Deltog i två seminarier under tisdagen. Ett om hur vuxnas alkoholvanor påverkar ungdomar, och ett om upphovsrätt och personlig integritet. Och trots skiftande innehåll och olika tider, kl 08.00 respektive kl 17.00 så lockade seminarierna ungefär lika mycket folk (runt 40 pers).
Den stora nyheten på morgonens seminarium, som arrangerades av CAN, centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, är att andelen ungdomar som testar narkotika har ökat för första gången på 9 år.
Något som bekymrar de flesta. Nu kom seminariet att handla mer om alkoholvanor än om narkotika. Vi var överens över partigränser att vuxna är viktiga som förebilder både i vad man gör och vad man säger. Några av oss tyckte dessutom att det är kontraproduktivt att spara på barn och ungdomars verksamhet ute i kommunerna. Men det är ingen nyhet, eller hur?
En trend under årets Almedalsvecka är ämnet personlig integritet. Har tappat räkningen på hur många seminarier som haft med delar av integritetsdebatten. Idag arrangerade IT & Telekomföretagen en hearing om Personlig integritet - bara att glömma? Många besökar svettades i ett hett tält för att lyssna på en panel bestående av Göran Lambertz, Justitiekansler, Pär Nygårds, näringspolitisk expert IT&Telekomföretagen, Camilla Lindberg riksdagsledamot (FP, Göran Gräslund Generaldirektör Datainspektionen, Olle Abrahamsson rättschef justitiedepartementet och Markus Bylund forskare SICS . Önskar att fler kan ta del av denna hearing för det var rätt kloka synpunkter som kom fram där.
Efter att ha provat bad i 16-gradigt vatten (iskallt) och legat knappt en timme i solen, var det dags för mig att vara med och debattera frågan om personlig integritet och upphovsrätt. Nu blev det rätt mycket mer debatt om upphovsrätten än om den personliga integriteten. Debatten var inte särskilt nyskapande, tror nog flertalet närvarande kände igen argumenten för och emot. Kanske inte så konstigt att några gäspade lite förstrött. Jag tog upp det faktum att The Pirate Bay helt plötsligt blev till salu. Om det nu varit idealister bakom THP, vilket en del pirater har framhävt, och som tycker att man ska dela med sig av allt på nätet så förstår jag inte varför dessa helt enkelt gav bort webbsighten till sina användare. Nu blev det istället Global Gaming Factory X som slantar upp 60 miljoner kr (sa dollar vid seminariet men skyller på värmen;) för att kunna tjäna pengar på upphovsrättsskyddat material. Men som tänker göra det lagligt.
Den fråga som jag lyfte på slutet, utifrån diskussionen om internet som en demokratisk arena, är det faktum att det idag finns många i Sverige som faktiskt inte har tillgång till datorer. Den digitila klassklyftan blev extra tydlig i EU-valet, när jag och många andra knackade dörr i flera bostadsområden. Frågan om att få fildela film och musik gratis, var inte den som lyftes upp av särskilt många. Däremot var arbetslöshet, bostadspolitik och frågor om miljö något som engagerade betydligt fler. Och det är rätt lätt att förstå att om man inte ens har råd att köpa en dator så blir fildelning en ickefråga.
Och kanske är det den uteblivna debatten över vilket klassperspektiv som styr den politiska dagordningen som gör mig extremt frustrerad just nu. Visst är det viktigt att vi diskuterar hur människor får ihop jobb, familjeliv och barn utan att krascha fullständigt. Men vi måste bredda den diskussion och inte bara se det ur ett medelklassperspektiv. Flertalet ensamstående föräldrar har ett större behov av att trygghetssystem & välfärdsverksamheter i samhället fungerar, än att man får hjälp med städning av bostaden. För hur blir man hjälpt av att det är skatterabatt på städningen om man tvingas leva på en försämrad a-kassa?
Några bloggtips från Almedalen: Arvid Falk där Johan Westerholm vidgar begreppet personlig integritet utifrån en otäck händelse, Opassande (Emma) som jag fick träffa live idag:), Makthavare som har koll på det mesta som händer, Krassman om sin första dag i Almedalen, Sara Yazdanfar om Jytte Gutelands debatt med Niclas Wykman.
PS. Jag hörde inte Maud Olofssons tal. Men jag gissar att hon skyllde och skällde på Socialdemokraterna, att LAS är skit, att regeringen är bäst på miljö och att SAAB/Volvo är dumma. Sa hon nåt mer får ni gärna kommentera och berätta. DS
Andra som bloggar om politik, Almedalsveckan, THP, upphovsrätt, Global Gaming Factory X, Maud Olofsson.
Sa hon inte också att regeringen är bäst på jämställdhet eftersom dom infört subventioner för hushållsnära tjänster. Det senare är ju det absolut säkraste tecknet på att kvinnor som Maud är jämställda. När männen kan köpa sig fria från hushållsarbetet genom att en annan kvinna (ofta en kvinna med annan etnisk bakgrund och från en annan klass) än frun tar hand om hemmet.
SvaraRaderaLika lön och delad föräldraförsäkring är såklart inte tecken på jämställdhet.
Jämställdhet handlar om att samhället ska behandla bägge könen lika. Det görs i samma utsträckning oavsett avdragsrätt eller dagens föräldraförsäkring.
SvaraRaderaDäremot tar ingen upp den kanske viktigaste frågan om könsdiskriminering som vi har i Sverige, att så få män får chansen att vinna en vårdnadstvist - även efter att ha tagit ut halva föräldraförsäkringen och stått emot alla samhällets dumheter som försöker diskriminera männen från fullvärdigt föräldraskap. Mammor förutsätts alltid vara bättre föräldrar. Detta är ojämställdhet. Men det tar varken regering eller opposition upp.
"Om det nu varit idealister bakom THP, vilket en del pirater har framhävt, och som tycker att man ska dela med sig av allt på nätet så förstår jag inte varför dessa helt enkelt gav bort webbsighten till sina användare."
SvaraRaderaEn anledning torde vara att få pengar till politiska projekt (det är dit pengarna som betalas går). Men jag tycker ändå att det vore en bättre idé.
"Frågan om att få fildela film och musik gratis, var inte den som lyftes upp av särskilt många."
Vi i Piratpartiet bryr oss inte heller särskilt mycket om fildelning; det är mest en bieffekt av att vi vill slippa övervakning.
faktabserad film om droger
SvaraRaderahttp://video.google.com/videoplay?docid=6108672696241807159