söndag, februari 11, 2007

Nu är det dags för moderater och folkpartister att bli granskade!

Läste dagens NA med stigande förvåning. De två kommunalråden som nu ska styra Örebros politiska majoritet verkar överraskade över den arbetssituation som ledande politiker i en kommun ofta befinner sig i. Det borde väcka en tankeställare hos båda två hur deras företrädare orkade med uppdraget. Min partikamrat Mats Sjöström var kommunstyrelseordförande från hösten 1994 fram till hösten 2006 och det både i med- och motgång. Funderar över hur Werme och Högström-Westerling kommer att reagera när Tvärsnytt/Radio Örebro/NA börjar granska deras görande på samma sätt som Sjöström, Lejegren, Karlsson och Dahl blivit granskade. Det är inte alltid att granskningen uppfattas som saklig och ibland kommer det vara direkt felaktiga saker som rapporteras.

Och som kommunens ledande politiker så är man politiker hela tiden. Kommunstyrelsens ordförande tillika folkpartisten väljer dock att göra en Mr Walker-grej. (När Fantomen ger sig in till staden men uppträder som privatpersonen Mr Walker.) Kommer en medborgare till Vasa efter att ha läst en annons så förväntar sig nog personen att det är kommunalrådet som svarar på frågor.

En annan sak som förvånat är hur NA på ett märkligt sätt vände ett olämpligt uppträdande i fullmäktige till en närmast positiv händelse. Kanske det berodde på att man inte tog med en del tuffa frågorna som Werme fick vid NAs chatt med läsarna. Frågan om Wermes blogg om Lars Danielsson utelämnades i papperstidningen, men går att läsa här.

Nu har jag fått reda på att den typ av händelse som skedde i fullmäktige, och som en av folkpartiets politiska sekreterare ansåg borde skötas utan inblandning av media, faktiskt kan polisanmälas och brukar då rubriceras som ofredande.
Folkpartiets kommunala politiska sekreterare påstår att fyra unga kvinnor tillika ledamöter i fullmäktige, "begår allvarliga fel", när dessa kvinnor offentligt berättar om att de tycker det blir obehagligt att gå upp fullmäktiges talarstol efter händelsen. Yttrandefrihet, rätten att fritt få föra fram sin åsikt och öppet kritisera är en del av det vi kallar demokrati. Brukar bara betraktas som allvarligt fel i diktaturer...

1 kommentar:

Anonym sa...

Det känns som att just socialister ska vara ganska tysta om diktaturer. Jag kan hålla med om att Staffans uppträdande inte var det mest lämpliga men att börja snacka om diktatur när man själv vill störta kungahuset och förstaliga företag känns som att ta i lite väl saftigt.