tisdag, januari 27, 2009

När avgår socialförsäkringsministern?

Att en politiker vägrar ta ansvar för sin förda politiks konsekvenser är ungefär lika smart som om ledaren för svenska landslaget i fotboll inte skulle stå för sin uttagningen av laget efter en förlust. Tänk om exempelvis Lasse Lagerbäck skulle skylla en förlustmatch på sin företrädares uttagning, spelupplägg och coachning av laget för två år sedan. Lika absurt som att socialförsäkringsminister Cristina Husmark-Pehrsson konsekvent vägrar ta åt sig kritiken mot Försäkringskassans problem med handläggningstider, utbetalningar etc. Istället skyller hon på den förra socialdemokratiska regeringen alternativt Försäkringskassans förre generaldirektörer Curt Malmborg.

Några frågor där du får gissa svaret:

Vilken regering har infört en ny rehab-kedja vilket ska administreras av Försäkringskassan?
Vilken regering har infört ett nytt ersättningssystem för tandvården som också hanteras av Försäkringskassan?
Vilken regering har gett Försäkringskassan ännu fler uppdrag när det gäller vabbande och vårdnadsbidrag?
Vilken regering hävdar att det är deras förtjänst att antalet sjukskrivna minskar men samtidigt anser att det inte har något med ökade social bidrag att göra?

Svaret är det samma på alla frågor, den moderatledda regeringen där Husmark-Pehrsson ingår. Så ta ansvar för er politik Cristina Husmark-Pehrsson och det kaos som drabbar medborgarna och som personalen på Försäkringskassan tvingas arbeta i. Och framför allt, sluta skylla ifrån dig, det börjar bli riktigt pinsamt nu.

Svenska Dagbladet rapporterar om oppositionens kritik vid dagens interpellationsdebatt i riksdagen.
Aftonbladet rapporterar dels om Cia som tvingas sälja sitt hus, dels om på Försäkringskassan personalens pressade situation.
Bloggat: Ilsemarie om ansvariga som duckar. Arvid Falk om Försäkringskassan, en hårt ansatt myndighet.

Andra bloggar om politik, Försäkringskassan, regeringen, Cristina Husmark-Pehrsson.

5 kommentarer:

Anonym sa...

De reformer du nämner var väl bra. Och regeringen har ju tillfört över miljarden. Den största förändringen var väl ihopslagningen av kassorna 2005. Var lite konsekventa i er kritik. Erik Åsbrink är lika skyldig i så fall men han verkar överraskad.

Anonym sa...

Till anonym, vem du nu är.
Jag tycker att det är patetiskt att skylla ifrån sig på Erik Åsbrink, oavsett om kritiken mot hans regering är befogad eller inte.
Den moderatledda alliansregeringen regerar nu. Den har valt att ge Försäkringskassan fullständigt otillräckliga resurser och är ansvarig för det nuvarande kaoset. Dessutom är det trams att alliansregeringen tillfört en miljard. I det stora hela har alliansregeringen tvärtom skurit ned resurserna till Försäkringskassan kraftigt genom att ställa mycket hårdare krav på utbetalningar. Något som lär ha lett till att anställda på myndigheten premieras när de inte betalar ut pengar, oavsett om de borde eller ej.
Alliansregeringens misslyckade politik på området är ett uttryck för högerns förakt mot de svaga. Inte bara Cristina Husmark Pehrsson borde avgå utan även regeringen i sin helhet, vilket förhoppningsvis blir fallet vid nästa val.

Martin Lind sa...

Tack för din fråga till Nyamko angående jämställdhetsintegrering på regeringskansliet. En sak jag undrar är när regeringen ska jämställdhetsintegreras. Littorin skapar skillnader och Nyamko sprider ut projektmedel för att motverka dem. Familjepolitiken är en märklig hybrid av vårdnadsbidrag och socialliberalism. Och forskningssatsningen gynnar nästan ensidigt män och manliga forskarmiljöer.

Fortsätt fråga!

/Martin Lind

Anonym sa...

Bra fråga!

Nästa fråga är ju 'när avgår regeringen'.

Konstaterar att det riktiga kaoset bara börjat...rehab,arbetslösa ==> samhällstjänst,sjuka ===>sic etc etc etc
En äkta Usa-inspirerad nedrustning av allt inklusive sjukvården.

Tack för ordet!

Kalleballe

Anonym sa...

sjuka ===>soc

skulle det vara