fredag, mars 06, 2009

Slutet på moderaternas kvotering av män?

Nej, så är det inte även om moderaterna nu pr-lanserar en "nyhet" att man vill släppa in fler kvinnor i politiken. Ungmoderaten Niklas Wykmans kommentar är tydligast om att "nyheten" inte är på riktigt när han understryker att partistyrelsens beslut inte är bindande utan bara handlar om rekommendationer. En moderat som varit mycket tydlig om sitt motstånd mot att dela makten mellan kvinnor och män är riksdagsledamoten Göran Pettersson, genom sina debattinlägg när det gällt kvotering till bolagsstyrelser.
–Det viktigaste är att nominera kompetenta människor, sedan är det också bra om det finns en representativitet. Sedan är det bra att om det finns en representativitet? Är det någon som tror att Pettersson skulle säga samma sak om de tio första på moderaternas lista från Stockholms läns valkrets skulle innehålla sju kvinnor, tre män och ingen från Norrtälje kommun?

På moderaternas EU-parlamentslista så har man för övrigt inte valt att ha varannan herrarnas. Av de sex första namnen är det fyra män och två kvinnor. Men partisekreterare Schlingman har ju godkänt listan så han är väl nöjd? Det handlar trots allt bara om en rekommendation...

Såg för övrigt att finansmarknadsminister Mats Odell och hans familj tjänade 72 miljoner kr när familjens vårdbolag såldes till AP-fonderna, fonder som Odell är ansvarig minister för.

Får man gissa att just vårdföretag blir den nya klipparbranschen nu när regeringen genom Odells partiordförande Göran Hägglund öppnat upp för fri etablering för privata vårdföretag?

Andra bloggar om kvotering, moderaterna, jämställdhet, feminism, Mats Odell.

12 kommentarer:

Kent Persson sa...

Oseriöst Eva-Lena. När det gäller eu-valsedeln så på den fyra första platserna är det två män och två kvinnor. Vi har fyra mandat idag, alltså är det en 50/50 fördelning där.

Tittar man på hela listan är fler kvinnor än män. Tittar man på de 10 första är det 6 kvinnor och 4 män. Att du väljer ett beskriva detta på ett annat sätt är inget annat än oseriöst.

Eva-Lena Jansson sa...

Till Kent: Jag har valt att kommentera det faktum att ditt parti säger sig vilja ha varvade listor. Och så har ni inte det. Du borde fundera över om ni framstår som seriösa när ni säger en sak och gör något annat.

Kent Persson sa...

Nej, vi har inte beslutat om att ha varvade listor. Vi ha bestämt oss för att ha jämn könsfördelning. Du sprider lögner, varför? Det är osakligt och det är tramsigt.

Här är länken till valsedeln.

http://www.moderat.se/web/Moderaternas_valsedel_till_EU_klar.aspx

Där kan alla se att det är fler kvinnor än män. Bland de 10 är det 6 kvinnor, bland de fyra är det varvat.

Kritisera oss gärna, men håll dig till sanningen.

Eva-Lena Jansson sa...

Till Kent: Med din senaste kommentar som förtydligar det jag tidigare skrivit så blir min fråga varför du nu inte korrigerar Dn och SvD som missuppfattat partistyrelsens beslut. För enligt din beskrivning så skulle en lista kunna innehålla tjugo personer med jämn könsfördelning, samtidigt som de tio första var män och från nr elva till tjugo kommer kvinnorna. Jämn könsfördelning men inte varvade listor. Jag har alltså rätt i min analys.

Alexandra Einerstam sa...

Men Kent Persson! I SvD framställs det precis så som jag och Jansson skriver - "Dessutom ska hälften på valbar plats vara en kvinna". Dina inlägg här på Janssons blogg går ju stick i stäv med det SvD skriver. Innebär det att du erkänner att det är ett PR-trick av Moderaterna och att det inte alls förhåller sig så som SvD skriver? För om så är fallet, måste jag genast skriva ett inlägg med titeln Moderaternas utspel - endast en PR-ballong.

Thomas Tvivlaren sa...

Utan att ställning i kvoteringsfrågan så luktar det här PR-arbete lång väg. Eller är det en slump att...

1) Stieg Larssons film med karaktären Lisbeth Salander följdes av...

