fredag, mars 13, 2009

När Markus Wallenberg visar vägen

så blir det så här.
Nu undrar jag om det finns några kunder i SEB som inte tjänar miljoner och som funderar över vem som egentligen är med och betalar chefernas miljonlöner och miljonpensioner. Tur att JAK finns som ett alternativ. Sen borde flera ledande chefer och företagsledare fundera över den vrede som man nu släpper loss hos människor som blivit arbetslösa och ska försöka leva på en försämrad a-kassa. Eller den vrede som alla pensionärer känner över att deras pension sänks samtidigt som de får betala högre skatt än löntagarna. Hur denna vrede kanaliseras kan jag inte svara på just nu men jag hoppas att det kommer att märkas i de demokratiska val som vi har framöver.

För övrigt så undrar jag fortfarande varför Anders Borg inte vill besvara min interpellation om bonus, utan lämnar över den till Maud Olofsson som får svara istället. Och Olofsson i sin tur skjuter på svaret, som normalt ska ges inom 14 dagar, till den 27 april.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Och så var skandalen om bonusar inne i sossetoppen. Kommer du nu med tydlighet utkräva ansvar av Wanja Lundby-Wedin för att hon varit med och tagit beslut om de omtalade bonusprogrammen i AMF? Jag utgår ifrån att du kräver hennes avgång, annars har du ingen trovärdighet kvar.

Eva-Lena Jansson sa...

Till Kent: Det finns inga bonusar i "sossetoppen". I AMF har man ändrat beslutet om bonus för högsta cheferna. Vilket jag tycker är bra. Oavsett styrelseledamöter så utgår jag från att man gör dessa förändringar. Får jag påminna dig om att i AMFs styrelse så sitter LOs ordförande Wanja Lundby Wedin tillsammans med Svenskt Näringslivs VD Urban Bäckström. Moderaten Bäckström har bland annat ett förflutet som statssekreterare för den borgerliga regeringen 1991-1994. Jag kommer inte att kräva vare sig Lundby-Wedin eller Bäckströms avgång. Däremot kommer jag i olika sammanhang där jag deltar att kräva att vinstdelningssystem ska ersätta bonussystem. Kommer du nu kräva Urban Bäckströms avgång? Och framför allt, hur ser du på dagens bonussystem egentligen? Ni moderater har ju öppnat upp för bonussystem i statliga bolag. Tycker du det är bra?

Anonym sa...

Som sagt du har NOLL i trovärdighet! Wanja Lundby-Wedin sitter i sossarna VU och var med och införde bonusprogrammet. Pinsamt.

Eva-Lena Jansson sa...

Kent: Ditt sätt att argumentera är både märkligt och rent av oförskämt. Men jag antar att det ingår i ditt partis strategi.
I moderaternas partiledning ingår fyra ministrar: Fredrik Reinfeldt, Gunilla Carlsson, Beatrice Ask och Sten Tolgfors. Samtliga har varit med och öppnat upp för bonussystem i statliga bolag. Jag tolkar det som att ditt parti står bakom detta. Svara nu Kent på frågan: hur ser du på bonussystem för statliga bolag?