På Dagens Nyheters debattsida idag, hävdar femton hjärtspecialister att media sprider myter om att kvinnor får sämre hjärtsjukvård. Man anser att tv-serien ”Om ett hjärta” riskerar att skrämma patienter och ge en felaktig bild av hjärtsjukvården idag.
Men det finns en särskild hjärtspecialist som inte skrivit under denna artikel och hon heter Britta Ryttberg. Ryttberg jobbar på USÖ i Örebro och hon tycker, till skillnad från sina kollegor, att det är bra att tv-serien lyfter upp frågan och ökar medvetenheten hos människor. I Nerikes Allehanda beskrivs Britta Ryttberg som verklighetens doktor Marianne( spelas av Solveig Ternström i tv-serien ”Om ett hjärta”).
För de som fortfarande tror att kvinnor och män behandlas lika av sjukvården rekommenderas läsning av "(O)jämställdhet i hälsa och vård - En genusmedicinsk kunskapsöversikt" som tagits fram av Sveriges Kommuner och Landsting (SKL). Den borde vara obligatorisk läsning för varenda politiker som tar beslut som påverkar vården, all sjukvårdspersonal och dessutom för journalister som bevakar området.
För visst har media stor påverkan. Säkert kommer reportaget i SVTs Rapport om Leif Pagrotskys hjärtsjukdom få en och annan att fundera över om det är dags att besöka sin vårdcentral. Själv ska jag kolla blodtrycket imorgon på alla hjärtans dag, en aktivitet som Hjärt- och Lungsjukas Riksförbund anordnar. Ska försöka göra blodtryckskollen innan den allmänna frågestunden. För när den väl har börjat och Borg, Odell, Leijonborg, Torstensson och Billström börjat svara på ledamöternas frågor så kommer blodtrycket garanterat att stiga på oss i oppositionen. Är det någon som har medicin mot det?
Andra bloggar om politik, Alla hjärtans dag
hjärta , regeringen, jämställdhet.
Angående tidningsartiklarna med Ryttbergs kommentarer så är det mycket vanligt att journalister försöker att ställa två åsikter mot varandra. Detta nästan helt oavsett av vilka grunder de olika åsikterna och hur många som företräder dem. Att en enstaka hjärtforskare med avvikande uppfattning får utrymme i media betyder alltså inte att råder någon nämnvärd oenighet bland hjärtforskare.
SvaraRaderaFör info se länk:
SvaraRaderahttp://blogg.passagen.se/mickeh1962/