tisdag, augusti 31, 2010

Tufft läge när gubbhyllan anfaller

I förmiddags gjorde Mona Sahlin ett av många torgmöten och passade samtidigt på att svara på frågor i Expressens valstuga. Själv blir jag imponerad av Sahlin som trots ett riktigt tufft läge i opinionen och som dessutom nu fått ett antal griniga gubbar att komma med kritik fortsätter att fokusera på politik och värderingar. Det handlar om att satsa på jobb och välfärd framför stora skattesänkningar. Skönt att det finns starka kvinnor även runt Sahlin, bland annat Handels förra ordförande Ninel Jansson som talar klarspråk om vad som betyder något: Det är arton dagar kvar till valet. Jag hoppas att vi socialdemokrater från och med nu lägger krutet på att nästa statsminister blir Mona Sahlin.

Något jag själv har och kommer att fortsätta ägna mig åt, dvs arbeta för en valseger. Nu dags för lite fler samtal om politik och värderingar, först på Lindeskolan i Lindesberg, därefter Brickebacken och senare dörrknackning i Tybble. Ända in i kaklet...

Andra bloggar om politik, val 2010, Mona Sahlin, opinionsundersökning, välfärd, Socialdemokraterna.

13 kommentarer:

Anonym sa...

Som gammal sosse kommer jag aldrig stt lägga min röst på Mona utan ser fram emot hennes avgång efter katastrofförlusten i valet. Ser fram emot när Margot Wallström blir statsminister om 4 år.
För jäkligt att Mona tog över. Redan då visste de flesta hur en medialt förbrukad Mona skulle bli en katastrof i valrörelsen.
Bara de med skygglappar kunde tro motsatsen.
Mvh Sven Anderssom

monica åhlén sa...

Margot kommer aldrig att bli statsminister !
Tycker det är bedrövligt att inte ställa upp på vår blivande statsminister och partiordförande. Hon arbetar med demokrati i organisationen men det är väl fel eller hur Sven ?
Ni gubbar skall sitta i bastun och ta era beslut eller?
Vårt parti står för de värderingar som Mona framför och hon är en alldeles utmärkt kandidat !

Monica Åhlén
Ludvikas arbetarkommun

IcaM sa...

Så Ninel Jansson hoppar på den förre statsministern... (Ninel förresten, kul namn, blir Lenin om man vänder på det).
Som Handelsansluten (Ica Maxi nånstans) ryser jag när jag hör talas om vår tidigare ordförande.
Hon bidrog ensam till att sju på jobbet röstade borgerligt förra valet.
Hoppas att denna kommentar inte räknas som personligt påhopp. För den är sann.

Anonym sa...

Ställa upp på en partiledare som har det lägsta förtroendet i historien bland sossarna. Nä, att inte inse det katastrofala med Mona vid rodret som har en historik som medför att många vägrar rösta fram henne är att både blunda och hålla för öronen.
Det är skamligt att vårt parti nu får stå vid skampålen pga Mona.
Skall med glädje se henne meddela sin avgång efter katastrofvalets siffror.
Och innerligt hoppas vi får en fläckfri stark ledare värd namnet.

Mvh Sven Olsson Dingle

Anonym sa...

Eva-Lena,

Jag reagerar lite på språket i ditt inlägg, som jag tycker är sexistiskt. Du beskriver män i nedsättande ordalag; "gubbhyllan anfaller", "griniga gubbar", kvinnor i postiva: "starka kvinnor". Är det här något som speglar din människosyn, eller bara en tuff jargong?

Anonym sa...

(S) står nog inte vid skampålen p g a Mona utan p g a hur den första kvinnliga S-partiordföranden i historien framställs, av manliga sossar, av media, av Alliansrepresentanterna.

Att sitta och inbilla sig att Margot Wallström skulle komma in om fyra år är ju rent löjeväckande. Nä, om fyra år lär det väl vara Östros eller Nuder eller nån annan man som styr (S) och då lär knappast siffrorna bli bättre.

Och jag tror att den springande punkter är att herrar som Sven och Sven inte direkt lider av den borgerliga politiken. (Såvida ni inte är långtidssjukskrivna eller arbetslösa). Så ni röstar borgerligt eller blankt (vilket ju är samma sak i princip då valskolket drabbar de rödgröna i större utsträckning) och skyller på Mona. Ynkligt.

/Anna-Karin

Kvinna, mamma och ekonomie doktor i nationalekonomi sa...

Hej Eva-Lena

Du och jag har en matchning på låga 18% enligt www.valpejl.se.

Vi hamnar dessvärre inte på samma planhalva i någon ekonomisk eller näringspolitisk fråga kring skatter, jobb och tillväxt för Sverige. I de allra flesta frågor tycker vi tvärt om.

Jag tror att ni i S kommer att förlora valet av fem skäl:

1. Mona Sahlin

2. Samarbetet med kommunisterna

3. Avsaknad av politik för fler jobb (netto)

4. Skattehöjningar för vanligt folk

5. Att Alliansens politik har visat sig fungera jättebra

Om du vill kan vi gärna diskutera det här publikt. Jag har forskat på tillväxt/innovation i brytpunkten mellan politik och näringsliv över hela världen i snart 27 år.

Jag skräms över den riktning som socialdemokraterna tagit denna mandatperiod. De stegvisa förbättringar av näringsklimatet som infördes under Ingvar Carlsson och Göran Persson kommer i ett slag förloras om de rödgröna med Lars Ohly och Peter Eriksson tillåts vinna.

Jag har omväxlande röstat på S och FP i många val, men denna gång blir det M eller C.

Anonym sa...

