onsdag, september 26, 2007

Vem granskar borgarna?

Förra veckan presenterade den borgerliga regeringen sin ekonomiska budget och sina politiska prioriteringar. I budgetpropositionen kan man bland annat läsa följande.

Regeringens jämställdhetspolitik är bred, tvärsektoriell, och långsiktig, Genom förslag i denna proposition tas ytterligare steg för att underlätta kvinnors arbetsliv och för familjerna att leva ett jämställt vardagsliv. ---. Med möjlighet till avlastning i hemmet, genom hushållstjänster, vårdnadsbidrag och senare även barnomsorgspeng, kan kvinnors obetalda dubbelarbete minska, vilket är bra för både kvinnors karriärmöjligheter och för familjernas olika behov. Det är bara det rosa molnet som saknas i propositionen.

Jämställdhetspolitik? Bred? Tvärsektoriell? Långsiktig?
Ok för att den borgerliga regeringen är uppfinningsrik när det gäller nyanvändningen av ord men det borde finnas gränser även för Reinfeldt & co. Fråga en deltidsarbetslös ensamstående kvinna vad hon tycker om borgarnas politik och jag lovar att hennes recension inte kommer handla om jämställdhet eller avlastning.

I onsdagens Dn kunde man i ekonomidelen läsa en intervju med moderaten tillika handelsministern Ewa Björling. För Dn berättar Björling att hennes familj under cirka 1 år har haft en polsk kvinna som hemhjälp utan att betala skatt (sannolikt inte arbetsgivaravgifter eller försäkringar heller). Dessutom har hon och hennes make använt svart hantverkarhjälp när huset skulle målas. Det är alltså samma Björling som vid Reinfeldts presentation av den nya handelsminister hävdade att detta hade skett innan hon fick förtroendeuppdrag men om huset byggdes 2002 så måste väl hantverksjobbet gjorts under detta år eller senare och till riksdagen kom Björling 2002. Före det hade hon kommunala uppdrag i Ekerö, bland annat fullmäktige och kommunstyrelsen. Undrar om det var då familjen hade den polska hemhjälpen eller behövdes hennes tjänster först när Björling kom in i riksdagen?

Björling berättar vidare för Dn att hon tycker att städhjälp är dyrt. Och på frågan om hon hade haft råd att betala vitt så svarar Björling följande: "Det är klart att, hade jag tänkt så kanske jag skulle haft det. Jag tror inte det var så jag tänkte över huvud taget".
På frågan hur hon ser på invandrarkvinnor som ofta kommer till Sverige illegalt och jobbar under hemska villkor med bland annat städning, svarar Björling så här: "Det är just det här som vi vill ändra på med avdraget för hushållsnära tjänster, att göra svarta tjänster vita. Människor ska inte behöva arbeta här under sådana förhållanden".

Undrar vilka förhållanden som Björling egentligen avsåg med sitt svar? För det var väl inte hennes eget hem hon avsåg? Hon kanske avsåg förhållanden hemma hon Maria Borelius eller hemma hos Anders Borg? Märkligt förresten att Borg och Tobias Billström trots sina förseelser som var likartade med Borelius klarade sig undan ett mediedrev. Kan det bero på att Borg och Billström är män.

Man kunde ju tro att detta reportage om Ewa Björling, framför allt hennes svar på sista frågan, borde ha lett till att andra medier skulle ha reagerat. Men inte. Eller så vill inte media se ytterligare en kvinnlig minister på löpsedlarna.
För vilken nyhet är det egentligen att en moderat tycker det är dyrt med hemhjälp? Man måste ju prioritera och en Porsche 911 jubileumsmodellen från 1994 kostar 325 000 i inköp om den gått över 10 000 mil. Att bygga ett nytt hus är inte gratis heller.
Men nu blir det ju billigare att köpa hushållshjälp. Å andra sidan beror detta på hur mycket den illegala hemhjälpen kostade svart.
Och något säger mig att det inte var en marknadsmässig lön som moderaterna betalade...

Andra bloggar om politik, jämställdhet, Ewa Björling, regeringen, Fredrik Reinfeldt, hushållsnära tjänster, porsche.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Vilket underbart inlägg, tack.

Anne Cahling

Anonym sa...

Ja fan.

Jag tycker att alla borde ha råd med en Porche 911.

Och kanske en yacht.

Anonym sa...

Alla borde vara miljonärer! Då drabbas ju ingen av försämringarna utan alla vinner..

Som när herr übersturmführer Littorin sade "jag vill ju inte att någon ska ha 65 %, jag vill ju att alla ska ha 100 %" (sic)

Mycket snack, lite verkstad! De nya som får ett avslag från socialförsäkringskontoret kan säkert hålla sig för skratt.
Utan pengar och hjälp kan man inte resa sig upp. Men så är ju alla människor lata snyltare.
Littorin vet!

Kvasthilda sa...

Visst är bekymren lite olika, beroende på var på samhällsstegen man befinner sig.. Och kommer man inte upp sig av egen kraft, kan man ju alltid kliva på dem står längst ner..
Jag antar att problemet, huruvida man ska betala hemhjälpen vitt eller svart, är betydligt trevligare, än att stå framför kassörskan på ICA och betaämma sig för vad man ska plocka bort, mjölken eller toapappret, för att pengarna inte räcker...
Har man dessutom betalningsanmärkningar (som alla utom "överklassen" ska skämmas över) Så ser många "finansiella institutioner" som banker och försäkringsbolag (även vårt kära telia) till att sno lite extra av dem som har en dålig ekonomi..
De kallar det helt enkelt för "högrisk-kund" konceptet, vilket innebär att de kan vigga dig på en extra slant! Inte för att du inte kan betala din trafikförsäkring i förskott, eller för att du per automatik blir en sämre förare. Nej, BARA för att du under en period varit så fattig att du inte kunde betala alla dina räkningar!
Såg häromveckan att Folksam av alla bolag, lagt sig till med denna omvända Robbin Hood-taktik!
Kan bara säga FY SKÄMS! Ett bolag, som byggt på vanliga löntagares lojalitet och fackets pengar!
För min del, kommer jag snarast att byta försäkringsbolag, pensionssparande med mera.. DETTA om något, är DISKRIMINERING av de fattigaste i Sverige!
Vilken dålig ekonomi blir bättre av att man får betala mer för sina försäkringar, sitt boende, sina lån, sin telefon?
Kom nu inte och säg att den ensamsående/lågavlönade/arbetslöse ska klara sig utan bil och bostad! Idag är det bara människor som bor i innerstan, med affär ett par kvarter bort som klarar detta! Och har man råd att bo i "innerstan", då är man knappast fattig!

5 år på vatten och bröd sa...

Vart fasen har jag lagt min upplopps-gen nu igen?