Vid dagens partiledardebatt inledde statsminister Fredrik Reinfeldt med att berätta om hur "familjerna" Bush & Clinton styrt USA i över 20 år, och att nu Hillary Clinton dessutom kandiderar till presidentposten. Vilket föranledde statsministern att se sig själv som Sveriges svar på 80-talets Bill Clinton! Nu är jag ganska skeptisk till den liknelsen men inser att det nog egentligen är det amerikanska samhället som Reinfeldt vill åstadkomma genom sin orättvisa politik med ökade klyftor.
Att Reinfeldt är missnöjd med de senaste opinionsundersökningars resultat är ganska väntat. Men att han väljer att idiotförklara de människor som sagt att de föredrar socialdemokraterna istället för den borgerliga regeringen, var inte lika väntat. Varför denna bitterhet Reinfeldt?
Om man gör som moderaterna har gjort så går det som går.
Inte blir det bättre av att öppnar upp för en privatisering av sjukvården, där barn vars föräldrar har köpt försäkringar får förtur framför barn utan försäkringar. Barn som kan vara i större behov av sjukvård men som nu tack vare Filippa Reinfeldt, moderat landstingsråd i Stockholms läns landsting, ska bli rundade av barn med tät plånbok.
Så som tur är Reinfeldt, så tror jag inte du blir lika lyckosam som Bill Clinton och väljs om. Din politik är alldeles för orättvis och dålig för att du ska kunna få väljarna på din sida. Är det förklaringen till att du redan nu ser ut som en riktigt dålig förlorare?
När det gäller Mona Sahlin så var hon bra och balanserad och ställde en återkommande fråga till samtliga borgliga partiledare om hur de såg på just privatisering av sjukvården. Inte oväntat ville ingen av vare sig Reinfeldt, Olofsson eller Björklund kännas vid detta. Medan Göran Hägglund glatt erkände att det nog kunde bli en framtid med olika väntrum för fabrikarbetarens dotter och direktörens son. Inte undra på att kristdemokraterna har sämst förtroende av de fyra regeringspartierna. Men Hägglund är ju i allafall ärlig med sina avsikter och det ska han ha ett plus för.
Andra bloggar om politik, partiledardebatt, Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin.
8 kommentarer:
Så här kan bara en svårt indoktrinerad sosse skiva...
USCH .... ta bort de här pellarna innan vi förlorat allt till Amerika.. när Reinfeldt är så fickserad av usa....Det är för dyert att ha sådana KAPTALISTER I REGERINGEN SOM BARA ROTAR TILL SIG ALLA FÖRDELAR....Gör det så snabbt som möligt ,,,USCH USCH
Vi har en mjukt konservativ regering nu, inte en radikalt nyliberal... det är knappast USA-hållet vi är på väg åt. Snarare Frankrike eller Tyskland (dagens, alltså). Lite mindre socialiserad stat, men fortfarande en stat som kramar "offentlig välfärd".
Kan inte du som första socialist genom tiderna förklara varför det är "orättvist" att den som med hederligt arbete förtjänar en hög lön har mer pengar än den som inte arbetar? Kan du inte vara snäll och förklara för oss som inte förstår det varför rättvisa är att alla har ungefär lika mycket oavsett vad de bidrar med? Det vore verkligen nyttigt!
Ser ingenstans i bloggen att Eva-Lena tycker att det är "orättvist att den som med hederligt arbete förtjänar en hög lön har mer pengar än den som inte arbetar" så vad yrar Francisco om? Jo som vanligt så projicerar han sina fördomar om den som inte bekänner sig till den nyliberala kapitalistfundamentalismen på en meningsmotståndare.
"...orättvisa politik med ökade klyftor". Det betyder så klart något annat än vad det låter som, heller hur? Det har ingenting med pengar att göra, ingenting med att det är eftersträvansvärt att minska ekonomiska skillnader mellan människor. Givetvis.
Är han bitter är det nog socialdemokratin som smittat skulle jag tro. Men faktum är att klyftorna faktiskt snarast minskar, och att de aldrig varit så låga som under slutet av Fälldins regeringstid i början av 80-talet. Arbetslöshetsstatistiken före valet är ju inte heller särskilt smickrande för socialdemokratins förmåga att motarbeta klyftor.
Arbetslöshetssiffrorna under borgerlig regering är inget heller att skryta om.
400.000 st har stämplat ut, kommunernas socialbidrag ökar, 650.000 st har tillfälliga tidsbegränsade jobb och nystartsjobben är inte beständiga!
Fredrik Reinfeldts liknelser med USA-politiken är heller inget att skryta om. Inte minst utifrån att de borgerliga partierna inte verkar ha samma åsikter om olika frågor. De ger uttryck för olika åsikter.
Skicka en kommentar