lördag, december 05, 2009

5 december, är vi lika mycket värda?

Jodå, det tycker jag och en majoritet av invånarna i Sverige även om det finns några få som vill dela upp oss efter bakgrund och religion. Och man kan snabbt märka att diskussionen tenderar att glida iväg, när direkt rasistiska och främlingsfientliga krafter får utrymme i medierna. Några som har tänkt efter hur det går när man inte tänker efter är författarna Lena Sundström och Gellert Tamas . Båda tycker att medierna ställer alldeles för låga krav på Sverige-demokraterna.
- Ingen annan partiledning hade kommit undan med att sjunga glada visor om Palmemordet, säger Gellert Tamas.
Nej, det kan jag faktiskt tänka mig. Undrar hur Jimmie Åkesson skojade bort det?

Tidigare i veckan så manifesterade 5i12-rörelsen på många platser i Sverige, bland annat i Riksdagen. 5i12 startades av en grupp ungdomar i Härnösand som ville motverka den främlingsfientlighet som höll på att växa sig stark i staden. Andra ungdomar som också engagerat sig mot främlingsfientliget hittar man hos organisationen Rör inte min kompis. Sånt gör mig både glad och hoppfull. Att ta ställning för alla människors värde är både enkelt och självklart men att göra det aktivt är att gå ett steg längre!

Bakom dagens lucka gömmer sig en inte helt vanlig man och man kan lugnt säga att han fyllde båda kriterierna i låtens sångtitel. En titel som får ses som ett bra svar på dagens fråga.

Andra bloggar om politik, samhälle, mänskliga rättigheter, främlingsfientlighet, rasism, Michael Jackson.

3 kommentarer:

Inge sa...

I dag har jag varit på 5i12 i Härnösand. Där möttes vi av det tragiska budskapet att 5i12:s skapare Stig Wallin avled i morse. Det blev en minnesstund om en stor gärning men också en påminnelse om att vi nu ska fortsätta bekämpa främlingsfientlighet och rasism!Hävda internationell solidaritet i Olof Palmes och Inga Thorssons anda. Jag är orolig för demokratin i vårt land. Hatet mot oppositionen i högerpressen är värre än jag upplevt.Det som skrivs i t.ex. Svenska Dagbladet är det värsta jag upplevt sedan högerextremister förföljde Olof Palme.Jag jobbade en tid med honom och vet hur jobbigt han hade. Känner mig alltjämt inpirerad av honom.Nu ska vi ta fighten i alla sammanhang för internationell solidaritet och demokrati.

Anonym sa...

@Eva-Lena Jansson

Du ställer dig frågan "...är vi lika mycket värda" och antyder sedan att det finns personer som inte tycker så eftersom de vill "...dela upp oss efter bakgrund och religion".

Jag tror att du, liksom de flesta av oss, har ett väldigt ogenomtänkt och luddigt begrepp om vad vi egentligen menar när vi talar om människovärde och, inte minst, hur detta skall påverka moraliska och etiska beslut som vi hela tiden måste ta.

Jag anser att människorvärdet är nästintill absolut och att det strängt taget inte får kränkas. Jag vill även ta hänsyn till de andra djuren genom en liknande etisk princip.
Samtidigt är jag helt klar över att detta värde (som man aldrig behöver förtjäna, utan skall få som en självklar gåva då man föds) inte har något att göra med vad man har förtjänat.

Det man har förtjänat genom genom sina aansträngningar har man rätt till just för att man har förtjänat det, inte av något annat skäl.
Att man även kan förtjäna/ha rätt till något genom arv och tillhörighet, är något som nästan alla ser som självklart i vardagslivet. Tex frågan vem som har rätt att klampa in i ditt kök och ta mat ur kylskåpet? Denna rätt har du, dina anhöriga, kanske dina närmsta vänner, kanske din vissa av din släkt, kanske en väldigt god granne. Men inte vem som helst och absolut inte den som tycker illa om dig pga din smak och säger att dina kökstapeter är fula och att du köpt hem "fel" mat. Inget konstigt med det.

Denna självklara gränsdragning som görs mot vissa människor men inte mot andra, ifrågasätts omedvetet av de som påstår att man är "rasist" eller "främlingsfientlig" när man nekar vissa människor tillträde till Sverige och de tillgångar som skapats i denna överenskomna gemenskap. Man tror i sin förvirring att de ("de" är i detta fallet egentligen de flesta) som gör denna uppdelning, gör det pga att de anser att "de andra" inte har rätt till sitt grundläggande människovärde.

Så hycklande, så självgoda och så insiktslösa som just Lena Sundström och kanske även Gellert Tamas är i sin inställning till denna fråga, så är också de flesta av oss svenskar när vi falskt bedyrar vår förmenta "godhet" och framhåller oss som moraliska übermensch och Jesusfigurer i en värld som befolkas av rasistiska öldrickande danskar och skrålande nazistiska SD:are.
Nivån på debatten kan knappast bli lägre och mera korkad än den blir när fördomsfulla och obildade personer som tex Sundström uttalar sig och skriver "böcker" i ämnet.

blues sa...

Är vi lika, är vi lika inför lagen, har alla vi lika värde mm?
Nej, svarar jag bestämt. Det är vi absolut inte. varken här i Sverige eller nån annanstans i världen. Och jag utgår aldrig från våra skillnader när det gäller hudfärgen, religion, kön, sexuell läggning, klasstillhörighet, bildning och utbildning osv. Det är ovesäntligt för min del. Det jag prioriterar är våra handlingar! Ponera att framför dig står en man iklädd Armani-kostym med Gucci-skor och Rolex-armbandsur, snygg som bara en och rik - men en riktig skitstövel som misshandlar kvinnor, våldtar dem, har tre mord på sitt samvete och är en av mafiabossar i den undre kriminella världen. Bredvid honom stor Anders Hedlund - pedofil som bestialiskt mordade lilla Ängla föra året. Och bakom dem står en gammal präst - hela byn kan utpeka honom som den bäste människan i hela länet med de bästa mänaskliga egenskaperna man kan ha. Vem av de tre är bra, vem är mindre bra, vem är dålig? Är delika eller olika pga. kläder eller utseende eller är det nåt annat som är viktigt.
Jag kommer aldrig att acceptera att jag och en pedofil en massmördare, en kvinnomishandlare eller en knarkhandlare är lika och har samma värde. Jag är betydligt mer värd än dem alltihopa. Och jag kräver inte respekt genom onda handlingar och förtryck utan genom goda handlingar. Respekt ska man förtjäna, inte påtvinga.
Och att vi är olika inför lagen - det behöver jag väl inte upplysa varken dig eller någon asnnan om. Det borde en vuxen och realistisk man (kvinna)veta. Vi behandlas olika på olika sätt av omgivningen, samhället, våra chefer, föräldrar, män, kvinnor, myndigheter, polisen, rättsväsendet mm. på helt olika sätt pga det ena eller det andra. En sketen stackars illegal invandrare utan pengar och språkkunskaper får inte varken samma bemötande eller behandling som en välbärgad överklassman tillhörande makteliten med goda kontakter och rik. Såklart.
När vi slutar tänka i de gamla banorna "vi" och "de" och utgå ifrån en människas hasndling och enbart prata om det - då kan det likna nåt som vi kan kalla för lika värde. Men än så länge är vi inte berrädda att börja tänka om och det går inte för vi blir varje dag och från alla möjliga sidor påminda att vi är olika. Vi tom. uppfostrar våra barn på olika sätt och redan där gör vi fel.
Vil du ha mer belägg om olikheten och annat trams då kan du kontakta mig. Min blogg finner du nedan.
MVH