tisdag, februari 15, 2011

Allt var inte bättre förr men en hel del är sämre nu

Idag presenterade Socialdemokraternas kriskommission sin 118-sidiga rapport. Läs gärna hela rapporten, den handlar inte bara om skatter även om den media gärna väljer att förminska och förenkla en bild av Socialdemokraterna som man från början verkar ha bestämt sig för att sätta, dvs redan innan rapporten kom. I min krönika i gårdagens Nerikes Allehanda reflekterar jag över en del frågeställningar som i vissa avseenden liknar en del i kriskommissions rapport. Eftersom rapporten presenterats idag så väljer jag låta bloggens läsare ta del av krönikan, kom gärna med kommentarer.

Hittar ni läsvärda blogginlägg om kriskommissionens rapport, länka gärna som en kommentar så ska jag försöka göra en uppföljning på vad bloggarna tyckte och tänkte.

En gång i tiden, för inte så länge sedan, kom några på att samhället skulle bli mycket bättre om det som tidigare skötts av oss tillsammans istället skulle utföras av privata intressen. Det vill säga det som skötts utan andra intressen än att få ut bästa kvalitet för våra gemensamma medel skulle nu utföras av andra vars syfte i första hand var att tjäna pengar. Ledorden löd konkurrens är bra. Om någon enskild råkade fråga varför konkurrens var bra blev svaret att konkurrens är bra för att konkurrens är bra, dessutom är det bra med valfrihet.

Det blev exempelvis fritt att välja vilket företag som levererade el, priset skulle bli lägre och servicen skulle bli bättre. Återkommande elavbrott, svårighet att göra dessa val och skenande elpriser är en bild av dagens elmarknad som stämmer mindre bra mot vad som utlovades.
När vägar och cykelbanor inte plogas på det sätt som gör det möjligt för medborgare att ta sig till och från jobb/skola så gör det knappast någon glad att snöröjningen har upphandlats på den fria marknaden till lägsta pris. Det är nog inte bara jag som förvånats över bristande logik i att en gata är plogad men inte gatan som ansluter. När inte tågen går för att växlar och spår är översnöade eller nedisade så blir det inte bättre av att det finns flera tågbolag som har inställda avgångar. Infrastruktur blir liksom inte bättre av att det finns många som gör upphandlingar men för få som sköter underhållet.

Idag säger anställda på skolor och förskolor att man inte har råd med vikarier eller extra stöd till dem som behöver det. Jag kan lova att det knappast upplevs som en tröst för föräldrarna att många skolor och förskolor har samma problem med för lite resurser i förhållande till de behov man ser. Inte blir det bättre av att riskkapitalbolag som äger en del skolor och förskolor gör grova vinster när barnen inte får den utbildning och omsorg som vi anser att skatten ska gå till.

Socialdemokraten Gustav Möller ansåg att varje förslösad skattekrona är en stöld från folket. Det brukar citeras av politiker både till höger och vänster. Men frågan som jag aldrig fått ett riktigt svar på är hur det kan komma sig att samma personer som uttrycker det, ändå anser att skattemedel kan gå direkt från kommunens medborgare och rakt ner i fickan på aktieägare? Varför är det bra med att pengar som vi bestämt oss för ska gå till skolan eller äldreomsorg inte gör det? Istället för att leda till ökad kvalitet och fler personal hamnar pengarna i vissa fall till och med utanför landets gränser. Och när det sker, då förstår jag varför en del inte ser nyttan med att betala skatt.

Många företrädare på den borgerliga sidan men också näringslivet brukar rikta kritik mot det man uppfattar som osund konkurrens från kommunens sida. Det kan vara allt ifrån att det finns gym i kommunala badhus eller uthyrning av kommunala lokaler. Kritiken handlar om att det konkurrerar ut privata företag med hjälp av skattemedel. Men jag efterfrågar var gränsen går för marknaden från dessa kritikers sida. Ska verkligen barn betraktas som kunder? Är äldreomsorg något som ska börsintroduceras och ska verksamheten i så fall outsourcas till ett annat land med lägre löner när aktieägarna vill ha högre vinster?
Allt var inte bättre förr, men en hel del är sämre nu. Frågan är vad det ligger för valfrihet i det?


Dagens bloggtips: Johanna om förnyelse, Ilsemarie om Försäkringskassans Hanna, Peter om magsur media.

Media om kriskommissionen: SvD, Aftonbladet, DN, Expressen, TV4, SVT, SR.

Andra bloggar om politik, demokrati, Socialdemokraterna, kriskommission, media, bloggar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att lämna en kommentar på min blogg. Personliga påhopp och rasistiska inlägg raderas. Anonyma kommentarer besvaras ej och du är själv ansvarig för innehållet i kommentaren.