Igår det blev oerhört tydligt igen hur ovilliga regeringen Reinfeldt är att ta ansvar. Man skyller allt ont på antingen finanskrisen eller socialdemokraterna. Medan det som eventuellt skulle kunna uppfattas som positivt är regeringens förtjänst. Hur naiva tror regeringen att väljarna är? Och varför pratar inte Reinfeldt om jobben och den ökande arbetslösheten? Varför?
Och det väcker närmaste ett löjets skimmer över att en regering som under två års tid i olika debatter har försvarat generösa bonussystem och dessutom tagit beslut om ett sådant, sedan ägnar tid åt att kritisera liknande bonussystem i det privata näringslivet. När det sedan uppdagas att regeringens åsikt har skickat signaler till statliga bolag och AP-fonder så tvår regeringen sina händer och säger att "man ska se över situationen". Samtidigt som regeringen försvarar bonussystem och gör orimliga jämförelser mellan bankbonus och byggackord. Och så säger man att oppositionen är kluven?
Vid en interpellationsdebatt med Mats Odell redovisade jag att det i Tredje AP-fondens årsberättelse för 2008 finns följande inskrivet: Systemet för prestationsbaserad ersättning för fondens anställda reviderades inför 2009 i enlighet med de statliga riktlinjerna om rörlig ersättning. Det betyder alltså att Tredje AP-fonden redan har bestämt sig för att man ska genomföra det bonussystem som regeringen ändrade genom beslut den 3 juli 2008. Man är med andra ord ivrig att införa ett system som ger möjlighet till bonus även om man gör förlust. Vilket regeringen tycker är rimligt. Men inte om man måste svara på frågor från journalister för då tycker regeringen att det systemet är dåligt, fast man tycker att det är bra ändå. Liksom.
När det gäller behovet av mer resurser till välfärden så säger regeringen Reinfeldt att kommuner och landsting måste ta ett eget ansvar för det. Och samtidigt så vill regeringen inte satsa på kompetensutveckling för att man hellre vill satsa på välfärden. En välfärd som regeringen inte vill ge mer pengar till. Eftersom regeringen är ansvarsfull och håller hårt i plånboken. Men samtidigt lånar regeringen pengar till skattesänkningar i miljardklassen. Och trots desperata brev från kommuner och landsting så vägrar regeringen anslå mer pengar till skola, äldreomsorg, förskola och sjukvård. Men regeringen gillar välfärden. Säger man.
När det gäller synen på välfärden i allmänhet så har Örebros ledande folkpartist, Staffan Werme, tidigt gjort klart att han anser det onödigt med mer pengar till kommuner och landsting. Besparingar sköter Werme bl a genom att omvandla heltider till 50 procentiga tjänster i äldreomsorgen. Werme har också bloggat om att han vill lägga ner Lindesbergs lasarett . Kommentaren från Wermes partikamrat i Lindesberg, Patrik Öhrström är ganska intressant: Det här är ett uttalande av Staffan Werme personligen. Han har inget mandat att uttala sig i sjukvårdsfrågor. Det är minst sagt olyckligt det han skriver. Ibland blir det inte så genomtänkt.
Åsa Petersen skriver väldigt bra i Aftonbladet om gårdagens debatt mellan Sahlin och Reinfeldt.
Tre s-bloggare om gårdagens debatt: Erik Laakso som tyckte debatten var tråkig, Åsa Westlund som tyckte Reinfeldt var aggressiv. Johan Sjölander om Mona Sahlins öppenhet.
Ett helt annat ämne, men nog så aktuellt har Fattigbloggen som sitt tema Går det att leva på socialbidrag? Jag antar att det finns ganska många personer att fråga, men få som vill skylta med hur det är att tvingas vända på varenda krona.
Andra bloggar om politik, Fredrik Reinfeldt, Mona Sahlin, regeringen, bonus, jobben, välfärden,debatt
2 kommentarer:
Ett välfärdssamhälle bygger på att de som har arbete och kapital delar med sig till de som vill ha arbete men ej har ett arbete samt sjuka mfl.Något som jag inte sett hos något parti idag mer än hos dom högsta hönsen i näringslivet samt statliga instanser som mer än gärna delar med sig av generösa avtal mellan varandra.
Pelle
Nar jag laste artiken "Sahlin vann" efter att ha lyssnat pa debatten undrar jag om Sofie Wiklund har en jordglob med bara Dalarna pa.
Skicka en kommentar