onsdag, april 28, 2010

Desperationen sprider sig i regeringen

För några veckor sedan var det A Borg som gick över gränsen i budgetdebatten och kallade Mikaela Valtersson (MP) för dörrmatta. Borg har väl gått grundkurs i härskarteknik och visade nu hur han försökte förlöjliga och förminska en politisk motståndare. Borg gick bet, Valtersson var helt lysande och vann debatten rakt av. Men ändå. Det andas desperation bland en del ministrars agerande just nu. Och då blir det mer av smutskampanj och nedsättande omdömen i försöken att göra den politiska motståndare mindre trovärdig.

När regeringen misslyckas med sin sk jobbpolitik och allt mer av kommunernas pengar måste gå till socialbidrag så vill man skyla sitt eget tillkortakommande. Det blev svårt för Odell och Littorin att hantera det faktum att rödgröna väljer att satsa 12 miljarder kr på välfärden, 12000 000 000kr, något man räknar med ska skapa 10 000-15 000 fler jobb i kommuner och landsting? Skulle man klaga på att det blir bättre välfärd och fler jobb? Nej, de kom på att man kunde kalla det Tobleronepolitik. Allt i ett försök att flytta fokus från det som folk bryr sig om, jobb och välfärd. Med tanke på de kommentarer, sms och mejl jag har fått idag så är nog bilden att borgarna gjort ett stort misstag. De som hört av sig är rent ut sagt skitförbannade. Jag antar att den här kampanjmetoden som Alliansen prövade på har sin vagga på det Moderata PR-högkvarteret. Den totala fixeringen vid en Socialdemokratisk partiledare har nog inte varit så här stor sedan Gösta Bohmans och Olof Palmes dagar.

Nåväl, jag förstår att regeringen är desperat. Deras sk jobbpolitik får ingen effekt, opinionssiffrorna stiger inte och det är ett faktum att kvinnor och ungdomar vill ha en Socialdemokratisk statsminister efter valet 2010. Så därför försöker man smutskasta den person som har chans att bli historisk på många sätt. Mona Sahlin är Sveriges mest erfarna politiker, en stark ledare med stadig förankring i Socialdemokratiska värderingar kan bli Sveriges första kvinnliga statsminister, den första Socialdemokratiska partiledaren i modern tid som bildar en majoritetsregering.

Dagens bloggtips: Fredrik Edin förklarar vad Odell och Littorin menar,
Mary X Jensen om medialiserad demokrati.

Andra som bloggar om politik, val 2010, jobb, välfärd, rödgrönt, rättvisa, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Möjligheternas land.

Inga kommentarer: