måndag, februari 16, 2009

Kommer Karl Sigfrid att stödja vårt krav på en Upphovsrättskommission?

Med tanke på den debattartikel som Karl Sigfrid hade i dagens SvD så utgår jag från att han ställer sig bakom vårt krav på en upphovsrättskommission.

På tisdagens Näringsutskottsmöte kommer vi att justera "betänkande med anledning av proposition 2008/09:67 om civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område". Det som alla andra kallar IPRED eller fildelningslagen. Nästa vecka, den 25/2, fattar riksdagen beslut i ärendet.

Märkligt sammanträffande att vi har debatt och beslut om IPRED under samma period som den sk Pirate Bay-rättegången pågår.

Andra som bloggar om politik, upphovsätt, Pirate Bay.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Det känns inte helt intelligent att göra vanlig blockpolitisk pajkastning av en viktig fråga som upphovsrätten.

Anonym sa...

Blockpolitik är ett signum för denna mandatperiod. De fyra allianspartierna har majoritet i riksdagen. I förra mandatperioden satt socialdemokraterna ensam i regeringsställning. I upphovsrättsuppdateringen, lag juli 2005, hade socialdemokraterna bara stöd av ett stödparti, Vänsterpartiet. Men S+V var en minoritet och en kompromiss med M+Fp+Kd fick ett ja från riksdagen. Mp + C röstade nej.
Om jag har förstått det rätt finns bara ett förslag till IPRED-lag som kan få majoritet. Här är en gissning: Alla i S och två i V röstar i sista omgången tillsammans med regeringen för ett ja. Varför S röstar ja: EU-direktiv samt att S (och de två i V) ser upphovsrätten som en pelare i den socialdemokratiska (vänsterpartistiska) ideologin.

Anonym sa...

Skulle du inte kunna utveckla det där lite grann någonstans, vad ni vill med en sån kommission? Att c föreslår det känns ju logiskt, men läget verkar ju låst parlamentariskt i att de enda diskussionerna om upphovsrätten som är intressanta är hur fildelningen ska stoppas. Eller är det det ni vill ändra på?

Micke vK

Eva-Lena Jansson sa...

Till anonym: vadå blockpolitisk pajkastning? Efter att ha läst Sigfrids (m) debattartikel så är jag övertygad om att även han borde kunna stödja vårt krav på en upphovsrättskommission. En kommission som även Annie Johansson (c)yrkat om i en välskriven motion.
Till Minata: du kan läsa betänkandet i sin helhet inklusive reservationer mm på riksdagens hemsida inom kort. Sen får vi se om alla ledamöter följer respektive partilinje.
Till vfugruppen: Vad menar du med att det är logiskt att c föreslår en kommission. I Näringsutskottet så yrkade samtliga borgliga ledamöter avslag till denna kommission. Tanken med kommissionen är ju att följa utvecklingen och faktiskt komma med förslag. Som vi skriver i vår reservation: "Kommissionen bör ha ett vittomfattande uppdrag att se över hela det upphovsrättsliga systemet och därvid ha som uppgift att se till att lagstiftningen anpassas till tiden, inte bara i tekniskt hänseende. Vi anser det vara en viktig aspekt att lagstiftningen måste uppfattas som rättvis av så många som möjligt, både användare och skapare".

Anonym sa...

C föreslog ju en sån kommission, eller om det var nåt motsvarande, i våras när de körde fast i regeringsförhandlingarna. Jag hittar inte betänkandet på riksdagens hemsida, men ditt utdrag låter intressant. Frågan blir väl mest om man låter Jan Rosén & Co dominera en sådan kommission eller inte :) Det är hur som helst roligt att se att ni diskuterar frågan i s.