måndag, september 22, 2008

Borg valsar vidare

till mörkblåa takter.

Så kan man sammanfatta dagens budgetdebatt när Anders Borg (m) presenterade den borgerliga regeringens budget genom att prata om tryggad välfärd. Först så höjdes a-kasseavgiften kraftigt, för merparten 240 kr, och nu sänks den med 50 kr. Först tvingade regeringen bort 500 000 personer från a-kassan och nu tror man att 175 000 av dessa lockas tillbaka. Hur tryggt kan det vara för de som nu blir arbetslösa och som istället för a-kassa tvingas söka försörjningsstöd?

Vilka tycker egentligen att det går åt rätt håll? Förutom Anders Borg och regeringen som verkar ha missat de allt tätare varslen som dyker upp snart sagt varje dag. Fast å andra sidan så missar regeringen rätt mycket just nu.

För ta bara det faktum att Borg beskriver den minskade neddragningen på Komvux som en satsning. Jo, det är kanske om man faktiskt gillar falsk matematik. Eller att regeringen påstår sig satsa när man tillför Arbetsmiljöverket 33 miljoner, samma Arbetsmiljöverk som tidigare blivit av med 157 miljoner kr. Pengarna har man tagit från arbetsmarknadspolitiken vilket innebär ännu färre arbetsmarknadsutbildningar och färre praktikplatser. Detta i ett läge när Sverige har en ovanligt hög inflation samtidigt som man går in i en lågkonjuktur.

Moderaternas valmantra, "det ska löna sig att arbeta", har ju använts flitigt när sedan regeringen försvarat att pensionärer får betala högre skatt än de som arbetar. Men tydligen har Borg tillsammans med Schlingman (moderaternas partisekreterare) upptäckt att just pensionärsgruppen är en ovanligt stor väljargrupp som dessutom är omtyckta av sina barn och barnbarn. Så nu ska det löna sig lite mer att vara pensionär, ca 70 kr/månaden närmare bestämt tycker Anders Borg och regeringen.

Ganska talande är det när SVT redovisar hur mycket man tjänar på sänkt skatt så framgår det att jag och alla andra som är höginkomsttagare är de största vinnarna på en borgerlig politik. Inte särskilt rättvist fördelat, eller hur? DN gör en liknande bedömning om vilka som är så kallade vinnare när borgarna får bestämma.

Och nu påstår dessutom den borgerliga regeringen att man genomfört alla tuffa beslut så nu ska det bara komma sånt som glädjer väljarna. Som om sänkt sjukersättning och tuffare regler för sjuka helt plötsligt skulle upphöra, eller att a-kasseavgiften inte fortsätter vara mycket hög för de som jobbar inom hotell & restaurangbranschen och handeln. Vem tror Borg att han lurar egentligen?

Än slank han hit, och än slank han dit, och än slank han ner i diket!

Läs mer bloggar om politik, a-kassan, Anders Borg, regeringen.
Och kolla in vad Alliansfritt och Arvid Falk skriver om a-kassan, samt vad Maryam tyckte om dagens budgetdebatt.

Inga kommentarer: