tisdag, december 18, 2007

Dags att lämna EU?

Jag hade fel när jag utropade facket som segrare i Vaxholmsfallet efter att EUs generaladvokat har uttalat sig i maj i år. För idag kommer det dåliga nyheter för fackföreningarnas nästan 4 miljoner medlemmar i Sverige:
Den svenska modellen med kollektivavtal är hotad. Det här domstolsbeslutet är inte vad JA-sidan lovade när man drev på för ett medlemskap i EU. Så vad gör vi nu? Är det dags att lämna EU-medlemskapet? Ett medlemskap som sakta men säkert håller på att erodera vår socialpolitik på alkoholområdet och som nu öppnar upp för lönedumpning på svensk arbetsmarknad?

Utslaget i Vaxholmsfallet applåderas med största säkerhet hos både organisationen Svenskt Näringsliv, Stureplanscentern och alla andra som tycker att lönedumpning är kalasbra.

Den här dagen börjar inte bra. Nu återstår det att se vilka slutsatser som Byggnads och LO har dragit av domen. För att inte tala om vad regeringen tycker. Arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorin har ju i olika sammanhang påstått att han står upp för den svenska modellen. Medan statsminister Fredrik Reinfeldt tog avstånd från Byggnads rätt att försvara kollektivavtal. Ok Littorin, nu är det upp till dig att gå från stora ord till handling. Försvaret för den svenska modellen behövs nu! Om så inte görs så riskerar 2009 års val till EU-parlamentet att bli en fråga om att lämna unionen istället. Det vill säga en fråga om JA eller NEJ till Eu.

UPPDATERAD KL 14.45
Arbetsmarknadsminister Littorin uttalar sig nu om EG-domen i Aftonbladet. Där säger han bland annat:
Det här inskränker konflikträtten på svensk arbetsmarknad. Men jag tror inte att verkningen kommer att bli så stora.
Att införa lagstadgade minimilöner som i många andra länder är det inte tal om, säger Littorin.
– Jag är emot ökad lagstiftning som försvårar möjligheten att nå kollektivavtal.


Men om det inskränker på konflikträtten så försvårar det också möjligheten att nå kollektivavtal. Så Littorin behöver agera och se till att den svenska modellen inte försvagas.

Andra bloggar om politik, LO, Vaxholm, Byggnads, regeringen, Fredrik Reinfeldt, Sven-Otto Littorin, Eu.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, i vart fall måste man vidta nödvändiga förändringar så att gränserna för EU dras upp och det ofantliga demokratiska underskottet undanröjs. Själva domen har gjort mig synnerligen tveksam men det har jag redan ingående utvecklat på min blogg.passagen.se/bwlogg-mediaosamhalle.
Mvh
Bo Widegren

Daniel sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Daniel sa...

Med tiden har jag blivit alltmer kritisk till EU. Av ideologiska skäl. EU är en organisation vars allt annat överskuggande syfte är att säkra friheten för kapitalet, varor och tjänster (1). Dessa utgör hörnpelarna i EU:s fördrag.

Genom medlemskapet har socialdemokraterna således accepterat att borgerlig, ibland rent nyliberal, politik blivit svensk politik. Löftena från 1994 års ja-kampanj är sedan länge brutna. Igår kom så den slutliga stöten.

Varför partiet och facket aldrig ur ideologisk synpunkt har kritiserat EU har jag aldrig förstått. Jag hoppas att jag efter detta beslut slipper uppleva hur tystnaden brer ut sig ännu en gång. Jag vill inte att det här skall bli ännu en upprepning av att arbetarrörelsen säger: "Nu verkställer ni våra krav, för annars så lägger vi oss platt."

Argumentet om fördelen att vara på plan istället för att sitta på läktaren håller inte. För det är ingen match som spelas, utan det är domaren, ensam, som med hjälp av regelboken beslutar vem som vinner. Och regelboken, den är som sagt inte någon särskilt socialdemokratisk produkt.

Enough is enough, helt enkelt!

(1) Den fjärde friheten, den gällande människors rörelsefrihet, är naturligtvis alltid mycket sympatisk. Problemet är att den inte alltid efterlevs.

Anonym sa...

Lämna EU! För att ett föråldrat fack inte klarar att hänga med i utvecklingen. Ibland känner Gubben sig riktigt ung...

Anonym sa...

Håller helt med. Nu börjar många funderar över om EU medlemskapet var så klokt - med all rätt. Vi har förlorat en stor del av vårat självbestämmande. Håller med Daniel i hans kommentar!/ Tack för julhälsningen! Jag hoppas att även du får en riktigt god jul och ett gott nytt år! Sedan får vi fortsätta att kritisera och avslöja denna destruktiva regeringen - alla krafter behövs!