söndag, oktober 02, 2005

Nej tack till ett osolidariskt och kallt Sverige!

Vilket samhälle vill Reinfeldt och Moderaterna skapa? Frågan är befogad med anledning av Moderatledarens senaste debattinlägg om sänkt ersättning för sjuka och arbetslösa. För den som gått arbetslös i 300 dagar innebär Reinfeldts förslag att man ska tvingas ta arbete med en lön på 5 632 kr i månaden före skatt. Med en sådan lön räcker det inte med ett heltidsarbete utan personen måste ha flera arbeten. För det märkliga är att Moderaterna utgår från att det automatiskt blir fler nya arbeten om de arbetslösa och sjuka blir tillräckligt fattiga. Reinfeldt skriver nämligen i Dagens Nyheter att ”arbetslösheten kan påverkas av utformningen av inkomstförsäkringarna. En strikt uppföljning av regelverket är ett effektivt sätt att minska arbetslösheten”. Fredrik Reinfeldt har tydligen anammat Moderaternas tidigare chefsekonom Marian Radetzkis filosofi ”hungriga lejon jagar bäst”.

För mig är det viktigt att människor som är arbetslösa är aktiva och söker arbete. Men det är lika viktigt att man har en ersättning under tiden som arbetslös som innebär att man inte tvingas lämna sitt hem eller sälja alla ägodelar, t ex bilen, för att få råd med mat och kläder till sina barn. Därmed avvisar jag Moderaternas förslag tillika den amerikanska modellen, som inneburit rekord i antalet fattiga arbetare i USA.

Jag vill istället vara med och medverka till att Arbetsförmedlingen på bästa sätt stöder arbetslösa i sitt sökande efter arbete, ibland genom praktik och yrkesutbildning, ibland genom andra riktade arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Jag kommer aktivt att driva på utvecklingen av Vuxenutbildningen i Örebro. Detta för att bättre stödja arbetssökande, arbetsgivare och lågutbildade i deras sökande efter rätt kompetens och utbildning. Något som medverkar till att fler människor ska få ett arbete med rimlig lön.

Inga kommentarer: