Idag är det partiledardebatt i riksdagen. Jag och flertalet av mina kollegor kommer att vara där och lyssna, applådera våra företrädare och risa våra politiska motståndare på Twitter och Facebook. Många journalister med politisk bevakning som första prioritet kommer att naturligtvis vara där, kvällstidningarna kommer om ca 4 timmar ha omröstning om vem som var bäst respektive sämst i debatten.
En hel del fokus kommer att vara riktad mot Annie Lööf efter den senaste tidens turbulens inom Centerpartiet och det är kanske tur för Moderaternas partiledare Fredrik Reinfeldt. Sveriges nuvarande statsminister har regerat landet i över 6 år och arbetslösheten stiger mot rekordhöga siffror. I söndagens Agenda (SVT) så verkade Reinfeldts övervägande i politiken enbart handla om ett jobbskatteavdrag till eller ej. Ingen satsning liknande kunskapslyftet, inga visioner utan mer av en dyster Ior som verkar ha tappat sugen. För er som undrar hur det ser ut med jobbkrisen i Sverige så rekommenderar jag er att läsa mer i Arbetsförmedlingens statistik. Där kan ni se att 414 329 personer är arbetslösa, 33 630 av dem är inlåsta i Fas3 och endast 6 059 personer har möjlighet att gå en arbetsmarknadsutbildning.
Hög arbetslöshet är inget konstant tillstånd, det går att förändra och påverka genom politiska beslut. För mig är regeringens passivitet obegriplig. Den ger nämlingen en signal att politik inte spelar någon roll, att de folkvalda inte bryr sig om dem som hamnat i det som Reinfeldt 2006 valde att kalla "utanförskap".
Jag vet att politik kan göra skillnad, jag började på Posten 1984 genom beredskapsjobb. Flera på Posten gick vidare till andra jobb i mitten av 90-talet genom utbildningssatsningen Kunskapslyftet, något som i sin tur gav andra möjlighet till att ta deras platser. Min sambo och många andra utbildade sig lärare och ingenjörer genom Persson-regeringens satsning på naturvetenskapligt basår.
Låt oss hoppas på att dagens partiledardebatt visar glöd och engagemang för de utmaningar som vi ser i samhället. Det skulle få fler att orka lyssna.
Andra som bloggar om politik, partiledardebatt, riksdagen.
Damberg gör det bra ,,,,, men ärligt,,,
SvaraRaderaHar tröttnat på småpartiledarana Lööf ,, Björklund ,,, KD. ,,, Endast 4% av svenska folkets röster ,,,,,
Börjar mer o mer tro på min intuition att för att rädda Sverige från kommande europeiska krisen ,,,, låt Moderater och Socialdemokraterna börja samsas och bilda regering ,,,för våra barn och ungdomars moderna framtid,,,, partierna närmar sig varandra mer och mer,,,,,, TRO HOPP O FRAMTID I ETT MEDMÄNSKLIGT OCH TRYGGT SVERIGE!!!!
M.V.H TRULS PLATE
Har Sverige någon gång haft full sysselsättning?
SvaraRaderaEller är det bara en utopi?
Hej,
SvaraRaderaKommentar postad 2013-03-27 09:29, i artikel http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=5486467
Ulf Kristersson far med osanning i riksdagens talarstol
http://www.riksdagen.se/sv/Debatter--beslut/Interpellationsdebatter1/Debatt/?did=H010209&doctype=ip
"anf.14 Statsrådet Ulf Kristersson (M):
Herr talman! Det är alldeles riktigt att antalet sjukfall föll inte helt oväsentligt under 2003 och 2004, det vill säga de sista åren av det socialdemokratiska regeringsinnehavet. Det berodde UTESLUTANDE (min anmärk) på att förtidspensioneringarna ökade i samma omfattning. Jag måste säga att det var ett genidrag. Man minskade sjukskrivningarna i Sverige genom att förtidspensionera bort alla långa sjukfall."
Från Försäkringskassans rapport:
"Om många individer är sjukfrånvarande och under längre perioder, så ökar sann
olikheten för att fler en tid därefter kommer att ha sjukersättning genom en ökning av beviljandet. På motsvarande sätt slår med stor sannolikhet en nedgång i sjukskrivningarna igenom i ett minskat antal nybeviljade sjukersättningar. "
"När sjukpenningdelen efter 2003 börjar minska så följer SA-delen efter med ett
par års fördröjning."
"Bakom nedgången ligger en minskning i nybeviljandet av sjukersättning från
2005 fram till 2011. "
"Vändningen i nybeviljandet efter 2004 var en direkt effekt av nedgången i sjukskrivningarna från 2002 och 2003. "
Med hänvisning till FKs rapport (2013-03-22) uppföljning av sjukförsäkringens utveckling. Finns på Försäkringskassan press.
Ulf Kristersson hävdar att