onsdag, oktober 03, 2007

Avsnitt 511 av Utförsäljningssåpan

Idag medverkade finansmarknadsminister Mats Odell på Näringsutskottet för att berätta om hur han ser regeringens utförsäljningsplaner med anledning av Carnegie-skandalen.

Vad fick vi reda på som inte kommit fram i media?
Jo, att statssekreteraren Urban Funered, som kom från en anställning hos Carnegie går nu tillbaka till sin anställning på Näringsdepartementet där han förövrigt började redan den 2 maj. Vilket inte framgår när Odell uttalar sig i Svd angående rekryteringen av statssekretare. Funered anställdes i maj som ämnesansvarig för utförsäljningarna av statliga bolag. Vilka arbetsuppgifter han kommer att kunna arbeta med visste inte Odell vid dagens Näringsutskott.

Odell ansåg inte att avhoppen från Forseke (som sitter kvar i Odells Finansmarknadsråd), Funered (som jobbar kvar på Näringsdepartementet) och Carnegie kommer att påverka vare sig fart, säkerhet eller lönsamhet när det gäller försäljning av de statliga bolagen. Och då kan man ju fråga sig om det bara är en jordbävning som kan rubba minister Odells inställning i frågan.

Till posten som ny ordförande för Utförsäljningsrådet kommer en person att handplockas av Odell men det kommer inte att finnas någon insyn i denna process för oss i riksdagen. Och på frågan om Odell ansåg att detta råd verkligen kunde anses som oberoende efter den kritik som framförts om jävsförhållande med flera ledamöter kopplade till bland annat bank- och telebranschen, så tyckte inte Odell att var något problem med detta. Detta trots att Mats Odell själv uttryckt följande:
”Den svenska statens kommande utförsäljningar är den största försäljningsprocessen i Europa och därför utser regeringen ett råd för att ge processen en kvalitetsstämpel av oberoende”.

När vänsterpartisten Kent Persson uttryckte att han tappat förtroendet för Odell och undrade om ministern borde avgå svarade Odell så här:
”Det bästa sättet för att se till att en minister blir kvar på sin post är att oppositionen kräver ministerns avgång. Jag tänker inte avgå”. Sa han med ett brett leende.
Och har Henrik Brors rätt i sin analys så backar nog Reinfeldts regering upp Mats Odell. Med tanke på att flera i regeringen har begått olika typer av brott utan att det föranlett någon åtgärd från statsministern så vore det ju märkligt att peta någon som bara agerar som en glad amatör.

Andra bloggar om Mats Odell, politik, Carnegie, Fredrik Reinfeldt, regeringen.

Inga kommentarer: