lördag, februari 03, 2007

Forsmark och säkerheten

Under flera dagar har säkerheten på våra svenska kärnkraftverk, framför allt Forsmark, diskuterats. Idag kan man läsa att om nya säkerhetsbrister resulterat i att man stängt båda reaktorerna på Forsmark.

Undrar hur stor sannolikhet det är att en allvarlig olycka inträffar?
Begreppet sannolikt kan användas på skilda sätt för olika ändamål, något som Tage Danielsson på ett alldeles lysande sätt redogjorde för i en monolog om härdsmältan på kärnkraftsverket Three Mile Island i Harrisburg 1979.

Efter folkomröstningen om kärnkraft 1980 beslutade riksdagen att avveckla alla reaktorer till år 2010. Detta med hänvisning till att bl a Forsmark 3 beräknades ha en livslängd på ca 25 år. Den reaktorn togs i bruk 1985. På Forsmarks hemsida kan man läsa att samtliga tre reaktorer har tillstånd att drivas fram till 2010.

Skulle vara intressant med en opinionsundersökning som visar människors inställning till kärnkraften idag. Nu när det faktiskt visar sig att den svenska kärnkraften inte är så säker som den framställts, så är det säkert fler än jag som oroas av riskerna med denna energikälla.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Boyahed är som vanligt klockrena på att kommentera... http://boyahed.com/?422

Anonym sa...

Risken för en allvarlig kärnkraftolycka är 1:100 000, har jag hört. Man kan jämföra det med triss, där chansen till högvinst är 1:2 000 000. Så frågan är inte om - utan när!