torsdag, april 23, 2009

Ny rättegång?

Idag har det kommit uppgifter om att domaren i Pirate Bay-målet är medlem i olika föreningar som gillar upphovsrätt vilket många tolkar som att domare varit jävig, partisk, i sitt agerande.

Piratpartiet kräver att rättegången görs om och en advokat, Peter Althin vill att domen undanröjs och återförvisas om hovrätten kommer fram till att det förekommit jäv.

Som om debatten om domen inte var tillräcklig så kommer alltså sådana här uppgifter fram nu. Jag undrar faktiskt hur advokater för målsägande, dvs upphovsrättsägarna, tänkte inför rättegången. Hade man trott att dessa fakta inte skulle komma fram?

Sånt fokus som det varit från både allmänhet och media på rättegången borde väl alla jävsförhållanden ha varit undanröjda för länge sedan. För alla med mörka konspirationsteorier är det i alla fall bingo. Och misstron inför det svenska rättsväsendet förstärks av den här typen av händelser. För detta kan inte bara lättvindigt viftas bort eller tystas ner. Om nu någon hade trott eller hoppats på det.

Andra bloggar om politik, jäv, Pirate Bay, upphovsrätt, rättegång.

8 kommentarer:

Tor sa...

Man kan ju också fråga hur regeringen resonerar när de sätter opartiska professorer på att utreda förändringar av upphovsrätten. En person som mycket starkt uttryckt både att regeringen inte får vackla i IPRED-frågan och som starkt förordar en förlängning av skyddstiden för fonogram från dagens 50 år till 95 år, trots att forskare är i princip eniga om att det inte skulle gynna nya musiker eller allmänheten. Han är för övrigt medlem i samma förening som rådmannen i TPB-fallet, även om jag inte tycker att man ska dra för höga växlar på just den omständigheten allena.

Anonym sa...

Nu börjas det nystas upp !

Samma domare återkom i detta målet som i tidigare affärer med Pontén. Får Pontén fritt välja domare också ?

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article34986.ece

Är det skandal eller är det superskandal ?

Hoppas media läser här !!!

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.
Anonym sa...

http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article34986.ece

Anonym sa...

Det går ju inte att lägga in länken. Du får fixa din blogg så att den fungerar !!!

Tor sa...

"Partiska professorer" skulle det ju naturligtvis vara...

Eva-Lena Jansson sa...

länk till Ny teknik

Beelzebjörn sa...

'Mörka konspirationsteorier'?
Det låter ju som om det skulle krävas livlig fantasi för att se sammanhanget i det här...

Med Norström som den som godkände razzian mot Bahnhof 2005, och de kopplingar som uppdagats, är det väl klart och tydligt att det finns en jävsituation, och att målsägandesidan omöjligen kan ha varit omedvetna om läget.

Hur mycket Norström låtit sig påverkas kan bara han själv svara på, men att han överhuvud taget tog målet, måste ju ses som dåligt omdöme.

Solklar jävsituation.