Idag rapporterar Nerikes Allehanda om att städtjänster upphandlas till allt lägre priser. Men bakom de lägre priserna finns det lokalvårdare som fått allt sämre arbetsvillkor och tuffare arbetsmiljö. Kommer själv ihåg när Posten lade ut lokalvården på entreprenad i början på 90-talet. De anställda som tidigare hade gått på samma avtal som övriga inom Posten, tappade mellan 5 och 7 semesterdagar och ca 2000 kr/mån. Samtidigt som de skulle städa samma lokaler, fast nu på kortare tid och med färre arbetskamrater.
Just upphandlingsförfarandet är ett problem för det är nästan alltid priset som avgör. Inte kvalitet. Och därför är vi rätt många som anser att Lagen om offentlig upphandling måste förändras.
Det finns fler som vill se förändringar, och då särskilt när det gäller vem som bestämmer i riksdagen. I Svenska Dagbladet kommenterar statsvetaren Sören Holmberg Sifos senaste opinionsundersökning, som visar att regeringspartierna inte ens får ihop 40 % tillsammans, med orden "de är fortfarande nere i den där gropen". Gropen? Det gäller alltså Fredrik Reinfeldt, moderatledaren som säger att han "som går sida vid sida med folket vars förtroende jag bär".
Andra bloggar om politik, regeringen, moderaterna, Reinfeldt.
Det låter intressant med en lagförändring vad gäller offentliga upphandlingar. Kan du uveckla detta mera?
SvaraRaderaPersonligen skulle jag vilja se en generell lagförändring som förändrar storföretags möjligheter att leja bort ansvaret och dessutom tjäna pengar på det. En tanke är att lägga över ansvarsbördan för vad underleverantörer gör/icke gör på uppdragsgivaren. Då uppstår ett incitament att se över vilka man anlitar och inte bara - som nu - ta den med lägst prislapp.
Jag tycker generellt att politiska makten måste ta några kraftfulla steg fram istället för att stå med mössan i hand och fråga företagsledningarna "är det ok?" hela tiden.