onsdag, december 09, 2009

Regeringens försvarstal för en sjuk sak

Igår skrev fem fackliga företrädare en debattartikel i Aftonbladet där man beskrev sin syn på regeringens sjukförsäkringspolitik. Kritiken är hård och bland annat anser man att sjukförsäkringen "används som en experimentverkstad" och "regeringen har valt att sätta press på de sjukskrivna". Idag försöker regeringen försvara sig genom att skriva att "syftet är inte att straffa sjuka". Men avslutningen på artikeln är ganska tydlig på hur ansvariga ministrar ser på heta debatten: "Vi förstår att människor känner oro, inte minst för den mediala bild som utmålas av omförsäkringen och andra förändringar". Det är alltså den mediala bilden som skapar oro, inte att den är samstämmig med verkligheten som skrämmer? Försök att lura någon annan tack.

Och nu reagerar de anställda på Försäkringskassan som anser att de blir felaktigt utpekade som ansvariga för dagens regelverk, när det är regeringen och den borgerliga riksdagsmajoriteten som borde ställas till svars. Som dessutom hade mage att applådera beslutet, bara tanken på det gör mig förbannad.

Kommer ni förresten ihåg när LO-distrikten skrev brev och berättade om effekterna av en försämrad sjukförsäkring? Kom inte och säg att ingen protesterade mot försämringarna och att man var ovetande om effekterna. Metoden som användes för att protestera kan man invändningar mot. Alla, inklusive politiker, har rätt till "privatlivets helgd".

Men nu krävs ett rejält omtag, den senaste förändringen räcker inte, det krävs mer, mycket mer för att vi ska kunna prata om trygghet vid sjukdom.

Till sist vill jag bara uppmärksamma att Expressen gärna vill ställa relevanta frågor till Husmark Pehrsson. Dessvärre verkar hon inte vilja svara tidningen utan överlåter istället frågorna till socialminister Hägglund.

Idag debatteras åter igen sjukförsäkringen i riksdagen och i morgon kommer Husmark Pehrsson till kammaren för att svara på frågor. Det kan inte undvikas med mindre än en mycket allvarlig sjukdom och nedsatt arbetsförmåga. Vilket kan drabba vem som helst, precis vem som helst.

Dagens bloggtips: Ilsemarie, Politikern, Björn, Bodström, Ullis, Johan, Fredrik, Veronica.

Andra bloggar om politik, regeringen, cancer, Försäkringskassan, sjukförsäkring, Husmark Pehrsson, samhälle, klassklyftor, Reinfeldt.