lördag, september 16, 2006

Sten Andersson är död


Sten Andersson var partisekreterare i Socialdemokraterna 1962-1982. och tillhörde partistyrelsens verkställande utskott 1962-93, var riksdagsledamot 1966-94, socialminister 1982-85 och utrikesminister 1985-91.

1966 kom Sten Andersson in i riksdagen. 1982 blev han socialminister fram till 1985, året innan statsminister Olof Palme mördades. Därefter utsågs Sten Andersson till utrikesminister, ett jobb han hade till 1991.
I den rollen tog han bland annat initiativ för att åstadkomma en dialog mellan Israel och palestinska PLO.
Göran Persson kommenterar Sten Anderssons bortgång:
"Sten Andersson var en av det socialdemokratiska partiets starkaste politiska profiler under de senaste 50 åren. Först som kommunsekreterare i Stockholms arbetarkommun, sedan som partisekreterare i två decennier, i början av 1980-talet socialminister och slutligen utrikesminister. Han var djupt förankrad i och förtrogen med hela arbetarrörelsen. Han var en engagerad debattör, full av glädje och humor, en fantastisk organisatör och internationalist. Från Enskede, som var hans hembygd, såg han inte bara Stockholm, inte bara Sverige, utan hela världen. Det har varit en glädje att få samarbeta med Sten Andersson."

Mitt personliga minne av Sten Andersson är ett av hans besök i Örebro. SEKOs s-förening och Broderskap hade ett öppet möte om konflikten i Mellanöstern. När jag, Sten, Axel Gisslèn och Ulla-Britt Karlsson träffades före mötet över en bit mat inne på Sallad Inn berättade Sten om sina möten med både israeliska och palistinska politiker. När jag gick för att hämta kaffe fick jag en blyg förfrågan från personalen om det verkligen var den Sten Andersson som dom sett på TV som nu satt och åt på deras restaurang. För dom var Sten en politisk idol. Några följde sedan med in på ett välbesökt möte och för att lyssna på denna fantastiska man.
Sten Andersson blev 83 år.

1 kommentar:

Anonym sa...

Sten Andersson var en rätt vettig sosse, nästan i klass mend Feldt. Förutom att personalen på Sallad Inn är syrianer, egna företagare och således moderater och kd var säkert sossarna idoler. Troligt.