onsdag, maj 21, 2008

Två hemliga lådor, vårdnadsbidrag och en jämställdhetspolitik som suger

Idag röstade jag nej till vårdnadsbidrag och nej till att dagis- och skolpersonalen ska tvingas skriva intyg när föräldrar har vabbat.

I morgon ska jag först lyssna på när statssekreterare Ola Alterå ska berätta om Maud Olofssons och regeringens plan på att privatisera och sälja Posten. Nu finns det också två lådor, med ”hemligt material” om postprivatiseringen, inlåsta i ett skåp på Näringsutskottets kansli. Än har jag inte läst materialet men kommer att göra det så småningom. Det jag kommer att fråga Alterå om i morgon handlar bland annat om vilken ersättning och fallskärm som personer med ledande befattning i Posten kommer att få vid privatiseringen. Det där om hur många aktier/optioner som Postens vd Erik Olsson får osv.

Idag fick vi höra om de förmåner, ersättningar och/eller fallskärmar som den borgerliga regeringen beslutat att höga chefer och styrelseledamöter i SBAB, Vasakronan och Vin & Sprit har fått eller kommer att få i utifrån utförsäljningen av företagen. Det är inte på lägsta a-kassenivån om nu någon hade trott det. 18-24 månaders fallskärm med den nuvarande månadslönen. Hur mycket arbetslinje är det?

Efter lunch ska förslag en ny lag mot diskriminering debatteras. Den lagen innebär att det blir lättare för arbetsgivare att diskriminera pga kön. Och samtidigt som denna regering säger vilja motverka diskriminering så kommer man alltså infört olika a-kasseregler beroende på hur gammal du är. Samma regering som nyss har fått igenom ett förslag om vårdnadsbidrag som enligt Nyamko Sabuni, jämställdhetsministern ”inte är bra för jämställdhet”.

Och man gör detta på fullaste allvar och med stort engagemang. Inte undra på att jag både är trött och sur. I morgon ska jag rösta nej till borgarnas förslag igen och hoppas att det finns några feminister kvar i folkpartiets riksdagsgrupp. I regeringen finns det uppenbarligen inga…

Andra bloggar om politik, jämställdhet, diskriminering, fallskärm, Posten.

1 kommentar:

Anonym sa...

Vad skönt att läsa att Du och andra S-politiker kämpar.

Tack för Ditt ställningstagande i aktuella frågor.

Vi måste hålla ut inom vårt parti intill nästa val. Men det värsta av allt är alla "vanliga" människor som drabbas av Allians-regeringens politik. De verkar ha tappat allt vad empati och medmänsklighet heter.

Eva Hedesand Lundqvist