onsdag, juni 27, 2007

Skattesänkarpartiet moderaterna fortsätter att driva på inflationen

Idag presenterade finansminister Anders Borg ett förslag från den borgerliga regeringen på ytterligare
skattesänkningar. Borg menar att det är "låginkomsttagarna" som kommer att tjäna på regeringens förslag som innebär en sänkt skatt på mellan 180-250kr/månaden. Att sedan de som tjänar över 30000kr/månaden får en större sänkning i kr än den som tjänar 20000kr eller mindre verkar vara en petitess i sammanhanget. Precis samma sak gäller alla som INTE omfattas av skattesänkningen: arbetslösa, sjuka, förtidspensionärer och ålderspensionärer.

Och trots att det finns många angelägna politikområden att satsa på, t ex psykiatrin och äldreomsorgen så föredrar alltså moderaterna att sänka skatten med ca 10 miljarder=
tio tusen miljoner= 10 000 000 000kr!

Vilket med största sannolikhet kommer att leda till ytterligare räntehöjningar från Riksbankens sida. Och då kommer det inte att handla om hundralappar i ökade kostnader för de "låginkomsttagare" som har lån på banken.

Så varför inte vifta med en amerikansk flagga på en gång Borg och samtidigt erkänna vilket samhälle ni vill åstadkomma? Privatisera och sälj ut det som går, sänk skatten så mycket som möjligt, tvinga arbetslösa att ta jobb till en lön som man inte kan livnära sig på och rätt som det är har vi fått ett litet mini-USA.

Andra bloggar om politik, skattesänkning, moderaternaregeringen, Anders Borg, ekonomi.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Sluta klaga. Det är NI som förstör sverige (alla jävla halvkommunister som ränner runt här). Jag ser gärna att amerikanska flaggan hissas.

Du och dina rödgröna vänner kan flytta ihop i ett kollektiv och hylla era gamla hjältar: Mao och Stalin.

Have a nice day

Tomas Gotj sa...

Till anonym: flytta till Afganistan om du vill leva i ett USA-annekterat land.
Till Eva-Lena: du har rätt. Det grymtas i mungiporna om inflationsfaran från borgerligt håll när facket ligger på om lönehöjningar, men spär sedan själva på samma risk med nya skattesänkningar.
Använd pengarna till nya vindkraftverk istället!
När vi står för vår civilisations största utmaning nånsin - klimatförändringarna, ska man inte dränera statens ekonomi.

Anonym sa...

Konstigt att alla klagar på den minsta skattesänkning. Se på övriga europa, Sverige leder högskatteligan utan att vi har något paradis. Jag menar även om skatten vore 100% skulle det vara för lite. Nog nu alla socialister
!
Se till den enskilde lite grand så kanske han/hon verkligen vill bidra till en sund utveckling.

Pontus sa...

Eva-Lena!

Det som upprör mig mest, när jag läser din blogg, är att politik ofta verkar vara den gnälliges röst i samhället.

Till skillnad från dig, Eva-Lena, så har jag haft förmånen att både jobba i Sverige, Europa och USA. I många bloggar från personer med vänster inriktning, som du, så tillskrivs ofta USA som det värsta man kan tänka sig av ett samhälle.

Det som ofta beskrivs som bra i Sverige är fullständigt kaos, eller bara till för "rika", i USA eller andra länder. Vi bodde på västkusten i USA under några år och valde att föda barn där. Då vi drygt 2 år tidigare födde ett barn även i Sverige fick vi möjligheten att på nära håll själva uppleva skillnaden mellan våra sjukvårdssystem. Det är då påfallande hur pass mycket bättre deras sjukvård, barnvård och övrig hälsoverksamhet fungerade. Den var, enligt vår uppfattning förstås, inriktad på personen/patienten och inte vårdtagare som i Sverige.

Vad gäller låga löner så stämmer det säkert till viss del. Men, om du tar del av hur många som jobbar i låglöneyrken och under vilken, eller hur lång, tidsperiod så blir statistiken inte så enkel att döma bort längre. Ofta är det ett sätt att komma in på arbetsmarknaden som ung alternativt efter en tids jobbfrånvaro. Något att tänka på tycker jag!

Valfrihet, som Anders Borg och övriga alliansen, sörjer för var min frus största huvudvärk då vi flyttade dit. Men efter bara ett antal månader hade pendeln svängt helt åt andra hållet. Att kunna välja vilket dagis, vilken förlossningsläkare, vilken barnläkare etc etc kändes inte alls som ett problem för henne längre. Snarare uppfattade hon det som överförmynderi att INTE kunna göra det här hemma när vi var tillbaka. Naturligtvis, invändningen kommer snart från dig, var vi hyggligt avlönade under vår vistelse. Det förtar dock inte våra observationer som jag tycker har mer tyngd än tyckande från personer som inte satt sin fot där mer än möjligen genom resebroschyrer eller en kort semester i landet!

