tisdag, april 14, 2009

Regeringen Reinfeldts politik ökar utanförskapet

Ett kvitto på det är när socialbidragen ökar i runt om i landets kommuner. Att som regeringen säga sig ha is i magen och inte göra något för att man inte vill dra på sig kostnader är minst sagt kortsiktigt, när lärare, undersköterskor och andra kommunanställda blir arbetslösa och därmed istället ska leva på en statlig ersättning från a-kassan eller socialbidrag från kommunen. Det vore intressant att se en uträkning på hur mycket det egentligen kostar att regeringen helst av allt inte gör något. För passivitet kostar, frågan är som sagt hur mycket?

I morgon när regeringen presenterar sin vårbudget får vi reda på om regeringen tänker göra nåt åt den skenande arbetslösheten. Hittills har det läckt ut att man tänker satsa på en ökning av praktikplatser vilket är bra. Men det räcker inte. Det behövs många fler platser i arbetsmarknadsutbildningar, ky-utbildningar och fler utbildningsplatser på högskolor och universitet. Med all respekt för att praktikplatser kan funka för en del, många fler kommer vara i behov av ny eller kompletterande utbildning för att kunna få ett jobb så småningom.

Sen undrar jag hur finansminister Anders Borg vid budgetdebatten ska kunna försvara att regeringen nu lånar stora summor för att finansiera skattesänkningar samtidigt som det snålas på pengar till välfärdens kärna. För alla som undrar hur det lät vid förra årets budgetdebatt rekommenderar jag en läsning av Helen Petterssons blogginlägg som har några häpnadsväckande citat från finansminister Anders Borg. Själv hittade jag det här: "Vi vill ha en generös och väl fungerande omställningsförsäkring, inte ett permanent försörjningsstöd" apropå den försämrade a-kassan. För alla som undrar så är försörjningsstöd ett ord som normalt används för socialbidrag. Regeringen Reinfeldt & Anders Borg har alltså försämrat arbetslöshetsförsäkringen så att en hel del inte längre får någon a-kassa utan istället ska försöka klara sig på socialbidrag/försörjningsstöd. Hur tänkte Borg egentligen?

Dagens bloggtips: Krassman om behovet av satsning på utbildning, Åsa Westlund om ett Vaxholmsfall går genom Europa, Ilsemarie om det nya Sverige - medelklassen till socialen, samt en överraskning: Kent Persson (M) om att skapa ett engagemang för EU-valet.

Andra bloggar om politik, regeringen, socialbidrag, budget, utbildning, a-kassan, EU-valet, välfärd.

Inga kommentarer: