tisdag, juni 15, 2010

Kärnkraft och euro i partiledardebatt?

Just nu rasar det in mejl till mig och alla andra riksdagsledamöter. Flertalet av de som mejlar oss vill inte ha mer eller ny kärnkraft i Sverige och vill att vi ska rösta nej på torsdag då frågan om kärnkraft kommer upp i riksdagen. Jag har hittills inte fått ett enda mejl från någon kärnkraftsanhängare även om jag vet att de finns, frågan är hur litet stöd en utbyggnad egentligen har hos medborgarna?

När det gäller euron och anslutning till EMU är intresset bland medborgarna ännu lägre än tidigare. Inte särskilt konstigt med tanke på att Sverige som land klarat sig bättre än övriga EU under denna ekonomiska kris. Och enligt min mening så beror det i huvudsak på att vi inte är anslutna till EMU och har en självständig riksbank som kan anpassa räntan efter svenska förhållanden. Men när det Sverige dessutom skulle behöva en aktiv finans- och jobbpolitik har istället regeringen agerat förvånansvärt passivt. 10 procents arbetslöshet och Europas högsta ungdomsarbetslöshet borde bekymra fler än oss i opposition men dessvärre verkar Reinfeldt & Co mer intressad av kronprinsessbröllop än att prata politik. I morgon kommer han dock inte undan eftersom det är den här mandatperiodens sista partiledaredebatt i riksdagen.

Det jag skulle vilja veta mer om i morgon är följande: kommer jobben och det ökande utanförskapet att vara i fokus även denna valrörelse? Kommer Reinfeldt försvara att svårt sjuka människor fortsätter att utförsäkras med hänvisning till regeringens lagändring?
Kommer Jan Björklund kräva att Sverige ska ansluta sig EMU och euron? Anser Maud Olofsson att kärnkraften är förnybar energi som hör framtiden till? Tycker Göran Hägglund att det är bra att skattepengar som skulle gå till sjukvård istället hamnar på konton i Jersey och andra skatteparadis? Kommer de fyra borgerliga partiledarna fortsätta att låtsas som de är i opposition?
Oavsett om vi svar får eller ej så hoppas jag att medierna tar en liten paus i sin rojalistiska yra och ägnar sig åt lite nyhetsbevakning av saker som får påverkan på medborgarnas tillvaro.

Andra som bloggar om politik, val 2010, medier, kärnkraft, euro, Socialdemokraterna, Moderaterna, regering, rödgrön, riksdag, partiledardebatt.

1 kommentar:

Christoffer Willenfort sa...

OK detta är intet mail men det känns enklare att skriva här.

JO vi bör ha kärnkraft i sverige och europa. Kärnkraft är det enda kraftslag som kan ersätta fosila bränslen i stor skala, Det har miljökonsekvenser som ligger i paritet med vattenkraft (Se ExternE's utredningear.) OCh det kan byggas till priser som gör att vi inte behöver gå åter till tidigt 1900-tal s levnadsstandard.

Kort sagt är det det bästa alternativet för att möta sammhällets ökade behov av billig energi.