fredag, maj 27, 2011

Besök på ett flyktingläger i norra Grekland

I veckan som varit har jag tillsammans med kollegor i riksdagens Socialförsäkringsutskott besökt Grekland. Huvuddelen av vårt besök har varit förlagt i Aten där vi bland annat träffat företrädare för den grekiska regeringen som gett en bild av landets ekonomiska kris. Man gav en redogörelse för ett nytt pensionssystem, program för minskade kostnader och hur man försöker förbättra dagens stora flykting/migrationströmmar som i huvudsak kommer via gränsen till Turkiet. UNHCR har tidigare riktat mycket skarp kritik mot Grekland angående hur asylmottagning sker.

I tisdags besökte vi därför UNHCRs lokalkontor i Aten för att få en uppdaterad bild av läget. Även om det skett vissa förbättringar så är situationen fortfarande "fruktansvärd" enligt UNHCR. På onsdagen åkte halva gruppen till Evrosområdet för att på plats kunna träffa polisen som är den myndighet som sköter det mesta ang asyl/migrationsärenden med stöd av Frontex (EUs säkerhetsmyndighet för yttre gränser). Men vi besökte också flyktinglägret Evros. Som mest har man haft ca 700 personer i förvar där. Det handlar om personer som smugglats in via gränsen, som polisen fått tag på eller andra som sökt upp polisen själv för att söka asyl. Anläggningen har enligt polisen plats för 374 personer.

När vi var där var det ca 370 personer i förvar enligt polisens uppgifter. I ett rum förvarades ca 15 kvinnor, en sjuk man vistades i ett sjukrum. Resterande, samtliga män, delade på 6 rum. Men att kalla det för rum ger fel beskrivning. Snarare stora fängelseceller där tre av väggarna är helt utan fönster, den fjärde väggen består av galler. Möjlighet till utevistelse fanns inte. Jag antar att det fanns någon form av toalett i dessa rum, det gick inte att se pga att det var så många personer i varje cell. En del befinner sig i dessa celler upp till 6 månader. Det är för jävligt hur man kan hantera människor på detta sätt.

Igår träffade vi en grupp grekiska parlamentariker som vi diskuterade pensionssystem, sjuk- och hälsovård, socialförsäkringar men också asyl- och migrationspolitik. Vi var ganska ense om att EU måste ta ett gemensamt ansvar för situationen med migrationsströmmar. Men vid mötet så märktes det också att vi hade olika bilder av den nuvarande situation. Jag sa att jag hade förståelse för att det var en svår situation men att Grekland måste förbättra sitt mottagande, att vi blivit mycket omskakade av det vi sett i Fylakio, att man i Sverige inte skulle få förvara djur på det sättet och att mänskliga rättigheter måste tillgodoses. Om den framförda kritiken kommer att få någon som helst effekt återstår att se. För alla de som befinner sig i liknande situationer runt om Europa hoppas jag på snabbt agerande från EUs sida, den här bakgården ska ingen behöva vistas på.

Andra bloggar om politik, migration, Grekland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att lämna en kommentar på min blogg. Personliga påhopp och rasistiska inlägg raderas. Anonyma kommentarer besvaras ej och du är själv ansvarig för innehållet i kommentaren.