Jag måste tyvärr ge dig väldigt många rätt i dina påståenden varför det går åt pipan detta valet.
Tyvärr begripet inte alla hur in i väggen viktig partiledaren är. Och oavsett hur duktig närmsta sörjande tycket hon är går det onte att blunda för att allmänhetens förtroende är oerhört lågt.
Samarbetet med vänstern var inte heller så lyckat nu med facit i hamn.
Det är synd att högern så idogt försämrar för de utsatta grupperna i samhället för de har annars funkat hyfsat.
Men att som gammal sosse se förfallet inom partiet är sorgligt. Undra vilka i toppen som inte vågade låta Margot ta över. Var hon för stark?
Oavsett så går det nu käpprätt åt h......

Eva-Lena Jansson sa...

Till alla anonyma kommentarer som säger sig vara socialdemokrater men inte röstar på ett socialdemokratiskt parti: ni är med största sannolikhet inte socialdemokrater om ni väljer att rösta på ett borgerligt parti för att 1. ni inte gillar S partiordförande 2. ogillar V och/eller Mp 3. för att ni hoppas på valförlust. En socialdemokrat röstar utifrån ideologisk övertygelse. Om man på fullaste allvar skriver att man vill ha ytterligare fyra år av borgerlig politik så så är man antingen moderat, centerpartist, folkpartist, kristdemokrat eller allmänborgerlig. Men man är absolut inte Socialdemokrat.
För övrigt var det en omedveten sexiskt kommentar av mig, borde självklart ha skrivit griniga herrar.

Birgitta Karlsson, Örebro sa...

Eva-Lena: I ditt sista inlägg här tycker jag att du idiotförklarar både dig själv och en hel rad av intresserade och potentiella väljare som här öppet och ärligt försöker analysera varför det inte går bra.

Vi måste ju kunna ha en intern debatt i (S)-forum som detta för att föra partiet framåt.

Det du de facto säger i senaste inlägget kan tolkas som att en "riktig" sosse ska alltid lyda och hänga okritiskt med i vad helst som ledningen säger.

Sådana uttalande är precis det som gjorde att jag bytte från sossarna förra valet. Det är för mycket "inrätta er i ledet och håll käften"-syndrom på S idag.

S är på väg att bli en sekt där man inte får ha avvikande åsikter. Självransaka dig och titta på hur du själv avfärdar all kritik från Persson, Karlsson och Rosengren. Det är ett mönster inom S att göra det. Det är därför som alltfler "sossar" faktiskt tycker att det kan vara bra med 2-3 mandatperioder i opposition för att vädra ur dessa strukturer och få en frisk och stark ledning som inte gått den långa vägen genom SSU och LO.

Det som jag och många andra reagerar negativt mot är den vänstersväng som partiet har tagit. Partiet sätter inte längre låg- och medelinkomsttagare i första rummet utan fiskar nu röster i första hand bland invandrare och arbetslösa: S är ett bidragsparti, inte ett arbetarparti. Tyvärr.

Dessutom ogillar jag skarpt en del cyniska metoder S använder för att kampanja. "Valskolan" i Vivalla är bara toppen av isberget. Att exploatera okunniga människor som inte kan ens namnet på politiska partierna och en mindre vet vad de står för tycker jag är väldigt lågt.

Sen så är det en svaghet att lägga 60% av energin på att slå på motståndare istället för att argumentera sakligt för sin egen politiks fördelar. Då uppfattar vi det som att S inte har en egen politik.

Anders Andersson, öster sa...

Bara fånigt och verklighetsfrånvänt Eva-Lena att förneka och förtränga att det finns en kraftig intern kritik i vårat parti mot Mona Sahlin. Det var fel från första början att låta henne och vänsterfalangen få ta över partiet.

Nu åker hon förhoppningsvis ut så att vi kan förnya och förbättra partiet på den väg som faktiskt Göran Persson var på väg.

http://www.expressen.se/nyheter/val2010/1.2119042/partiets-krav-vinn-valet-eller-ga

Om vi ändå ska förlora är det lika bra att förlora tillräckligt stort så att hela ledningen byts ut. Det har ju inte blivit tillräcklig förnyelse sedan 2006. Det mesta är samma gamla pampar som innan.

Det är helt riktigt så att S har tagit fel väg och gått vilse. För första gången någonsin kommer jag inte att rösta på S utan på Alliansen.

Eva-Lena Jansson sa...

@Birgitta: för det första är den här bloggen min egen och inget "s-forum". För det andra så välkomnar jag öppen och saklig kritik. För det tredje så anser jag att ett parti som står för alla människors lika rätt och lika värde, också ska ha en politik för hela samhället. Det är därför som Socialdemokraterna inte lämnar en tredjedel åt sitt eget öde som borgarna valt att göra. Du väljer att kritisera att Socialdemokraterna anordnar en röstskola i ett område där valdeltagandet är lågt. Tycker du att det är bra att personer avstår från att rösta pga bristande kunskap kring hur man röstar? Vi har valt att redovisa våra förslag och speglar dessa mot borgarnas politik. Då kan medborgarna se skillnader i alternativen.
@Anders: Om du väljer att rösta för en borgerlig valseger så vill du ha en fortsatt borgerlig politik som utförsäkrar sjuka, som privatiserar och säljer ut gemensamma tillgångar, en politik som delar upp människor i närande och tärande. Jag vill inte ha den politiken. Därför har jag röstat på Socialdemokraterna.

Birgitta Karlsson, Örebro sa...

Varför raderade du mitt senaste inlägg Eva-Lena? Omoget gjort. Tål du inte att ta en diskussion om partiets nya vänsterinriktning och om era tveksamma valfiskemetoder?