fredag, oktober 26, 2007

Skattesänkarpartiet moderaterna del 2

Finansminister Anders Borg på moderatstämman: Vi har sänkt skatterna med 80 miljarder kr. Det är den största skattesänkningen som gjorts i modern tid. Inte med ett ord kommenterar Borg om hur man hade kunnat använda dessa 80 miljarder kr till förstärkning i skolan, arbetsmarknadsutbildning i bristyrken, bättre sjukvård, fler äldreboende och bättre äldreomsorg eller andra viktiga områden. För att man ska få en uppfattning om hur mycket 80 miljarder kr räcker till så motsvarar det ca 5 års verksamhet för samtliga kommuner i Örebro län och Örebro läns landsting.

Och får Borg fortsätta som finansminister så blir det ännu fler skattesänkningar. Också värnskatten ska avskaffas bara ekonomin tillåter säger Anders Borg idag trots att han bara för några veckor sedan hävdade att det inte var en skatt som han vill ta bort. Värnskatten innebär att de som har en inkomst över 40 700kr/mån får betala ytterligare 5 procent av överskjutande belopp. Knappast låginkomsttagare alltså.

För övrigt så var det klargörande med Anders Borgs inlägg om hur moderaterna egentligen ser på fackets konflikträtt. Det är ok att konflikträtten finns men facket ska inte använda rätten om företaget kommer från ett annat land eller om ägaren är en ung söt tjej med ljus hår och blåa ögon. För då blir det tragiskt och då är facken dumma och orättvisa, menade Borg.

Andra bloggar om politik, Anders Borg, moderaterna.

4 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

Värnskatten gör att vissa människor får en marginalskatt på inte bara 65 % utan 68-69 %, när man räknat in arbetsgivaravgifter. Hur motiverande är det för en arbetsgivare att ta in extra uppdrag till sina högavlönade anställda när han måste betala 320 kronor för att den anställde ska få ut 100 kronor? Du kan väl tänka dig att detta leder till att man ibland säger nej till vissa uppdrag?!? Det är ju inte alltid ett alternativ att nyanställa. Värnskatten är skadlig och orättvis. Ju tidigare den försvinner desto bättre.

Ett alternativ skulle vara att sätta ett tak på arbetsgivaravgiften så att kvalificerade jobb inte blir så hårt straffbeskattade. Ska vi ha ett kunskapssamhälle så kan vi inte straffbeskatta utbildning för människor som dessutom måste betala tillbaka studielån.

Höginkomsttagare är också människor. Glöm inte det.

Francisco d'Anconia sa...

De pengarna kan fortfarande användas till sjukvård, de försvinner inte bara för att de inte stjäls från sina rättmätiga ägare. Lär dig detta en gång för alla: det är inte upp till DIG att bestämma vad andra människor ska göra med pengar de förtjänat genom eget arbete. Om du vill dela med dig så gör det, ingen hindrar dig, men tvinga inte andra att agera enligt dina subjektiva normer.

Maryam sa...

Du är utmanad! http://www.yazdanfar.se/?p=1208

Kram,
Maryam