onsdag, augusti 11, 2010

Reinfeldt duckar när SCB rapporterar om 9,5 procents arbetslöshet

I fredags kom ny statisk från SCB om arbetslösheten som är fortsatt hög 9,5 procent. Ökad sysselsättning och minskad arbetslöshet är borgarnas överordnade mål inför valet 2006. Nu är arbetslösheten högre, sysselsättningen lägre och det så kallade utanförskapet har ökat med 70 000 personer. Man skulle ju kunna tänka sig att medierna skulle tävla om att jaga landets statsminister Reinfeldt för att höra hur det känns att ha misslyckats med sin politik med tanke på det uttalande som han gjorde i valrörelsen 2006 "Jobb kommer att vara den helt avgörande frågan. Vinner vi i höst kommer vi i valet 2010 att mätas utifrån om vi fått fram fler jobb” men inte. För den enda kända kommentaren hittills från Reinfeldt är att ungdomsarbetslösheten är en synvilla. En kommentar som upprör mig och många andra Socialdemokrater för arrogans som Reinfeldt visar i frågan.

Reinfeldt har inga konkreta mål angående arbetslösheten vilket är talande nog, kanske är det därför han tiger i jobbfrågan. Då känns det bra att M Sahlin och T Östros idag redovisar Socialdemokraternas etappmål, långtidsarbetslösheten ska minska med 90 000 personer utifrån den statistik som SCB redovisat. Människors vilja till arbete måste tas tillvara, och ambitionen är självklart full sysselsättning. Men jag undrar fortfarande, tycker ingen journalist att det är märkligt att landets statsminister som vill bli bedömd på hur han lyckats med jobben inte vill prata om det nu?

PS. På Twitter har jag sedan i fredags ställt frågor ang Reinfeldts tystnad kring SCB-fakta, hittills är det bara MUF-are som försökt försvara och förklara varför Moderatledaren tiger. Vad sägs om kommentaren "Mig veterligen har statistiken från SCB kommenterats från talesperson till ansvarig statsråd"? DS:

Bloggtips: Storstad om den enda chansens politik, Tokmoderaten om att spela på valet, Opassande om det där med ödmjukhet, Martin Moberg om Alliansens valaffischer.

Andra bloggar om politik, val 2010, Mona Sahlin, Socialdemokraterna, Fredrik Reinfeldt, Moderaterna, SCB, jobb, arbetslöshet.

9 kommentarer:

Anonym sa...

Det har kommit 300.000 flyktingar
under mandatperioden. Alla i princip utan arbete. Men det är förbjudet att nämna detta. Ty då
går det illa för din politiska
karriär. Rösta för sanningen.
SD mot 12%?

Anonym sa...

Skönt att Mona Sahlin
och socialdemokraterna
har en lösning värd namnet
Reinfeldt och hans försvinnande
ministrar som sa
jobben jobben jobben
misslyckades kapitalt
Vilket fiasko
Bakåtsträvare är dom också
Vill leka herrskap o tjänstefolk

Anonym sa...

9,5 procent.

Exakt lika mycket som när sossarna lämnade in 1996.

Och då har vi gått igenom en av efterkrigstidens värsta kriser.

Känns tryggt med vår regering

Från en allierad

skattebetalare sa...

Det enda som allianstomtarna har som försvar är att det är någon annans fel.

Fy vad svagt, bättre då att lämna över regeringsmakten till några som inte smiter och skyller på annat hela tiden.

Anonym sa...

Att vi har gått igenom en finanskris är ingen ursäkt för att arbetslösheten rusat iväg från 5.7% 2006 till 9.5% 2010. Ponera att det hade varit socialdemokratiskt styre under dessa fyra år. Hade borgarna i så fall låtit Socialdemokraterna komma undan med ursäkten att det varit en finanskris? Nej, de hade krävt att huvuden skulle rulla. Så varför ska Alliansen komma lindrigare undan?
Byt regering i höst!

Anonym sa...

Allianstomtar haha det var ett
roligt uttryck.
Vi gör dom arbetslösa nu tycker
jag.
Vilket misslyckande.
Arbetslinjen arbetsmarknadsministern
Deras tramsprat är så tröttande

Jonny sa...

Sommaren 2006 mitt uppe i en högkonjunktur som varat i flera år så var 421 000 svenskar arbetslösa. Idag efter en stor ekonomisk världskris som slagit oerhört hårt mot svensk exportindustri så är 488 000 arbetslösa.

http://www.aftonbladet.se/nyheter/kolumnister/lenamellin/article7599323.ab

Anonym sa...

Konstigt att alla som försvarar regeringen Reinfeldts misslyckanden i arbetsfrågan, alltid hänvisar till tidigare (S) regeringar. Det är väl alliansen som suttit vid makten den senaste mandatperioden. Att alliansen inte presenterar något eget alternativ är inte så konstigt, när man vill göra Sverige till ett låglöneland.

Uno

Anonym sa...

Such a well written post.. Thnkx for sharing this post!