tisdag, december 08, 2009

Sheriffen från Täby tar från de som lite har

och ger till de rika. Att den ekonomiska skillnaden mellan medborgarna har ökat sedan 1991 är fakta. Hög arbetslös i kombination med en orättvis politik ger effekter som sitter i otäckt länge. Vid den förra stora lågkonjukturen 1991-1994 hade vi också en borgerlig regering som då var sysselsatta med "den enda vägens politik". En politik som höll på att sätta landet i konkurs. Efter en budgetsanering, Socialdemokraterna samarbetade med Centern, där egenavgifter för löntagarna infördes tillsammans med värnskatten och där stora besparingar gjordes i offentlig sektor började Sverige sakta men säkert hitta tillbaka igen. Men nu är vi där igen. Efter stora skattesänkningar och en skenande arbetslöshet så börjar vi se effekterna av en borgerlig politik med personer som utförsäkras från både a-kassan och sjukförsäkringen.

Och samtidigt så kommer det larmrapporter från kommunerna att pengarna inte räcker till all verksamhet när allt fler måste få försörjningsstöd i stället för sjukersättning eller a-kassa. Äldreomsorgen, skolan och barnomsorgen kommer att få ta smällen när Reinfeldt väljer att sänka skatterna.

I dagens Expressen berättar man dels om Anna som kämpade mot regeringens regler in i det sista, dels om Patrik som upplever att han inte längre har något människovärde. Fattar ni vilket samhälle vi håller på att få? Att människor numera förväntas skämmas och känna skuld över att de är arbetslösa eller sjuka gör mig så j-vla arg! Att ansvariga ministrar i detta läge gömmer sig bakom lögner och halvsanningar är både pinsamt och skrämmande. Även om jag kände till vilka politiska förslag som borgarna hade lagt när man var i opposition så är det svårt, kanske inte ens nödvändigt, att förstå hur någon fullt medveten kan vilja åstadkomma de här effekterna.

Vad är det för fel på solidaritet och medmänsklighet, Reinfeldt? Har du glömt bort det där med din nästa? Ni kanske aldrig pratade om vikten av att hålla ihop och hjälpas åt i din familj?

Dagens bloggtips: Johan Westerholm, Alliansfritt, Peter Andersson, Fredrik Lundh Sammeli, Ilsemarie.

Andra bloggar om politik, regeringen, cancer, Försäkringskassan, sjukförsäkring, Husmark Pehrsson, samhälle, klassklyftor, Reinfeldt.

4 kommentarer:

Fredriksson sa...

"Tågmästaren från Spånga vill ta från dem som har och ge till dem som inget har"

Känn lite på den meningen, är den bättre än din rubrik? Jag ser inte rättvisan i någon av rubrikerna varken din eller min. Det viktiga är att vi i Sverige får en ordentlig reformförändring till mindre statlig inblandning och en stat som inte curlar oss medborgare som den gjort det senaste 100-åren det kan kännas hårt det ni ser händer nu men det är enbart för att ni är kvar i era gamla värderingar. Våga öppna upp er och testa något nytt, ni vet inte om det är bättre för än vi kunnat visa vad vi egentligen vill med världen.

M4lin Mörth sa...

Det finns alldeles för många som inte tror på att sjuka människor faktiskt kämpar lika mycket som friska.

Det är ju det hela den här arbetslinjen/sjukförsäkringsidén går ut på. Att sjuka människor inte är så sjuka som de gnäller om, utan istället ska göra nåt vettigt. Eller "tillåtas" få jobba, som det heter.

Det vore ju jättebra att "tillåtas" jobba, om den som är sjuk kunde få designad hjälp efter sina förutsättningar. Men vem tror på att den utgiftsposten kommer prioriteras?

Som tur är, har de allra flesta människor ändå hjärtat på rätta stället. Hoppas det visar sig i valet.

Kraxpelax sa...

PSYKVÅRD OCH TERROR

Sanna sa...

Sossarna har ju påbörjat sin propaganda- och smutskastningskampanj toppstyrda av Sveavägen 68 och LO-borgen. Klart som f*n att de griper tag i minsta halmstrå för att försöka få regeringen att hamna i dålig dager!

Men alla förändringar i sjukförsäkringarna kommer från den socialdemokratiska utredningen "Mer försäkring. Mer arbete." som skriker efter de reformer som nu genomförs!

De rödgröna är i vanlig ordning helt ansvarsallergiska och ohederliga i debatten.