söndag, april 19, 2009

Vad betyder ett politiskt ställningstagande?

Idag presenteras flera opinionsundersökningar. En av dessa handlar om svenska folkets syn på euron. 47 procent vill ha euron medan 45 procent säger nej, övriga är osäkra. Och då vill såklart Jan Björklund (fp) ha en ny folkomröstning. Har för mig att när min förra partiordförande Göran Persson meddelade att det skulle genomföras en folkomröstning om euron så var siffrorna för ja-sidan ännu bättre. Men svenska folket sa nej och det borde respekteras även av den borgerliga regeringen. Och jag är fortfarande lika övertygad om att det är bättre för Sverige att stå utanför den monetära unionen. Att ha en Riksbank som bedriver en penningpolitik utifrån de förhållande som råder i Sverige är att föredra framför en europeisk Riksbank som anpassar sin penningpolitik utifrån ett europeiskt genomsnitt. Så nej tack, jag föredrar både den svenska kronan och den svenska Riksbanken framför den europeiska varianten. För jobbens skull.

Såg i dagens DN att Piratpartiet nu är det fjärde största partiet i Sverige. Så här stort genomslag för ett parti för en enskild fråga har jag nog inte sett sedan säldöden och Miljöpartiets genombrott. Nu verkar en del ifrågasätta om det är ett verkligt ställningstagande pga att det är gratis att vara med i Piratpartiet, vilket jag tror är ett helt felaktigt synsätt. Att få någon att ta ställning för ett politiskt parti är inte så enkelt så nog ska man respektera även de som gör det utan att det kostar nåt. Jag har därför svårt att förstå varför journalister väljer att göra en nyhet av att man kan fejka en medlemsskapsansökan. Det som borde vara intressant att följa upp är väl om medlemmarna väljer att vara kvar i Piratpartiet. I princip har partiet bara en enskild fråga som man tänker gå till val på och jag har för mig att det finns rätt många andra frågor som också är av intresse för medborgarna. Oavsett vilket så hoppas jag att det nyväckta politiska intresse som nu en massa människor visar också ger avtryck i ett högt valdeltagande i Europaparlamentsvalet. Och att det ger oss fler socialdemokratiska parlamentariker. För jobbens skull.

För övrigt anser jag att näringsminister Maud Olofsson var uppriktig och ärlig med sina avsikter när hon i söndagens Agenda beskrev Centerns arbetsmarknadspolitik. Olofsson vill sänka lönerna, göra det lättare att säga upp folk från jobbet, samt se till att ungdomarna inte omfattas av kollektivavtal i syfte att få otryggare anställningar. Mitt råd till svenska folket: gör Olofsson arbetslös i valet 2010. För jobbens skull.

Andra bloggar om politik, Sifo, opinionsundersökning, Piratpartiet, EU-parlamentet, EU-val, Socialdemokraterna, jobb,Maud Olofsson.

3 kommentarer:

Anita sa...

Jättebra inlägg, som alltid när du skriver.
Ja centern visar sitt rätta(blåa) ansikte, Maud Olofsson har verkligen vridit centern till höger!
Trist att debatten var så kort i Agenda ett så allvarligt ämne som ungdomsarbetslösheten borde ge ämne åt en hel kväll. Nu slipper B-alliansen alldeles för lätt undan i denn a viktiga fråga som ialla andra, dom dlipper djupare granskning

Tomas Larsson sa...

Bra skrivet om kronan! En sund och balanserad inställning, som jag skulle vilja att fler politiker hade. Bra med någon som argumenterar på detta vis!

Fast jag skulle gärna vilja ha något "partiöverskridande" samarbete i den här frågan, där man arugmenterar för just en sådan nyanserad och balanserad syn på penningpolitiken.

med vänliga hälsningar

Anonym sa...

DN sluter upp på den nattsvarta kontrarevolutionens sida:

http://www.dn.se/opinion/signerat/parasiternas-paradis-1.847323

Busdkap: folket skall berövas internet och kunskap reserveras för de rika. Det är brutal klasspolitik. Ingenting annat. Folket skall till varje pris förslavas, är agendan.

Peter Wolodarskis smutsiga illfundighet är solklar. Problemet definieras korrekt: ett bristfälligt betalningssystem, som underminerar värdefullt journalistiskt arbete. Boten kurerar sjukdomen genom att döda patienten och står dessutom för skamlöst samhällsekonomiskt resursförstöring genom utkrävande av marknadsmässig styckeprisersättning för en vara med fallande styckkostnader, vilket är nationalekonomiskt pristeoretiskt elementum benäget begravet av den nationalekonomiska vetsnskapens dödliga retrovirus: nyliberalismens intellektuella HIV.

Den korrekta lösningen, som Peter Wolodarski utmärkt väl själv förstår, är offentlig finansiering genom skatteuttag med kraftig progression. Peter Wolodarski har nu definitivt definierat sig själv som en skurk, en bedragare, och ett viljelöst redskap åt det despreata reaktionära monopolkapital som nu går till ursinnig attack mot folkets välfärd, frihet och medborgerliga rättigheter genom öppen destruktion av modern teknologi, avsiktligt underminerande av demokratins grundvalar; med all kraft skall utveckling, framsteg och tillväst vandas i8 sin motsats; klockans visare tvingas nu att att gå moturs. DET är Peter Wolodarskis agenda. Det är bara värt förakt.

Piratpartiet skall man inte lita på. Deras verkliga agenda är att dupera medelklassen för att likt Gudrun Schyman komma upp sig i smöret via ett nischatr parti i val med minimalt folkengagemang och på så sätt skaffa sig demokratiskt oåtkomliga sinekurer för att sedan leva i lyx utan varje spår av demokratisk insn samt systematiskt fortsätta dupera folket med symboliska utspel utan varje spår av verkligt inflytande i sakfrågan. I synnerhethet Rick Falkvinge är en bara alltför pinsamt knullsugen karriärpsykopat och förädare han med såsom nästan alla andra; t ex Christian Engström. Korrekt paroll:

SVERIGE UT UR EU!