lördag, mars 10, 2007

Apropå föräldraförsäkringen och omskärelse av barn

Läste en intervju i Aftonbladet med S-Kvinnors ordförande Nalin Pekgul. Nalin beskriver att hon hade två mål när hon blev ordförande: "Att vi skulle få en kvinnlig partiledare. Och att individualisera föräldraförsäkringen." Ett svar som förmodligen är korrekt till 50 procent.

Att Nalin hade som mål att individualisera föräldraförsäkringen när hon blev ordförande har jag nämligen svårt att tro på. Eftersom jag var på S-Kvinnors förbundsmöte i Sundsvall 2003 när Nalin blev vald, vet jag att den första frågan som Nalin tog stark strid emot var förbundsstyrelsens bifall till, just det, en motion som förespråkade individualiserad föräldraförsäkring. Nalin yrkade på avslag i frågan, vilket också blev resultatet efter omröstning, så man kan knappast beskylla henne för att ha varit särskilt målfokuserad.

En annan sak som gör mig både fundersam och undrande är Nalins svar kring frågor om omskärelse på grund av religion. På frågan från journalisten om hon ser några problem med att omskära ett barn svarar Nalin så här: "Nej, varför skulle det vara ett problem?"

Jag kan tänka mig att det finns flera problem med omskärelse. Både medicinska och etiska. Att som Nalin bara utan reflektion ta för givet en tradition som finns i flera religioner, och som orsakar både smärta och ibland stort lidande för små pojkar, gör mig både bekymrade och förbryllad. Är det här något som S-Kvinnor också står för? Även om Nalin uttalar sig privatperson så är hon en förbundsordförande som blir intervjuad i just sin roll som förbundsordförande för S-Kvinnor.

På BOs, Barnombudsmannen, hemsida kan man läsa följande:
BO vill dessutom skärpa den föreslagna lagtexten så att inte bara vårdnadshavaren utan även barnet, med hänsyn till ålder och mognad, ska lämna sitt samtycke till ingreppet.
- En rituell omskärelse är inte förenlig med barnets bästa. FN:s barnkonvention stadgar i artikel 24 att vi ska verka för att avskaffa traditionella sedvänjor som är skadliga för barn, säger Louise Sylwander. Det handlar bland annat om kvinnlig könsstympning och om manlig omskärelse.
En omskärelse kan skada barnets hälsa även när den utförs av medicinskt utbildad personal. Det visar en rapport till Socialstyrelsen från 1999.


Andra bloggar om barn, föräldraförsäkring, Nalin Pekgul, omskärelse.

6 kommentarer:

Biggles sa...

Det är tragiskt vi här i Sverige fortfarande inte jämnställer flickor och pojkars kön och rätt till att inte bli stympade. Jag undrar hur en sjuksköterska som Nalin kan tycka att det är så trivialt med omskärelse? Hon vet uppenbarligen inte vad det är som skärs bort. Det vet jag: länk

Anonym sa...

Pekgul gör som alla andra politiker svänger sig gör en motfråga eller pratar om något annat.

Anonym sa...

Jag tycker Nalins svar nästan var det värsta! "Nu låter du som min man", efter att journalisten påpekat att sonen ju inte får bestämma om omskärelsen själv. Hade hon svarat likadant om det hade gällt att sätta en slöja på en tjej? Omskärelsen är oåterkallelig - det borde rimligtvis vara förbjudet med oåterkalleliga ingrepp på barn (som inte kan försvaras av medicinska skäl givetvis) innan barnet själv kan fatta beslut.

Anonym sa...

Läser i Vårdguiden om omskärelse. http://www.vardguiden.se/Article.asp?c=2824

På något sätt kan jag känna att manlig omskärelse är lindrigare än t ex kvinnlig eller när föräldrar och läkare bestämmer kön åt barn med osäker könstillhörighet.

Men jag kan ju hålla med John om att det vore bättre att man själv fick välja i vuxen ålder. När vi då ändå håller på kan vi väl göra så med dopet och konfirmationen också?

När det gäller Nalin så kan ju ingen ta ifrån henne att hon när hon väl tagit sitt förnuft till fånga drivit frågan om delad föräldraförsäkring på ett förtjänstfullt sätt. Även om det är rätt kul att få läsa att även hon är en av dem som reagerat ryggmärgsmässigt och sagt nej till att börja med. Det gör nämligen de flesta...

Anonym sa...

nalin pekgul e en sexfientlig pryd muslimsk sosse!!att en så viktig mänsklig fråga som omskärelsen besvaras så fel är ytterligare ett tecken på att dåliga kulturella element tar sig in i sverige.snart har dessa abrahamska folk gjort det till norm att omskära våra små.vill vi ha samma kultur som usa med mass omskärelser på pojkar?judendom och islam tar med sig mkt elände i bagaget!!

Mannen sa...

Mer info om könsstympning av pojkar:
http://childrens-genital-integrity.blogspot.com/
och
http://www.motkonsstympning.se/

Det är helt bissart att det förekommer.
Om man gör en jämförelse med dopet så har man ju lite svårt med proportioner! Lite vatten på skallen är ju stor skillnad mot att få den känsligaste delen av könsorganet bortskuret.