2) Henrik von Sydows (som bl.a. skrev ett väldigt bra debattinlägg för fildelning INNAN valet 2006 men som EFTER valet visade sig vara bara ordbajs) inlägg på Newsmill häromdagen vilket följdes av...

3) Moderater som vill kvotera in kvinnor.

Fy f-n vilken falsk cirkus politiken är!

Kent sa...

Eva-Lena, Varför försöker du sprida en en bild av den moderata EU valsedeln som inte är sann? Det är fler kvinnor än män på valsedeln, är det måhända just det som är problemet för dig?

Kent Persson sa...

Alexandra, du har helt rätt och det är just den skillnaden som Eva-Lena uppenbarligen inte förstått. På valbarplats ska vi varva. Det gjorde vi på EU-valsedeln, de fyra första är varvade.

Eva-Lena Jansson sa...

Till Thomas: vet inte hur du lyckades koppla ihop filmen Män som hatar kvinnor med moderaternas sk nyhet att rekommendera en jämn könsfördelning på listor. Men jag är säker på att du borde vara med Konspirationsklubben som brukar dyka upp på den här bloggen då och då;)
Till Kent: I lördagens NA har man rubriken "M siktar på varannan damernas". Kommer du att dementera detta nu när journalisten uppenbarligen har missuppfattat dig?

Thomas Tvivlaren sa...

@Eva-Lena: Det är mycket möjligt att jag är en foliehatt. Det bjuder jag dock på!

Om du hade läst mitt inlägg och försökt förstå vad jag skrev så hade du kanske nått en annan slutsats. Vi tar det igen.

Stor massmedial uppmärksamhet har riktats mot Stieg Larssons böcker genom filmpremiären av baserad på den första boken i trilogin. Som en följd av detta har bl.a. Pär Ström tagit till orda om de feministiska attributen i boken. Han har medverkat i debattprogram på TV4, haft inlägg på Newsmill.

Som en ren händelse och givetvis utan någon som helst anknytning till ovanstående så kommer jämlikhetspartiet och feministernas främsta förespråkare på den politiska arenan i Sverige, Det Nya Arbetarpartiet, just nu med ett par utspel om dels våld mot kvinnor (det var Politikerbloggen och inte Newsmill som jag skrev ovan) och dels könskvotering.

Det är givetvis en ren och skär slump. Inte minst mot bakgrunden att dagens politik sällan handlar om att surfa på rådande opinion samt massmanipulation via PR-konsulter?

Anonym sa...

Du väljer att missförstå oss med flit. Målsättningen är att hälften ska vara kvinnor, vad i detta förstår du inte?

Du har fortfarande inte svarat på min fråga, vad är problemet med att det är fler kvinnor än män på moderaternas EU-valsedel? Är det fel att det är varvat på de valbara platserna?

För övrigt noterar det i NA att sossarna har långt kvar till att ha 50/50 i de valda församlingarna, ni är inte bättre än oss. Mycket snack, men lite hockey Eva-Lena, det är väl nu dags att sluta kasta sten när man själv sitter i glashus.

Eva-Lena Jansson sa...

Till Thomas: Jag tycker du har en poäng i det du skrev, där av min kommentar. Du är smart, tvivlar och vänder på saker som jag tycker man måste göra. Så tack för dina kommentarer:)
Till Kent: Jag har inga problem med era listor, det är er politik som är problemet. När det gäller moderaternas sätt att låtsas introducera nåt som uppenbarligen media går på, så blir du förbannad på mig. Ologiskt, men som sagt jag väntar fortfarande på att du skriver till Dn, SvD och Na även om jag hoppas du håller en balanserad ton. Om ni moderater väljer att ha kvinnor som utfylland på listor är det ert problem. I vårt parti har vi kommit överens om varvade listor. Allt annat är fel, sen får man ha hur många ursäkter som helst. För övrigt så är vi rätt mycket bättre på det här än er moderater. Kolla bara in er fullmäktigelista och jämför med vår i Örebro så ser man klart och tydligt att socialdemokraterna har en varvad lista hela vägen med 30 kvinnor och 30 män. Och moderaterna klarar inte ens 20 första, 14 män och 6 kvinnor. Pinsamt Kent, mycket pinsamt för er. Att blanda in hockey och sten i glashus hjälper dig inte ett dugg att stärka dina argument.