lördag, september 10, 2011

En riktigt dålig medianyhet

Min sista (?!) krönika i Karlskoga-Kuriren publiceras här på bloggen med förhoppning om att debatten om dagens mediastruktur ska vakna till liv igen. Vad får det för konsekvenser för samhället, den politiska debatten? Hur påverkar det journalistiken och journalisternas arbetssituation? Och framför allt, hur påverkas demokratin av att Sverige går mot en utveckling där medierna ägs av några få?

"Så var det då dags även för Karlskoga och Degerfors att drabbas av tidningsmonopol. När ägaren till Karlskoga Tidning, NWT-koncernen, nu har bestämt sig för att köpa Karlskoga-Kuriren så är det knappast en positiv nyhet. För nu försvinner med största sannolikhet en oberoende socialdemokratisk ledarsida och jag måste erkänna att det känns väldigt dystert. På nyhetssidan så är risken stor att allt som idag får plats i tidningen inte längre kommer att betraktas som nyheter. Idag är det två tidningar med olika ägare som konkurrerar om läsare i Karlskoga och Degerfors men med bara en ägare så försvinner en del av den konkurrensen.

För oss som bor i Örebro och som följt tidningsutvecklingen sedan Örebro-Kuriren lades ned i oktober 2005, är det uppenbart att tidningsmonopol inte är av godo. När Nerikes Allehanda blev ensamma på både tidnings- och annonsmarknaden så påverkade det så klart prisutvecklingen men också nyhetssidorna. Dessutom verkade det bli mycket svårare att få in debattartiklar från politiska partier till vänster. Några år senare fick man trots allt lite konkurrens och då började det hända saker. Ledningen för tidningen ETC bestämde sig för att starta en lokal ETC Örebro, något man gick ut och berättade om i mars 2008, det skulle vara en tidning med rödgrön politisk profil. Tidningen kommer ut en dag i veckan, fredagar, och bevakar frågor som inte Nerikes Allehanda alltid tycker är det mest relevanta. Inte långt efter att nyheten om ETC Örebro hade presenterats fick jag och tre andra socialdemokrater erbjudande att skriva måndagskrönika i Nerikes Allehanda, som har en oberoende liberal ledarsida. Frågar du mig så tror jag inte det var en ren tillfällighet att dessa händelser låg varandra väldigt nära i tiden.

Nu kanske en del av läsarna inte tycker att det spelar någon roll med en eller två mindre tidningar för samhället i stort men det är fel. För en sak som man kunnat se hos NWT-ägda tidningar är att borgerliga partier haft 50% rabatt på annonser medan Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fått betala fullt pris. Jag försöker föreställa mig hur det kommer att påverka samhällsdebatten och valet 2014 i Karlskoga och Degerfors om det bara finns en tidning, med en tydlig borgerlig ledarsida, och med annonsrabatt för borgerliga partier. Ganska dystert eller hur?

Och dystrare kan det bli för några av 20 anställda på Karlskoga Tidning och 23 på Karlskoga-Kuriren eftersom tanken enligt ägaren är att man ska åstadkomma ”samordningsvinster”. För egen del har jag ingen aning om det här är min sista krönika i Karlskoga-Kuriren eller om blir fler, något besked lär jag och alla andra krönikörer få inom kort. När NWT-koncernens Vd Mats Muregård säger att tidningen ”kommer att finnas kvar i någon form” så tillåter jag mig vara skeptisk till att det skulle innebära något positivt för de som tidigare har läst Karlskoga-Kuriren i pappersform sex dagar i veckan. Den mediala mångfalden backar när tidningsjättarnas enfald tar över, det är en riktigt dålig nyhet."

Andra bloggar om politik, media, journalistik, NWT, NA,
granskning, demokrati.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Välkommen att lämna en kommentar på min blogg. Personliga påhopp och rasistiska inlägg raderas. Anonyma kommentarer besvaras ej och du är själv ansvarig för innehållet i kommentaren.