torsdag, juli 02, 2009

Veckans hetaste ämne

blev inte oväntat frågor om internet där fildelning, upphovsrätt, personlig integritet och bloggar debatterades överallt och av alla. Ett av det mest välbesökta seminarierna arrangerades av tankesmedjan Fores. Det filmades (bra, det borde fler göra) och finns nu tillgängligt för mig och alla andra som inte kunde vara där och lyssna. Ska kolla in det i helgen.

Eftersom den stora nyheten om försäljningen av The Pirate Bay kommande dessutom kom i början av veckan så fanns det många som ville veta vad den nya ägaren egentligen vill använda sajten till. Och går sade Hans Pandeya, VD för Global Gaming Factory, att Pirate Bay kommer vara laglig inom en månad, något som är en förutsättning för att affären ska genomföras.

Netroots höll sitt seminarium på Hamnplan 5, där stora delar av arbetarrörelsen har haft sina arrangemang, handlade om amerikanska bloggares erfarenheter från Obamas valrörelse. Något som förvånade mig (jo, jag är naiv i ibland) är det faktum att kontakten mellan bloggarna och Obamas högkvarter i det närmaste upphörde. Och uppenbarligen ganska ensidigt från Obamas medhjälpares sida. Det känns lite som att "nu vann vi valet så nu kan väl ni bloggare göra nåt annat så länge". På frågan om bloggarna trodde att interagera med vad John Avaroris kallade mainstreammedia. Läs mer på
Kulturbloggen om hur och varför bloggare kan göra skillnad.

För både bloggare och sociala media har fått ökad betydelse för nyhetsbevakning och hur snabbt vi hittar nya kanaler att få reda på händelser. Internets påverkan på den ordinarie nyhetsbevakningen märktes extra tydligen i samband med Michael Jacksons död. När skvallersajten meddelade att världsartisten hade dött, så tog det bara några minuter innan det spreds på både Twitter och Facebook. Allt medan vanlig media rapporterade att Jackson var intagen på sjukhus.

Veckans lobbypris har Alliansfritt gett till sig själva, efter att ha lyssnat på veckans bästa tal som hölls av Mona Sahlin. Onsdagskvällen var det många nöjda och glada Socialdemokrater som firade sin partiordförandes framgångar. Besökte allsångskvällen på Friheten där taket höll på att lyfta när man avslutade med Internationalen. Och sen känns det som veckan tog slut. Kanske var det därför så många Socialdemokrater som lämnade Gotland för detta år. Skönt att vara hemma igen där ingen verkar märka av nåt som kallas politikerveckan.

Andra bloggar om politik, Socialdemokraterna, Mona Sahlin, fildelning, upphovsrätt, integritet, Netroots, Almedalen, bloggar.

1 kommentar:

minata sa...

Info från regeringen:
Upphovsrättsutredning på Riksdagens bord 2011

http://www.regeringen.se/
sb/d/11384/a/129119

Tolkar detta som att nästa gång beslut tas i upphovsrättslag i riksdagen är efter valet. Troligen sker intern utredning inom socialdemokratin på en ny upphovsrättslag i samband med S-partikongressen hösten 2010.

Intressant om röd-grönas plattform inför valet 2010 har text om upphovsrätten.
S, V, Mp har egna valmanifest och där finns detta med förmodligen ty det är helt klart att det finns en skillnad bland de tre. S röstade ja till IPRED och Mp plus V röstade nej. S och V röstade till skillnad från Mp ja till 2005 års uppdatering av upphovsrättslagen.

I EU-valet förekom tveksamma uttalanden från S sida i upphovsrätt och likadant från partiledaren. Mest i termen kommersiell. Scenen (som laddar upp upphovsrättsskyddat material) kanske inte får kontanta medel men gör stor skada i konkurrensen. Ett skivbolag (lek med exemplet Jack Vreeswijks skivbolag) får sin inspelning spridd digitalt. Detta är en allvarlig skada i försäljning av Jacks senaste CD.