fredag, juli 13, 2007

Moderaterna, ett parti för de rika

Moderaterna, ett parti för de rika

När Synovate Temo har undersökt hur folk ser på de olika partierna så anser en majoritet att moderaterna är parti som för en politik för de rika. Föga förvånande med tanke på att även Riksdagens utredningstjänst, RUT, konstaterat samma sak vid flera beräkningar av den moderata budgeten. - Om det skrämmer mig är väl att ta i, men hela vårt arbete för att minska utanförskapet är en stor social reform och det är väl tydligt att väljarna inte riktigt ännu har uppfattat det så, säger moderaternas partisekreterare Per Schlingmann till DN.
Samme Schlingman uttryckte för övrigt hela sitt partis förvåning vid ett seminarium anordnat av akademikerförbundet SSR över att så många som 300 000 personer hade lämnat a-kassan efter att regeringens höjt avgifterna och försämrat försäkringen. "Det var överraskande för oss. Det måste betyda att människor har små marginaler". Välkommen till verkligheten Schlingman!

En annan moderat med mindre förståelse för sin nutid är min riksdagskollega Mats Johansson. Igår deltog Johansson vid en minidebatt där han var mycket skeptisk till gratistidningar både i pappersform och på nätet. Att det finns rätt många människor som inte har tillräckligt bra ekonomi för att kunna ha råd att prenumerera på en dagstidning verkar ha undgått Johansson totalt.

Vid samma minidebatt fanns det flera som uttryckte sin skeptiska hållning till bloggar som nyhetsförmedlare och till bloggarnas läsvärde. Inte oväntat kom den största kritiken från Anna Serner som är VD för Tidningsutgivarna…


För övrigt så kan man ju undra om en del fackliga företrädare tagit semester från uppdraget när man förespråkar MINDRE makt till arbetstagarna och mer till arbetsgivarna. För så blir det om man släpper rätten att vidta konfliktåtgärder när arbetstagare inte vill teckna kollektivavtal. Men sådan grundläggande kunskap om den svenska modellen har väl även akademiker?

Andra bloggar om politik, moderaterna, bloggar, kollektivavtal, Svenska modellen, Almedalen.

1 kommentar:

Anna-Karin sa...

Läser högt för maken som håller på att klippa till tapetvåder. Hans kommentar utifrån vardagsrummet:

- Det måste vara något fel med det där citatet om "en stor social reform". Det saknas väl ändå ett 'a' där?

Det verkar f ö ligga en ocean mellan människors verklighet och moderaternas uppfattning om densamma.