Läser Birgitta Ohlssons (FP) debattartikel i dagens Expressen. Jag håller med henne på några punkter.
- Regeringen sviker kvinnor med sin ojämställda politik,
- Kvinnors ekonomiska självständighet är ett centralt mål
- Föräldraförsäkring behöver förändras och bli tredelad likt den isländska modellen
Men sen blir jag förvånad över Ohlssons brist på kritik av den nu förda politiken. Det faktum att Ohlsson och hennes parti aktivt har stått bakom vårdnadsbidrag verkar ju i direkt motsatt riktning när det gäller ekonomisk självständighet. Försämrad ersättning för sjuka, där kvinnor är en majoritet, skapar knappast friskare människor. Sämre villkor för föräldralediga och pensionärer, också två grupper där kvinnor är i majoritet, bidrar knappast till frigörelse eller ekonomisk självständighet.
Jag har stor respekt för Birgitta Ohlsson som jag alltid uppfattat som en uppriktig och kunnig debattör när det gäller jämställdhetsfrågor. Därför blir jag också besviken över att hon inte orkar se alla de försämringar som skett på jämställdhetsområdet. Bara det faktum att Riksdagens Utredningstjänst visar att regeringens politik mest gynnar rika män medan kvinnor med låga inkomster är de stora förlorarna, borde i sig vara pinsamt för inte bara Birgitta Ohlsson utan alla borgerliga politiker som kallar sig feminister.
Själv motionerar jag bland annat om kvotering till börsnoterade bolagsstyrelser, en mer jämställd föräldraförsäkring och en aktiv jämställdhetspolitik som bedrivs utifrån Riksdagens mål för jämställdhetspolitiken. Vill Birgitta Ohlsson ha en aktiv politik för kvinnors ekonomiska oberoende och ökad jämställdhet kan hon ju alltid stödja mina och andra förslag på området från Socialdemokraterna , Vänsterpartiet och Miljöpartiet. Att förvänta sig en kursändring från regeringen på detta område är som att hoppas på att Moderaterna ska gå till val på höjda skatter. Osannolikt med andra ord.
För övrigt så konstaterar jag att Aftonbladet kör en fortsättning på gårdagens granskning på temat Politiker gick i fällan. Lena Mellin tror inte att varken journalister eller riksdagsledamöter är så enkla att muta och lobbyisten Patrik Westander passar på att berätta hur hans företag påverkar politiker.
Andra bloggar om politik, jämställdhet, feminism, samhälle, Socialdemokraterna, Rödgrön, regeringen, riksdagsledamöter, motion.
3 kommentarer:
Vad menar du med rubriken? Birgitta både nämner och kritiserar vårdnadsbidraget.
Patrik: Jag menar att B Ohlsson skriver om vårdnadsbidraget som beslutet tagits av några andra än hon och hennes allianskamrater. Hon hade möjlighet att medverka till att beslutet inte drevs igenom. Därav frågan i rubriken.
http://skyddsrummet2.blogspot.com/
Skicka en kommentar