onsdag, november 04, 2009

Varför fokus på en bifråga?

sa Pilsäter, Weibull-Kornias, Qarlsson och Johnsson i dagens debatt om genomförandet av tjänstedirektivet. Till skillnad från de borgerliga riksdagsledamöterna så anser jag INTE att den svenska kollektivavtalsmodellen och arbetsrätten är en bifråga.

I regeringens förslag som den borgerliga riksdagsmajoriteten ställde sig bakom fanns det ett förslag att ta bort den så kallade filiallagen utan att ersätta den med en förändring som LO, TCO och SACO ansett vara nödvändig för att facken också fortsättningsvis ska kunna teckna kollektivavtal.
Det handlar om att företag och näringsidkare som kommer till Sverige ska ha en "behörig företrädare i landet". Med dagens beslut, som vi rödgröna röstade emot, så är risken uppenbar att fackliga organisationer får resa Europa runt för att försöka hitta en motpart och att de anställda blir skyddslösa.

Och det värsta är inte att borgarna faktiskt medgav att LO/TCO/SACOs farhågor skulle kunna besannas med regeringens förslag. Det värsta är att representanter för Moderaterna, Folkpartiet, Centerpartiet och Kristdemokraterna stod i riksdagens talarstol och påstod att man gillade den svenska kollektivavtalsmodellen. Falsk varudeklaration kallas sånt det på byråkratsvenska:-(

På tal om falsk varudeklaration, i morgon ska jag debattera de långa väntetiderna för a-kasseersättning med arbetsmarknadsminister Littorin. Det heter ju att a-kassan är en omställnings- och inkomstförsäkring, men när arbetslösa tvingas vänta flera månader på sin ersättning så tror jag många får helt andra associationer till a-KASSan.

Några tips på bloggar med olika perspektiv på tillvaron: Eva Rundkvist, Rabiatfeminism, Ilsemarie, Johanna Graf, Anna Ardin, Helén Pettersson, Nathalie Sundesten-Landin, Anna-Lena Lodenius, Opassande, Mary X Jensen, Tindra, Amanda Brihet, AC Brockman.

Andra bloggar om politik, Socialdemokraterna, samhälle.

2 kommentarer:

ilse-marie sa...

Vill bara säga - du var suverän i dag i riksdagsdebatten! Råkade se en del av ordväxlingen i TV. KD-politikern - oj,oj oj vilken förvirring ;-)

P.S. Tack för att du orkar kämpa och tack för att du nämnde min blogg när det gällde "årets blogg...". Fast det finns många andra som är mer värda den utmärkelsen än jag.. men tack ändå :-D

Eva-Lena Jansson sa...

Tack Ilse-marie! Beröm från dig är extra mycket värt. Din blogg är otroligt uppskattad av väldigt många så jag håller båda mina tummar för att du vinner i år:-)