måndag, februari 22, 2010

Dags för Åsa Torstensson att ta ansvar för tågkaoset

Under snart fyra år har infrastrukturminister Åsa Torstensson besvarat nästa alla inlägg vid interpellationsdebatter med "efter 12 år med Socialdemokratisk regering". Knappt någon gång har man kunnat ana att det är hon själv som är ansvarig, och det är kanske därför som Torstensson också tillhör en av regeringens doldisar. Men nu funkar det inte längre.

Idag höll SJ en extra presskonferens med anledning av helgens tågkaoset. Det mesta som vd Jan Forsberg sade idag var en upprepning av vad som kom fram vid förra veckans offentliga utfrågning i riksdagen. Men det som var en nyhet idag var att SJs vd inte haft någon kontakt med regeringens infrastrukturminister Åsa Torstensson sen någon gång före jul. Vid presskonferensen fick SJs vd frågan om han hade förtroenden för Torstensson och på den frågan svarade han bara "jag har inga kommentarer". Kanske ett svar talande nog. För tidigare under presskonferensen hade Forsberg dessutom valt att skylla kaoset på både den nuvarande regeringen och den tidigare genom att säga att han redan 2005 pekat på behov av mer resurser.

Nu undrar jag hur det kan komma sig att den minister, Åsa Torstensson som är ansvarig för infrastruktur, inte valde att kalla till sig både Banverket, SJ och alla andra inblandade kring tåg- och järnvägstrafiken redan förra veckan. Ikvällens Aktuellt säger sig Torstensson nu ha tagit tag i frågan genom att begära möte med Försvaret för att höra om de kan hjälpa till att skotta bort snön från spåren. Personligen så anser jag att Torstensson och regeringen inte verkar ha reagerat förrän tågkaoset spred sig till SL i Stockholm. Redan i höstas kände anställda på Banverket till att man inte skulle klara av en vinter med snö utan kaos. "Vänta bara till det kommer 3 dm snö, då kommer varenda tåg stå stilla i hela mellanSverige". Han som sa det till mig jobbar på Banverket i Hallsberg...

För övrigt så valde den store ledare Reinfeldt att berätta för oss att vi i Sverige har fyra årstider. Tack för informationen, men det var något de flesta redan kände till, i alla falla alla som börjat förskolan.

Så Torstensson och Reinfeldt, sluta skyll ifrån er nu, ta ansvar för det är sånt man har en regering till.

Andra bloggar om politik, tåg, SJ, SL, Åsa Torstensson, Reinfeldt, regeringen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Forsberg är en klant utan motstycke som slår vilt omkring sig för att behålla sitt jobb. Ta ett uttalande som detta:

"Inför nästa säsong tänker SJ bygga om många tågunderreden så att partier känsliga för kyla bäddas in. "

Jaha. NÄR köptes tågen in och VARFÖR testades de inte för nordiskt vinterklimat? Forsberg klagar på regering och banverk för att spåren inte underhålls. Att SJ:s lok och vagnar inte klara av vintern utan står antingen trasiga eller nedisade talas det tyst om. Snön på spåren är bara halva problemet.

Jag håller helt med att den staliga myndigheten banverket misslyckats med sin uppgift. Bra att folk äntligen får upp ögonen för idiotin att bygga en till järnväg i norrland istället för att utöka spårkapaciteten runt mälaren där behoven är mångdubbelt större. Satsa pengarna på vettiga projekt istället för stollesaker som botniabanan.

Anonym sa...

Enkelt att slippa tågkaoset!

Gör så att SJ ensamt sköter om alla järnvägar i Sverige!!!
Mycket enkelt.............