fredag, juni 08, 2012

Om opinionsundersökningar och närvaro i riksdagen

Läser på SVTs webb där Margit Silberstein, inrikespolitisk kommentator, skriver att "Alliansen skakar i sina grundvalar" med hänvisning till opinionsundersökningar som visar att  Kristdemokraterna konstant får mindre än 4 procent i stöd av de tillfrågade. I den senaste undersökningen från Expressen/Demoskop får Kd 2,4 procent. Jag undrar vilka slutsatser som dels Kristdemokraterna drar av dessa siffror men jag minst lika nyfken på hur det stora partiet Moderaterna kommer att agera. Räknar man iskallt med att Kd inte kommer in i riksdagen 2014 eller vill man hjälpa till att höja Kd:s siffror och i så fall hur? Oavsett så är det inte mitt problem men nyfiken tillåter jag mig ändå att vara.

En annan fråga som SVT lyfter upp är att det nu finns en tjänst (för den som inte tycker att riksdagen.se räcker till trots att samma info finns där) där man se hur och om riksdagsledamöterna har röstat. För egen del så tycker jag att en mätmetod som utgår från att någon är aktiv riksdagsledamot enbart på det faktum att ledamoten deltagit i många omröstningar är helt missvisande.
Att vara riksdagsledamot innebär att man deltar i voteringar ca 3 gånger i veckan, onsdag kl 16 och torsdagar kl 12 och kl 16. Vissa veckor har vi dessutom kanske bara en omröstning på onsdagen. Om man behöver göra ett besök på hemmaplan (valkretsen), delta i vid ett seminarie/utskottsresa eller något annat som man som riksdagsledamot gör så kan man bli utkvittad. Jag tror vem som helst förstår att det behövs flera parametrar för att mäta ev aktivitetsnivå på riksdagsledamöter än bara mäta närvaro vid votering. Eller vad tror bloggens läsare?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det kan inte vara en hemlighet att en del riksdagsmän /-kvinnor inte gör skäl för arvodet.

Egenkontroll av riksdagsgruppen fungerar kanske sämre i stora riksdagsgrupper än små.

Hur tycker Du att dödköttet skall hanteras? Du har bättre insyn är undertecknad.

Mvh
Otto
Mvh

Anonym sa...

Riksdagsledamotens arbete bör mätsa på fler sätt. Besök hos allmänheten (skolor, sjukhus, m fl), deltagande i seminarier och annat bör också mätas. Sådant är väl svårare att mäta än en omröstning.
Men det gör det inte ointressant att mäta även sådant