeringens beredning av ärendet med utförsäljning av vissa statligt ägda bolag. Något som den borgerliga majoriteten struntar och menar att ett valmanifest räcker som underlag för att fatta beslut i riksdagen. En del har till och med antytt att Riksrevisionen skulle vara ett socialdemokratiskt organ. Jag har svårt att se att folkpartisten Eva Flyborg som är ordförande i styrelsen för Riksrevisionen skulle dela den uppfattningen.

Andra som bloggar om politik, socialdemokraterna, regeringen, Hyresgästföreningen, Riksrevisionen.