Var och lyssnade på en utfrågning av Michael Treschow och Signhild Arngård Hansen om företagandets villkor i en globaliserad värld. Inbjudan stod Sällskapet politik och näringsliv för. Det båda var rörande överens om är att Sverige ligger i framkant i många avseenden, att det är alldeles för mycket regler (har vi hört det förut?) men varför vårt land har varit så framgångsrikt fick vi inga riktigt tydliga svar på den här kvällen heller. För regler är ju inga nyheter som sagt.Att marknaden inte klarar allt är heller ingen nyhet vilket flera företag som försöker få banklån till investeringar blivit varse om vid mötet med bankerna.
Någon man förresten borde upplysa Mats Odell, kd, om. Odell verkar tro att marknaden är svaret på alla frågor. Ja, nästan alla frågor för han har ju en tro också...
Så vad kan det vara som inneburit att Sverige gång på gång listas som ett bra land för både företag och människor?
Kan det vara den svenska modellen som funkat bra?
En generell välfärd kanske?
Kanske är det vårt utbildningssystem med fri skolgång ända upp på universtitetsnivå, oavsett föräldrars inkomst, som varit en av framgångsfaktorerna.
Att vi inte deltog i något av världskrigen gynnade naturligtvis Sverige.
Tänk att bara en gång under min livstid få höra någon direktör eller vd som erkänner att vår välfärdsmodell också är en förutsättning för ökad tillväxt och flera växande företag. Men det är väl att önska för mycket.
1 kommentar:
Jag tackar Mäster Olof för vårt utbildninngs system.
Jag minns när jag började skolan ht 1967 då fick sjunga och be morgonbön. Året efter gick det i graven.
Ragnar
Skicka en kommentar