tisdag, mars 23, 2010

Minister i blåsväder, nytt avsnitt i Ett brev betyder så mycket

Förra veckan berättade justitieminister Beatrice Ask om en idé hon hade: "jag skulle kunna tänka mig att ha väldigt grälla färger på kuverten och skicka hem till folk som var misstänkta för det". Vilka som avses med "misstänkta för det" är sexköpare. Ask avsikt verkar vara att familj och grannar till de misstänkta ska reagera som nån sorts fördomare och hon fortsätter sin redovisning av sin idé: "du är misstänkt faktiskt för att ha varit ute och köpt sex. Det är inte tillåtet". Ask tanke med förslaget är följande: "Och det är lite grann, egentligen det här, att du får skämmas på torget".

En som reagerat starkt på Ask uttalande är ledarskribenten Sanna Rayman som i söndagens SvD beskrev Ask idé som mandatperiodens sämsta förslag. Och på ledarplats skriver Rayman idag om en laglös justitieminister. Även statsministern får kritik för att han inte tillräckligt hårt tillrättavisar sin justitieminister. Raymans kritik är befogad och måste ses i som särskilt hård eftersom hon normalt brukar gilla regeringens politik.

Att Socialdemokraternas talesperson, fd justitieminister, Thomas Bodström kräver att Beatrice Ask ska avgå alternativt att hon gör en pudel är däremot både väntat och befogat. För hur mycket man ogillar sexköpsindustrin så kan man inte hänga ut folk på blotta misstanken om brott. Var och en ska betraktas som oskyldig till motsatsen är bevisad. Det som borde förvåna fler är den tystnad som finns från folk inom rättsväsendet, hittills har jag inte sett en kommentar eller reaktion från exempelvis Advokatsamfundet på Asks uttalande.

Nu återstår att se om Beatrice Ask kommer att backa. Eller om det kanske kommer fler förslag på hur brev hem till misstänkta ska se ut. Väljarna har i alla fall fått ett besked om Moderaternas syn på trygghet, gredelina kuvert och folk i skampåle på torget.

Bloggtips: Peter om en laglös justitieminster, Alliansfritt om Reinfeldts försvar av Ask, Kulturbloggen om kraven på Asks avgång.

Andra bloggar om politik, Beatrice Ask, rättssäkerhet, gredelin, skampåle, Moderaterna, Reinfeldt.

Inga kommentarer: