fredag, februari 22, 2008

Reinfeldt och Olofsson tar skydd när det stormar

Det är inte bara på västkusten och i Småland som det blåser hårt idag. Rätt många har idag uttryckt skarp kritik mot regeringens sätt att utnämna förre försvarsministern tillika moderaten Mikael Odenberg som ny generaladvokat för Svenska Kraftnät. Kritiken kommer efter att Ekot avslöjade att det bara fanns en kandidat till uppdraget, och att det var regeringskansliet som valde ut den samme. Merparten av kritiken handlar alltså inte om Odenberg skulle passa eller inte passa för uppdraget, utan om regeringens eget agerande före, under och efter tillsättningen. Svenska Dagbladets inrikesreporter Göran Eriksson går dock så långt i sin kritik att han menar att utnämningen av Odenberg var ett sätt att få tyst på den hårdaste kritikern av regeringens försvarspolitik.

Själv lämnade jag in två interpellationer, en ställd till statsminister Fredrik Reinfeldt för att ta reda på vilket underlag Reinfeldt hade om rekryteringsprocessen vid regeringssammanträdet då Odenberg utnämndes. Dels en till Mats Odell för att ta reda på vilka åtgärder han är beredd att vidta för att förändra regeringens utnämningspolitik. Svar på interpellationerna och debatt i kammaren blir det inom tre veckor. Normalt är det 14 dagar som gäller men eftersom nästa vecka är plenifri så får ministrarna en extra veckas betänketid. Vilket de nog kommer att behöva.

Eftersom näringsminister tillika vice statsminister Maud Olofsson, vid en direktsänd presskonferens den 7 februari, öppet medgav att ”generaldirektör till Svenska Kraftnät headhuntade vi” så är det svårt att inte tro att regeringen som redan från början bestämt vilken person som man vill ha.

Varken Reinfeldt (som förövrigt anmäldes till Konstitutionsutskottet av Peter Hultqvist) eller Olofsson vill svara på frågor eller ge kommentarer idag. Gissar att de återkommer till media när väl stormen lagt sig.

Andra bloggar om politik, Mikael Odenberg, utnämningspolitik, storm, Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson.

2 kommentarer:

Thomas Tvivlaren sa...

Det finns ett intressant avsnitt av Dokument Inifrån som tar upp just utnämningshanteringen. Dock så förmedlas en bild av problematiken som berör hela det politiska etablissemanget även om det just för stunden är Alliansdagiset som är drabbat. Mer info:

http://svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=26971&a=487573

Eva-Lena Jansson sa...

tack för länken Thomas!