onsdag, december 09, 2009

9 december, förebilder och antirökare

Låt mig vara tydlig med en sak, jag rekommenderar inte någon att röka. Det är dyrt, det är ohälsosamt och skapar inte vällukt kring den rökande personen. Själv slutade jag röka 1988 och har sen dess varit rabiat antirökare. Men. Jag kan inte se att det är ett särskilt stort problem att filmen Luftslottet som sprängdes har med en rökande Lisbeth Salander på affischen. För mig är det värre att man tillåts göra tilltalande reklam för cigarett och snus i medier. Och om man nu anmäler en filmaffisch för att den kan "uppmuntra ungdomar med dålig självbild att börja röka" varför inte anmäla fler filmaffischer? På exempelvis affischerna till Scarface och Publice Enimies ser man män med vapen. Undrar vad det kan uppmuntra ungdomar till?

Jag tror inte det är så enkelt att om en filmfigur röker så börjar ungdomar röka också. Det finns andra faktorer som påverkar i högre grad, om ens föräldrar och/eller kompisar röker. För det finns många sätt att reagera när någon röker i ens närhet.

I dagens lucka gömmer sig en informationsmetod som jag tror är mer effektiv än vad en anmälan av en filmaffisch någonsin kommer att bli.

3 kommentarer:

DemonicBunny sa...

Det känns som ciggar har blivit Sveriges motsvarighet till USAs Tutt-censur.

Vapen, våld, blod. Okej. Men visa en bröstvårta (eller i vårt fall, en cigg), nä då ska det till domstol.

roberth sa...

Sossar borde förbjudas!

nils cson sa...

Vad är detta för larv!?
Har en del inget annat att bry sin hjärna och uppfylla sin vardag med? Detta om något är väl petitesser.
Det görs ju inte reklam för cigaretter på affischen, det är ju filmen det görs reklam för.
Ska vi ta anmälarens åsikter ”in absurdum” så ska det väl inte få visas en film varken gammal eller nyproducerad där någon skådespelare röker. Ej heller en vilda westernfilm där hjälten går in på en bar och sveper en wisky eller två. Det blir ju alkoholreklam och uppmanar folk till dryckenskap.
Det är också förbjudet att inneha skjutvapen utan licens i detta land. Så varför protesterar inte anmälaren om förbud att visa sådana på bild eller i filmer? Hoppas verkligen att KO efter att ha läst och diariefört detta ärende, sätter in det i en pÄrm och glömmer bort det. Våra skattepengar kan användas till bättre ändamål.
DET ÄR FARLIGT ATT LEVA.
Kommentera