söndag, augusti 01, 2010

Pride, Kd och Mona Sahlin

När man läser Åsa Petersens ledarkrönika i dagens Aftonbladet så slås man av hur tungt ok det måste vara för de övriga borgerliga partierna att behöva dras med KDs heteronormativa ideologi. När Anneli Enochson (KD) på sin blogg ifrågasätter hatbrottslagen så visar det hur långt ifrån dagens verklighet för HBT-personers vardag en del riksdagsledamöter befinner sig. Man kan ju dessutom fråga sig hur det var möjligt att Moderater i gårdagens Prideparad till och med stoltserade över Allianssamarbetet där KD ingår.

För egen del är enkelt att vara stolt, dels över vårt rödgröna tåg i gårdagens Prideparad, men också över att tillhöra ett parti som leds av en kvinna som gått i varje Prideparad sedan starten. Sahlin har gjort det av övertygelse om alla människors lika rätt och lika värde. Hon har dessutom gjort det i tider när inte alla tyckt det varit lika ok. Här är min krönika från måndagens NA där jag reflekterar över Socialdemokraternas partiordförande.

För drygt tre år hade jag förmånen att vara med och välja Mona Sahlin till ordförande för Socialdemokraterna. Efter att Göran Persson hade meddelat att han skulle avgå påbörjades en process i vårt parti för att få fram en partiledare som också skulle få ta över oppositionsrollen. Jag och många andra ville ha ett nytt ledarskap. Någon med egenskaper som lyssnande, ideologisk med tydlig förankring i partiet, en tydlig lagspelare, stor erfarenhet av politiskt ledarskap och framför allt med de kvaliteter som behövs för att leda ett parti i både mot- och medgångar. Att vi dessutom gärna ville ha en kvinna var kanske inte heller oväntat med tanke på att Socialdemokraterna fram till 2007 bara hade letts av män. Mona Sahlin var den person som utan jämförelse passade bäst.

Nu, 2010, är det valår och Sveriges nästa statsminister efter den 19 september heter med stor sannolikhet Mona Sahlin. Och anledning till att hon dessutom blir Sveriges första kvinnliga statsminister är i huvudsak tre anledningar. För det första företräder Sahlin en traditionell Socialdemokratisk politik som gillas av en stor del av medborgarna. För det andra så har Sahlin lyckats få ihop de tre oppositionspartierna till ett gemensamt rödgrönt alternativ med en modern inriktning för jobben, välfärden och klimatet. Den tredje anledningen är den orättvisa och osolidariska politik som förs av den borgerliga regeringen. Jag lever i tron att vi människor i grunden förstår att samhället blir bättre om vi bryr oss om varandra och hjälps åt än om vi lever ett rent egoistiskt liv. Ingen tjänar på en utveckling där klyftorna växer.

Nu finns det en del som inte tror att Mona Sahlin skulle klara av att vara statsminister för vårt land. I huvudsak är det män plus 50 år som ger uttryck för den åsikten. Låt mig då påminna om vad Expressens fd chef på ledarredaktionen, PM Nilsson, skrev på sin blogg den 6 augusti 2008 om Sahlin: ”Sahlin är en av de mest erfarna statsministerkandidaterna i svensk modern historia. Hon har förutom riksdagsledamot varit arbetsmarknadsminister, partisekreterare, vice statsminister, näringsminister, integrationsminister och miljö- och samhällsbyggnadsminister. Hennes politiska erfarenhet är större och bredare än vad Erlander, Palme och Carlsson hade när de tillträdde, för att inte tala om Fälldin, Bildt och Reinfeldt”.
Men valet i höst handlar ju inte om person i första hand utan är ett val om vilket parti och vilken politik man vill ska styra kommunen, landstinget och riksdagen. För dig som fortfarande inte bestämt dig för ett parti har jag ett tips. Istället för att bara göra ett enkelt valtest i någon tidning så rekommenderar jag att du tar kontakt med de olika partierna för att veta mer. Socialdemokraterna finns exempelvis med eget material på
Youtube och där kan du höra mer om vår politik. Senast upplagt material är från Almedalen i början på juli där Mona Sahlin berättade om de politiska visionerna hon har och vilka frågor som Socialdemokraterna kommer att prioritera. Talet är drygt 34 minuter och jag lovar att du inte kommer att bli besviken. Möjligheternas land kan inte uttryckas på ett bättre sätt. Föredrar du en personlig kontakt så tveka inte att ta kontakt med mig. Vi behöver fler politiska samtal, inte färre, för att demokratin ska utvecklas och förbättras.

Dagens bloggtips: Jöran Fagerlund om homofobi, HBT-sossen med bilder från Pride

Andra bloggar om politik, val 2010, Makthavare, Pride, HBT, hatbrott, Mona Sahlin, Socialdemokraterna.

4 kommentarer:

Anonym sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Anonym sa...

Det stämmer ju inte om
Mona Sahlin.
Hon var ju inte ens bland
de tilltänkta efterträdarna
till Göran Persson.
Hon blev aktuell först när
de andra inte var valbara.
Hon var alltså inte ett förstahandsval
i partiet och inte heller bland väljarna.
Du sysslar med historieförfalskning!

Eva-Lena Jansson sa...

@Bo Vad du menar med "de tilltänkta efterträdarna"? Vem hade tänkt ut dessa? Vad jag vet så föreslog en enig valberedning Mona Sahlin, inga andra blev nominerade. Jag sysslar inte med historieförfalskning. Att du inte gillar valet är en helt annan fråga.

Anonym sa...

Jag tror att väljarna är kloka nog att dissa Mona Sahlin och att Socialdemokraterna kommer att göra ett katastrofval ner mot 30%...

Det är ju enligt alla undersökningar bara 18% av väljarna som vill se Sahlin som statsminister 82% är emot...