söndag, maj 09, 2010

Sahlin vs Reinfeldt i Agenda

Jag följde kvällens debatt i Agenda mellan nuvarande statsminister Fredrik Reinfeldt och oppositionsledaren Mona Sahlin. Det var faktiskt en av de bättre debatter jag sett på länge, kanske beroende på att Sahlin och Reinfeldt fick prata värderingar. Att inte frågor om den framtida energiförsörjningen eller hur det ska bli fler jobb kom upp i kvällens program måste ses som ett minus. För faktum är att Sverige nu har över 9 procents arbetslöshet och ändå vill inte Reinfeldt använda termen massarbetslöshet, trots att han gjorde det under 2006 då arbetslösheten låg strax över 5 procent.

Frågan om välfärden blev tyvärr lite för kort. Sahlin försökte få möjlighet att beskriva politiken som en helhet, där trygghet ska finnas under livets svåra stunder. När man blir sjuk eller arbetslös ska ingen lämnas åt sitt öde med orden "du lever på bidrag" ringande i öronen. Stöd i form av utbildning/praktik/lärlingsjobb/välfärdstrainee/rehabilitering/coachning samtidigt som man får en rimlig ersättning hänger ihop med den generella välfärden anser Sahlin. Detta medan Reinfeldt pratar om välfärdens kärna och bidragspolitik i ett försök att dela in folk i närande och tärande. Och samtidigt så vet vi att Reinfeldt anser det vara ok att använda skattebidrag till städning i hemmet och till vårdnadsbidrag. Så även om välfärdsavsnittet var kort så fick vi ikväll verkligen höra hur stor skillnad det är mellan Socialdemokratisk och Moderat politik.

I Aftonbladet kan man läsa att Reinfeldt vann förra veckans debatt och förmodligen den här också. Jag har hittills inte sett att Sahlin lyckats vinna dessa omröstningarna tidigare trots att hon enligt min och många andras uppfattning vunnit flera debatter. Orsaken till det är enligt många kunniga i teknik (läst på twitter. com ) att man tydligen kan fuska med datorer som automatiskt röstar. Söndagens debatt var jämn och slutade enligt mig oavgjort, återstår att se hur omröstningarna i tidningarna slutade.

För övrigt så anser jag att det är bra att Sverige inte är med i EMU. Och undrar faktiskt om Folkpartiet ska våga gå till val på frågan?

Andra som bloggar om politik, val 2010, jobb, välfärd, rödgrönt, rättvisa, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Möjligheternas land, Fredrik Reinfeldt, Moderaterna, Agenda.

2 kommentarer:

Jonny sa...

Om det fuskas så är det väl från socialisterna isåfall, hur kan Mona få 25% röster, helt ofattbart, finns det 25% som har så stora skygglappar ?

Rabiatfeminism sa...

Jag tror att det beror på att de som röstar till oproportionerligt stor del är sådana som Jonny här ovan. När det sedan kommer till att rösta på valdagen tillkommer alla människor som inte har tid att sitta och rösta MOT Mona Sahlin på nätet.