//Pontus

Grottolle sa...

Pontus sa...

Du det fina som du berättar om gäller det hela USA befolkning? Jag menar gamla sjuka och arbetslösa. Eller gäller det bara dom som har råd att betala försäkringar och har en rätt bra inkomst..

Anonym sa...

Hej Eva-Lena, kom gärna med förslag på hur pengarna i det här landet skall fördelas.

OM du är EMOT att låginkomsttagare får mer över, är du då i stället FÖR att låginkomsttagare skall få mindre över, för att kunna stödja områden som sjukvård etc?

Eller är du en av dom som tycker att den skattefördelning vi har är perfekt?

Varför inte erkänna att alliansen faktiskt håller på att infria ett vallöfte och tar oss i rätt riktning - åtminstone i denna frågan!

Alexander sa...

Inflation beror på en sak, endast en sak. Det är en ökning i penningmängden. En höjd styrränta sänker takten på ökningen av penningmängden.

Sänkta skatter eller höjda löner till arbetare driver INTE inflation.

jeppen sa...

När vi med någon liten skattesänkning går från att vara världens högst beskattade folk till att ... FORTFARANDE vara världens högst beskattade folk, så ylas det som om världen håller på att gå under. Patetiskt.

Kommentaren om ränta kontra skattesänkningar visar att skribenten inte begriper grundläggande ekonomi, eller inte ids räkna.

Francisco d'Anconia sa...

Som sagt, skattesänkningar har inget med inflationen att göra, i övrigt håller jag med övriga borgerliga kommentarer här: vänstern har som vanligt bara gnäll och inget konkret att komma med.

Anonym sa...

jag förstår inte dig, detta gynnar mig som knappt kan få ihop ekonomin, för en gångs skulle görs något för mig som har ont om pengar. klaga gärna på regeringen, men inte bara för det är "fel" regering, lite sunt förnuft måste väl även du ha! Att jag råkar få råd att ta min barn och mig på bio en gång imånaden kan ju inte höja räntan eller inflationen. fast räntan får de gärna höja, jag får ändå inga lån, har för lite pengar kvar varje månad svarade banken.

Anonym sa...

Hej!

Ville bara fråga om du verkligen anser det är märkligt att en person med inkomst på 30 000 kr per månad får större skatteavdrag räknat i kr, än en som tjänar 20 000 kr per månad. Om det inte vore fallet, hade skattesystemet verkligen inte fungerat. Självklart får en person med hög inkomst fler kronor i avdrag än en med låg inkomst, precis som att en med hög inkomst genom åren har beskattats med, inte bara fler kronor i skatt, utan även högre % än en person med låg inkomst. Är inte detta det vackra i den politik som du stödjer, att de som tjänar lite ska ha lägre skatt och högre %-uellt skatteavdrag än en höginkomsttagare? Du jämför päron med äpple om du inte ser logiken i detta resonemang. En person med 30 000 i månaden får fortfarande mindre skatteavdrag än en person med lön på 20 000 kr per månad. Slutsats: Målet uppnått! Alla, även låginkomstagare, får en skattelättnad och mer pengar att röra sig med!

Grottolle sa...

Hur kan ni veta så säkert att det blir en vins med sänkt skatt. Ni vet ju inte hur det ska betalas.
Den som skrev att det var rätt att en med 30000 får högre sänkning än en som har 20000. Får den med lägre inkomst billigare mat och husrum då? Och dom gamla sjuka och arbetslösa får dom gratis mat??

Andreas sa...

Ett intressant inlägg och en ännu mer spännande diskussion efteråt. Det var en bra läsning!

Evelina sa...

Jag har redan läst så mycket om för och emot skatterna att jag är helt förvirrad! Alla verkar ha rätt!

Thomas Paulsson sa...

Sossar och vänsterpartister klagar i tomma intet på alliansens politik. Ser ni inte fakta och att det går bättre för Sverige än det gjort på ett decennium? Alliansen med moderaterna i spetsen gick till val med en politik för att sänka arbetslösheten. I den politiken ingick faktiskt skattesänkningar. Resultatet kan du se nu. Jobben ökar och arbetslösheten minskar. AMS rapporterar rekordsiffror varje månad. Moderaterna har på mindre än ett år lyckats med något som Göran Persson inte lyckades med under sina 10 år som politiker. Detta är fakta. Gå in på www.ams.se