Idag sällar sig Aftonbladets Lena Mellin till den grupp som hävdar att ungdomsarbetslösheten beror på för höga ingångslöner och LAS, Lagen om anställningsskydd. Men det är ett märkligt resonemang när Mellin ska försöka förklara varför LAS är ett problem när hon samtidigt pekar på det faktum att arbetsgivarna kan kombinera vikariat och visstidsanställningar i det oändliga. Om det nu är så lätt att göra sig av med personal, varför skulle det då vara en risk att anställa ungdomar?
När det gäller ingångslönernas storlek så har både arbetsgivare och fack varit överens om dessa. Med utgångspunkt att man faktiskt klarar av att betala den lönen och ha lönsamhet samtidigt.
Det finns en del andra förklaringar som man skulle kunna titta närmare på. Ta bara det faktum att för 12 år sedan var det 27 000 personer som gjorde värnplikt, idag är det färre än 4 500 personer. Nu menar jag inte att vi ska ha värnplikt bara för att sysselsätta ungdomar, men det borde vara fler än de som utbildas idag.
En aktiv arbetsmarknadspolitik ger också resultat. Att låta ungdomar vara arbetslösa i tre månader innan dessa får aktivt stöd är helt förkastligt. Jag var kritiskt mot det sättet att hantera ungdomar mellan 2002-2006 och inte har det blivit bättre med en borgerlig regering som dessvärre har förlängt den passiva perioden upp till 6 månader. All erfarenhet visar att ungdomar som får aktivt stöd ganska snabbt får jobb eller kompletterar sin utbildning för att sedan kunna ta de jobb som finns.
Ett aktivt alternativ som jag tycker att vi borde satsa mer på är naturligtvis välfärdsjobben. När vi vet att många inom vård och omsorg kommer att gå i pension inom några år så Socialdemokraternas satsning på välfärdstrainee ett alldeles utmärkt förslag att ta in ungdomar som får lära sig yrket praktiskt och kunna ta del av den tysta kunskap som äldre personal har förvärvat genom åren. Det skulle vara en vinst för både ungdomar, den nuvarande personalen, alla som behöver vård och omsorg, ja hela samhället. Istället för att ge mer pengar till passiva åtgärder som jobbgarantin skulle regeringen faktiskt kunna investera i både ungdomar och välfärden. Varför man inte gör det, är och förblir en gåta för mig.
En annan gåta är varför regeringen har slutat prata jobb. Att skylla allt på finanskrisen blir ju ett märkligt sätt att agera. Hur ska regeringen kunna vara ordförande för EU under ett halvår om politiken inget kan göra? Om ordförandeskapets huvudfråga kommer att handla om arbetslöshet och jobben så förstår vem som helst att det inte blir något drag från Reinfeldt & co. Det är ett skitår, vargavinter etc så då kan man bara ligga lågt tills stormen dragit förbi.
För övrigt så finns känslan kvar. Vi vinner EU-valet. Och då får vi fler Socialdemokrater i parlamentet som kan ta tag i frågor om jobben och ungdomarnas framtid.
Andra bloggar om politik, Socialdemokraterna, jobbävning, ungdomsarbetslöshet, regeringen, EU-valet
tisdag, maj 12, 2009
Beror ungdomsarbetslösheten på för hög lön och LAS?
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
5 kommentarer:
Visst vore det härligt om alla arbetslösa kunde jobba i offentlig sektor. Men tyvärr fungerar inte ekonomins spelregler på det viset. Faktum är att, när lagen tvingar företag att avskeda de senast anställda, då blir det invandrare och ungdomar som får sparken. Det är inget konstigt. Tragiskt att du aktivt arbetar för att diskriminera ungdomar och äldre. Det känns väl lite fel?
Till Oscar Peterson: Jag har alltid arbetat för en arbetsmarknad som är fri från diskriminering. Att motverka lägre lön pga av ålder eller etnicitet är ett praktiskt exempel på mitt arbete. Det några förespråkar är att arbetsgivaren ensidigt ska få fatta beslut om vilka som ska sägas upp och utan saklig grund för detta. Att godta en sådan utveckling öppnar enbart upp för godtycklighet och lönedumpning. Något som jag aktivt motarbetar.
ja det beror på Las och för höga löner. Se på Danmark de gjorde en kursändring och nu har de endast 8% ungdomsarbetslöshet. Visst Eva-Lena ska en som är 20 tjäna lika mycket som en 50 åring? Eller?
Det du motverkar är att ungdomar och invandrare får fortsätta sin anställning. Du kämpar här för de priviligierade, äldre svenskarna som sitter tryggt i sin anställning, trots att det finns många som klarar jobbet bättre och behöver det mer. Det finns många unga föräldrar som nu får se sin ekonomi körd i botten, utan möjlighet att kunna påverka sin situation. Det är ju era regler som utgör hindret!
Jag har själv blivit uppsagd tre gånger pga denna underliga regel.
Varför vill du att unga och invandrare ska bli uppsagda först? Hur kan du tänka så fel?
Din kamp mot lägre lön pga ålder är ju helt barock! När jag fick mitt första sommarjobb, var jag 12 år gammal och tjänade väl 10 kr i timmen. Men det jag fick LÄRA mig var värt långt mer än så.
Unga som saknar barn, har liten lägenhet, ofta ingen bil eller andra tunga avgifter, klarar givetvis av att jobba till en lägre lön än de som har 20 år i yrket. Att du inte förstår detta, känns mycket underligt.
Lycka till i valet, det kommer behövas.
"Vi vinner EU-valet. Och då får vi fler Socialdemokrater i parlamentet som kan ta tag i frågor om jobben och ungdomarnas framtid."
Jag är den förste att hålla med om att alliansregeringens arbetsmarknadspolitik har varit usel. Man ville få fart på arbetsmarknaden och skapa jobb, men hittills har ingenting hänt och nu skyller man alla problem på finanskrisen.
Men skulle det bli bättre med socialdemokratiskt styre? Knappast. Då vet vi precis vad vi får. Bidragspolitik och hundratusentals människor som ska tvingas in i meningslösa ams-åtgärder eller utbildningar som inte leder någonvart bara för att man ska snygga till statistiken. Det var så Perssons arbetsmarknadspolitik såg ut, och Sahlin visar inga tecken på att ha något annat att komma med.
Skicka en kommentar