Trots att den stora oro kring det så kallade EUs Telekompakets innehåll, där flera ansåg att demokratin på nätet var i fara, anser infrastrukturminister Åsa Torstensson att det inte behövdes ett tillägg för att säkerställa fri- och medborgerliga rättigheter. Något som flera svenska EU-parlamentariker däremot gör, bl a Göran Färm. Varför Torstensson inte sett den fara som till och med hennes egen partikamrat Lena Ek verkar ha upptäckt framgår tyvärr inte särskilt bra. Ola Larsmos redovisning i DN över hur Sveriges representant i EU:s expertråd förhåller sig till parlamentets syn på fundamentala rättigheter, ger i alla fall mig olustkänslor.
Nu finns det fler frågor i EU som bollas hos oss i Riksdagen för att sedan beslutas om i parlamentet. Frågan om förlängd skyddstid för artister och musikproducenter när det gäller upphovsrätts kommer upp på torsdagens Näringsutskott och vår inställning är att man ska säga nej till en förläggning till 95 år. Något som svenska socialdemokrater i EU också kommer att driva. Håller vi emot i Riksdagen och Parlamentet så slipper vi förmodligen kompromissförslaget på 70 år istället för 95 år. (Nuvarande skyddstid är på 50 år.) Frågan är nu hur regeringen kommer att agera, blir det på ett sätt i Sverige och ett helt annat agerande i EU? Svårt att veta men vi får väl ställa mer frågor till ansvariga ministrar.
Såg att min kollega i Näringsutskottet, Lage Rahm (mp), startat en insamling till en fond för att "man vill garantera rättssäkerheten vid fildelningsmål". Med tanke på att advokaterna i Pirate Bay-målet hittills har tjänat någonstans mellan 700 000-950 000kr var enbart fram till tingsrätten så inser var och en att det inte räcker med att Rahm lägger in några tusenlappar för att "täcka det juridiska"...
Dagens bloggtips: Henrik Alexandersson var tidigt ute och berättade om Åsa Torstensson och Telekompaketet, Ullis Sandberg om motioner kring integritet och upphovsrätt väg mot partikongressen.
Andra bloggar om politik, telekompaketet, upphovsrätt, integritet.
Måste säga att jag är riktigt förvånad över att de svenska socialdemokratiska europaparlamentarikerna faktiskt har börjat arbeta och rösta för människors olika internetrelaterade rätter och mot (upphovsrätts)indutrins önskemål. Så här såg det verkligen inte ut för bara några få år sen.
SvaraRaderaUndrar varför det har vänt så här? Kanske saknas det en Bodström och en Persson som trycker på för orättvisa? Jag vet inte... men det är en bra utveckling.
Till floodis: det pågår en debatt i hela samhället om dessa frågor, både i vårt parti och i andra. Vilket också märks på många olika sätt. Men jag tycker det är viktigt att säga att man kan stå bakom en upphovsrätt om man samtidigt har en balans till viktiga värden som personlig integritet och demokratiska rättigheter. Det är också viktigt att försvara den personliga integritet som kränks på olika hemsidor av anonyma personer som lägger ut både personuppgifter, bilder och påhopp på vem som helst när som helst. Det finns baksida av allt det goda. Sen gäller det att hitta en godtagbar balans. Vilket inte alltid är så lätt som många tror. Men som sagt. Utveckling sker genom samspel. Så fortsätt kommentera och blogga, ju fler som är med och tycker till, desto bättre blir besluten:)
SvaraRadera